Menú

Treballs per evitar la proliferació de la bardana, una espècie invasora, a la platja de Ribes Roges

Comparteix:
22/02/2024 11:38

Retirada manual de la planta i garbellat de la sorra per retirar les llavors de punxes

Al llarg d'aquest mes de febrer s'estan duent a terme les tasques de retirada a la platja de Ribes Roges de la bardana (xanthium strumariu). Es tracta d'evitar la proliferació d'aquesta planta invasora que té unes llavors amb moltes punxes, que van escampant-se per tota la platja i creant nous punts de creixement. El tècnic de jardineria de l'Ajuntament de VNG, Josep Maria Valcarcel, explica que "des de la passera de la Pasífae fins aquí, el moll del dic de Ponent, n'està ple. Són uns llavors de dos centímetres de llargària i tenen unes punxes molt dures". Aquesta planta, resulta molt molesta pels banyistes, perquè les llavors de la bardana s'enterren a la sorra i sovint es trepitgen.

La retirada manual l'està fent Brins d'Oportunitats, una empresa d'Inserció. Per complementar l'extracció a mà de la planta i les llavors, aquesta setmana també treballen a la platja una arada i una garbelladora del servei de neteja. "Primer farem una arada a la zona per aixecar uns 10 centímetres de sorra i remoure tota la llavor que hi hagi" avança el responsable de jardineria, "i després passarem la garbelladora. Passarem dues o tres vegades, les que faci falta, per anar traient totes les llavors que puguin sortir, a banda d'altres coses que queden soterrades amb la sorra". Es tracta d'evitar la reproducció d'aquesta espècie, perquè "quan hi ha les condicions adequades per brotar creixen i s'escampen moltíssim".

L'extracció a mà s'ha dut a terme a tota la platja, tant a dins com a fora de la zona protegida al voltant de la desembocadura del torrent de Sant Joan. La feina ha estat supervisada i feta d'acord amb els criteris de tractament i recuperació de la vegetació natural de la zona renaturalitzada. Els treballs amb l'arada i la garbelladora només es fan fora dels tancats.

Les llavors de la bardana tenen unes punxes molt dures

Les llavors de la bardana tenen unes punxes molt dures

La retirada de l'espècia invasora s'ha fet a mà

La retirada de l'espècia invasora s'ha fet a mà

El llaurat ha servit per desenterrar les llavors i retirar-les

El llaurat ha servit per desenterrar les llavors i retirar-les

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració