Menú

El còmic de Joaquim Budesca, a la biblioteca Armand Cardona Torrandell

Comparteix:
10/10/2013 13:12

El pintor vilanoví mostra els seus orígens artístics com a il·lustrador

L'exposició de còmics ‘Joaquim Budesca: 1953-1970' s'inaugura avui dijous a les 19h i es podrà visitar a la biblioteca Armand Cardona Torrandell fins el 9 de novembre. L'acte inaugural estarà protagonitzat pel propi il·lustrador, Joaquim Budesca, i comptarà amb la presència del periodista Josep Maria Cadena. Es tracta d'una mostra sobre una etapa poc coneguda de l'artista vilanoví que va desenvolupar entre els anys 1953 i 1970 treballant per editors com Emilio Giralt Ferrando o Josep Toutain.

L'exposició ens apropa a l'inici de la trajectòria artística de Joaquim Budesca. Durant gairebé un parell de dècades el pintor fou dibuixant de còmics i treballà per l'estudi d'Emili Giralt i Ferrando i per Selecciones ilustradas de Josep Toutain. Alguns dels títols que va il·lustrar van ser Johnny Galaxia (ciència ficció), Davy Crockett y Bill el sonriente (western) o la sèrie històrica Batallas decisivas, que van ser publicats a Espanya, Anglaterra, França, Alemanya i també a Sud Amèrica. 

Expo Budesca  El pintor, Joaquim Budesca

L'artista vilanoví, conegut sobretot per les seves pintures, paisatges i marines d'estil propi, s'inicià en la il·lustració gràfica de la mà de l'Estudi Ferrando, propietat del dibuixant i guionista Emili Giralt i Ferrando, que buscava col·laboradors per poder donar sortida als diferents encàrrecs editorials que aconseguia.

Budesca va començar al món del còmic signant com a Kimo, però aviat hi va afegir el cognom per signar Kimo Budesca i a partir de 1962 passà a fer la firma com la coneixem, Budesca.

Després de l'experiència a l'estudi Ferrando, Budesca entrà a treballar cap a 1958 a Selecciones Ilustradas, l'estudi de Josep Toutain i Vila. Aquest dibuixant i guionista, s'havia convertit en l'agent català amb més contactes internacionals que hi havia aleshores a Espanya i va aconseguir que diversos dibuixants publiquessin a l'estranger, a països com França, Anglaterra o els Estats Units.

Alguns dels títols que va il·lustrar en aquest període es poden veure en aquesta exposició com Bill el Sonriente (1959-1960), Davy Crockett (1960), El complejo de Kitty (1961), Un rallye aereo (1961), Ha desaparecido un hombre (1962), Johnny Galaxia (1963), Veneno para una rubia (1964), Searching for you - Un accidente al huir (1964) o Amor verdadero (1965).

A la biblioteca Armand Cardona, també es pot veure fins el 26 d'octubre una altra mostra de còmics, la dels finalistes i guanyador del concurs Beca Carnet jove connecta't al còmic 2012.

La Biblioteca compta amb un fons especial de còmics, sent aquesta una de les quatre biblioteques de referència de la província de Barcelona. El fons, que es troba tant a la sala d'adults com a la infantil, està format per còmic japonès, anglosaxó, europeu i hispanoamericà. També s'hi poden trobar llibres agrupats per matèries com història del còmic, teoria i tècnica, i revistes del gènere com Dolmen, el Jueves, Cimoc i Amaniaco.
Expo Budesca còmics

Expo Budesca còmics

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració