Menú

L'historiador Raimon Soler presenta el llibre 'El ferrocarril i Vilanova i la Geltrú 1881-1936, infraestructures, economia i societat a la capital del Garraf'

Comparteix:
12/10/2011 11:39

L'obra de recerca és producte d'una beca de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Museu del Ferrocarril i l'Obra Social de Caixa Penedès

La celebració del 125è aniversari de l'arribada del ferrocarril a Vilanova i la Geltrú va servir perquè l'Ajuntament de la ciutat, el Museu del Ferrocarril i l'Obra Social de Caixa Penedès convoquessin una beca per a la realització d'un estudi historiogràfic sobre aquest esdeveniment. El guanyador de la beca va ser l'historiador vilafranquí, Raimon Soler, que avui finalment ha presentat el seu treball sota el nom El ferrocarril i Vilanova i la Geltrú 1881-1936, infraestructures, economia i societat a la capital del Garraf. L'acte de presentació ha tingut lloc a la Sala d'Audiovisuals del Museu del Ferrocarril i ha comptat amb la presència de la regidora de cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marijó Riba, la directora del Museu del Ferrocarril, Pilar Garcia, el cap de l'Obra Social de Caixa Penedès, Antoni Gistau, i de l'autor del llibre, Raimon Soler.

Pilar Garcia ha obert el torn de paraules i ha volgut destacar que l'obra presentada era un treball molt seriós sobre la història social i econòmica de Vilanova i la Geltrú i que complia amb la voluntat primera de la convocatòria de la beca de saber el que havia estat dels homes i les dones que van treballar al ferrocarril a Vilanova i la Geltrú durant la primera meitat del segle XX. Per la seva banda, Antoni Gistau ha volgut destacar la qualitat de l'obra presentada i el fet de voler seguir donant suport a aquestes iniciatives que afavoreixen l'estudi i el treball de recerca.

Raimon Soler creu que el llibre presenta una visió d'una ciutat uqe ha fet del ferrocarril una icona ja que va canviar la seva estructura social i econòmica, sobretot amb la implantació del tallers, però també des d'un principi quan molts vilanovins decideixen invertir els seus diners en la construccció del ferrocarril. Soler va voler ressaltar de la seva obra els capítols dedicats als canvis demogràfics que el ferrocarril va suposar per a la capital del Garraf, però sobretot es va mostrar molt satisfet pels diversos descobriments historiogràfics que ha trobat i publicat entorn el món del sindicalisme i el seu moviment entorn del Ferrocarril a Vilanova i la Geltrú. 

Llibre ferrocarril 1

Finalment, l'acte ha estat tancat per Marijó Riba que ha volgut recordar que aquesta iniciativa va partir de la regidora de cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 2007, Mercè Foradada, a la qual ha volgut mostrar el seu agraïment. Així mateix ha felicitat l'autor pel seu treball i s'ha compromès a seguir fomentant aquest tipus d'iniciatives que reforcen el millor coneixement de la història de la ciutat.

El llibre El ferrocarril i Vilanova i la Geltrú 1881-1936, infraestructures, economia i societat a la capital del Garraf es pot consultar a la biblioteca del Museu del Ferrocarril i també es pot adquirir a la seva botiga.
Llibre ferrocarril 2

Llibre ferrocarril 2

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració