Menú

VNG aprova definitivament el pressupost municipal per al 2024

Comparteix:
06/02/2024 7:00

El Ple acorda elaborar un reglament d'ús dels equipaments esportius, amb participació dels clubs i entitats

El Ple de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns definitivament el pressupost per a l'exercici 2024, un cop resolt el període d'exposició pública i al·legacions. El pressupost municipal, aprovat inicialment el desembre passat, va rebre cinc al·legacions per part de la secció sindical de CCOO, totes elles referents al capítol 1, (partides destinades al personal municipal).

L'equip de govern n'ha admès una i rebutjat la resta, justificant motivacions legals i tècniques. En aquesta ocasió, el grup municipal de Transformem VNG s'hi ha abstingut i ha demanat al govern negociació amb els representants sindicals. La resta del Consistori ha mantingut el vot de l'aprovació inicial, és a dir, favorable per part del govern (PSC i VECP), abstenció d'ERC i PP, contrari de JxCat i CUP.

D'altra banda, en la sessió plenària s'ha decidit, per unanimitat, prorrogar el complement salarial variable de qualitat a les treballadores dels serveis assistencials de l'organisme autònom municipal AISSA. La idea és mantenir-lo mentre es continua treballant amb les representants de la plantilla en un nou conveni, que es preveu que pugui consolidar aquestes retribucions complementàries.

En aquest Ple de febrer s'ha incorporat al Consistori la nova regidora de Transformem VNG, Maria Luz Roca, en substitució de l'exregidor Ricardo Izquierdo. Roca ha assumit el càrrec, tot manifestant el seu compromís amb la defensa dels interessos dels ciutadans i ciutadanes.

Reglament d'ús d'instal·lacions esportives

Un altre acord de la sessió de febrer ha estat iniciar la redacció d'un reglament  d'ús de les instal·lacions esportives municipals, amb l'objectiu de “millorar la gestió del dia a dia” d'aquests espais, tal com ha explicat el regidor d'Esports, Miguel Ángel Iglesias. En el debat d'aquest punt s'ha posat de manifest la mancança d'equipaments esportius per atendre l'elevada activitat esportiva que es realitza a la ciutat.

Amb tot, ha manifestat el regidor, “de moment amb el reglament tenim voluntat de posar ordre en l'ús i alhora trucarem totes les portes possibles per obtenir recursos”. Els grups municipals han valorat positivament que l'elaboració del reglament compti amb la participació de clubs i entitats, com a usuaris diaris dels espais.

D'altra banda, el Ple ha acordat també iniciar un període de consulta pública previ a l'elaboració d'una ordenança municipal sobre la implantació de la zona de baixes emissions a Vilanova i la Geltrú. Les aportacions es podran fer arribar a través de la carpeta ciutadana de www.vilanova.cat, mitjançant un tràmit específic que s'habilitarà els propers dies i durant un mes.

El regidor de Mobilitat, Gerard Llobet, ha recordat que les ciutats de més de 50.000 habitants havien de preveure per llei la implementació de les zones de baixes emissions abans d'acabar el 2023. A la pràctica, molt poques ciutats ho han fet. Vilanova i la Geltrú ja ha avançat en la definició de la zona i ha participat en la concreció d'uns criteris compartits pels municipis de l'Arc Metropolità. El proper pas és elaborar el marc normatiu per a la implementació a la ciutat.

Solidaritat amb la plantilla de VENCA

Tots els grups del Consistori han subscrit el manifest conjunt en suport de les treballadores i els treballadors de VENCA, emès la setmana passada arran de l'anunci de tancament definitiu de l'empresa. En el text, s'expressa la solidaritat de tots els grups municipals i “el compromís de posar a l'abast de les persones afectades tots els recursos de què disposa l'Ajuntament per intentar minimitzar l'impacte de la pèrdua de tants llocs de treball”, ha manifestat l'alcalde, Juan Luis Ruiz. També s'insta el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat a activar la Taula de reindustrialització del Garraf.

D'altra banda, s'ha aprovat inicialment una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana per regular l'ús vitivinícola en sòl no urbanitzable i de consolidació de l'eix nucli – àmbit del Padruell – Torrent de les Oliveres. D'acord amb el Reglament de Participació Ciutadana als plens, aquest punt ha comptat amb la intervenció de l'Agrupació per la Protecció del Medi Ambient (APMA).

El representant de l'entitat Jaume Marsé ha manifestat l'oposició de l'agrupació ecologista a aquesta modificació puntual, argumentant que no respon a l'interès general i es resta protecció a una part del sòl qualificat amb clau 23. En el mateix sentit s'ha expressat el grup municipal de la CUP, que ha votat en contra de l'acord, mentre que Transformem VNG s'hi ha abstingut.

El govern i els grups d'ERC, JxCat i PP hi han votat favorablement. El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha explicat que l'Ajuntament dona continuïtat a un tràmit ja iniciat l'any 2021 i que s'ha acompanyat d'informes mediambientals favorables dels òrgans competents. D'altra banda, ha exposat que la modificació comporta l'ordenació de l'eix que connecta la ciutat amb l'àmbit del Padruell i el torrent de les Oliveres, la qual cosa permetria enllaçar millor la Masia en Cabanyes i d'altres de l'entorn, i així posar en valor el patrimoni arquitectònic de la zona.

Un bus de l'Eix Diagonal o l'ús del català a l'Ajuntament, a les mocions

Tres de les mocions presentades pels diferents grups s'han aprovat per unanimitat. D'una banda, la reclamació a la Generalitat d'un bus exprés que connecti les capitals de l'Eix Diagonal. La proposta, a càrrec de PSC i VECP, demana també que el servei arribi fins a Manresa, Vic i Girona, en una línia.

D'altra banda, han rebut el suport de tots els grups les mocions d'ERC. Així, s'ha acordat que l'Ajuntament commemori el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, al voltant del 21 de març. També s'ha decidit promoure mesures divulgatives i de sensibilització perquè Vilanova i la Geltrú sigui una ciutat amable i inclusiva per a les persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

A propòsit d'una moció de la CUP, el Ple municipal ha aprovat, amb els vots favorables de tots els grups excepte el PP, la revisió del reglament municipal d'ús de la llengua catalana, vigent des de 2009, i convocar-ne la comissió de seguiment. La proposta ha estat exposada per Teresa Duran, en representació de l'ANC. Es demana també garantir el compliment dels drets lingüístics, especialment en empreses contractades i/o concessionàries als equipaments municipals.

També han rebut suport majoritari, amb vot favorable de tots els grups excepte abstenció de la CUP, dues mocions més: una de Transformem VNG per oferir un aparcament públic d'autocaravanes a la ciutat, i una del PP per millorar la seguretat vial a l'entorn dels centres escolars.

Tres mocions més han decaigut: la presentada per JxCat, amb el títol “per combatre la multireincidència delictiva”, i les de Transformem VNG per implementar un servei d'orientació laboral generalista propi a l'IMET i per crear ombralls als parcs infantils.

Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament. O bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau.

Ple municipal de febrer

Ple municipal de febrer

La nova regidora de Transformem, Maria Luz Roca

La nova regidora de Transformem, Maria Luz Roca

Intervenció oral de l'entitat APMA

Intervenció oral de l'entitat APMA

Intervenció oral de l'ANC

Intervenció oral de l'ANC

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Grups municipals, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració