Vilanova i la Geltrú és de les poques viles catalanes que poden gaudir dels tres pilars del sector primari: agricultura, ramaderia i pesca. Tot i que la ramaderia és testimonial, l'agricultura i la pesca encara formen part del paisatge del municipi. Aquí és possible sopar verdura i peix del municipi, collits i pescats el mateix dia. I acompanyar-los amb un vi produït en les properes muntanyes del Garraf.
Malgrat aquesta posició privilegiada, el sector agrari i pesquer llanguideixen amb el pas del temps i la falta d'estímuls fa que l'abandonament de la terra i de les barques s'accentui cada any que passa. És per aquest motiu que el 2019 es crea la Regidoria de Producció Primer Sector i Mercats, una regidoria amb l'objectiu de revertir aquesta situació.
Per fer-ho es redacta el Pla estratègic del primer sector, document que analitza les fortaleses i debilitats del sector, amb propostes concretes basades en tres línies:
La governança, basada en reforçar els vincles entre l'Ajuntament i els agents del primer sector, de la qual en sorgeix la Taula del Primer Sector.
La producció, tenint com a objectiu principal el relleu generacional del sector.
La divulgació, la comercialització i la promoció, promovent el consum de productes de proximitat i impulsant campanyes de sensibilització.
Podeu consultar el Pla estratègic del primer sector aquí
Benvinguts a pagès 2024Com cada any arriba el Benvinguts a pagès, amb la novetat d'aquest any del trasllat de dates. Si normalment se celebrava cap a l'octubre, aquesta edició se celebrarà el cap de setmana del 1 i 2 de juny. Així, els visitants podran visitar el port i l'espai far per descobrir uns dels actius més importants de la comarca del Garraf, el seu port pesquer i tota l'activitat relacionada amb la pesca. L'activitat és organitzada per Node Garraf i l'Ajuntament de Vilanova. Per fer reserva de la visita podeu contactar a info@arccultural.cat o trucar al 93 810 07 22.
Una festa dels espigalls per celebrar-laOrganitzada des de l'agència de desenvolupament econòmica Node Garraf amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant la participació dels Mercats municipals i l'Associació d'Espigalls del Garraf, la festa va reunir més de 300 persones que van poder degustar espigalls en diferents receptes originals. Els espigalls saltejats, la crema d'espigalls i la melmelada d'espigalls amb formatge van ser algunes de les degustacions que els assistents van poder tastar amb Vins del Massís del Garraf de la mà de Vinyes 7 Pams i del Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú. Els més petits també van poder gaudir d'un programa ric en tallers infantils i d'un espectacle de màgia.