05/02/2014 15:00
Es busquen voluntaris majors d'edat amb ganes d'impulsar un projecte d'educació en el lleure per als infants i joves del municipi. Dimecres 12 es presentarà la iniciativa en un acte obert al Centre Cívic Mar
Una nova iniciativa està prenent forma a Vilanova i la Geltrú: la idea de crear un agrupament escolta (també anomenat cau) per oferir una proposta d'educació en el lleure a infants i joves durant els caps de setmana. Aquestes setmanes s'està buscant joves majors d'edat per començar a engegar-ho tot i poder iniciar les activitats aviat, amb el suport de l'associació educativa Escoltes Catalans.
Un agrupament escolta és un projecte autogestionat per joves voluntaris amb ganes de transmetre determinats valors a infants i joves d'entre 6 i 18 anys per aconseguir transformar el món. Per fer-ho, utilitzen la proposta pedagògica de l'escoltisme –un moviment educatiu amb més de 100 anys d'història, present arreu del món- basada en l'autonomia i l'assumpció de responsabilitats, el respecte a la natura, la implicació social i l'esperit crític.
Els agrupaments escoltes realitzen principalment les seves activitats els dissabtes a la tarda, sovint organitzen excursions i, a la primavera i a l'estiu, campaments a la muntanya. La convivència entre infants i joves crea vincles intergeneracionals i significatius que donen més valor encara a les activitats ordinàries. Per als joves voluntaris, responsables de l'educació dels més menuts, la participació a l'agrupament els ofereix un munt de possibilitats: conèixer gent nova, assumir reptes i viure experiències úniques envoltats de gent motivada i compromesa.
Per posar les primeres pedres del nou 'cau', demanar més informació o resoldre dubtes, el grup impulsor del projecte, Escoltes Catalans, ha organitzat una trobada per parlar dels detalls del projecte, convocant els joves interessats en ser caps i educadors. La trobada es farà dimecres 12 de febrer a les 19h al Centre Cívic Mar, al número 73 del passeig Marítim.
Des de les regidories de Participació i Joventut de l'Ajuntament s'està ajudant aquest grup impulsor a tirar endavant el projecte, per difondre la iniciativa i contactar amb els alumnes dels cursos de premonitor i monitor que s'ofereixen periòdicament des de l'Ajuntament.
Sobre Escoltes Catalans
Escoltes Catalans (EC) és l'associació laica de l'escoltisme català que aplega 4.000 infants i joves repartits en una quarantena d'agrupaments en dotze comarques catalanes. És membre de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG) i de les dues organitzacions internacionals juvenils més nombroses del planeta: l'Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM) i l'Associació Mundial de Guies Escoltes (WAGGGS).
EC concep l'educació com a eina per transformar les circumstàncies que generen injustícia a la societat, i opta per l'educació perquè creu que aquesta transformació només pot assolir-se per la formació de les persones a través d'una educació integral que possibiliti el desenvolupament de totes les aptituds personals en un ambient de formació objectiva, de participació, de llibertat, de respecte al noi/noia i d'esperit obert, crític i constructiu que el/la faci capaç d'incidir en el procés d'alliberació personal i social. Els tres principis bàsics que vertebren la seva proposta metodològica són: la laïcitat, entesa com una actitud encaminada a respectar la diversitat de creences i pensaments; la coeducació, amb una educació que no està en funció dels rols sexuals i on nois i noies aprenen conjuntament; i la catalanitat, com a identitat pròpia i element de cohesió, ja que descobrir la nostra identitat és un pas previ que permet conèixer i estimar la pluralitat d'identitats i cultures que enriqueixen el planeta.
Per tal de facilitar l'aplicació d'una metodologia als interessos i necessitats de cada edat, es divideix el procés educatiu en diferents etapes: Follets (de 6 a 8 anys), Llops (de 9 a 11 anys), Raiers (de 12 a 14 anys), Pioners (de 15 a 17 anys), i finalment el Clan (de 17 anys en endavant), que és un grup reduït de joves amb finalitat formativa, que treballa l'autogestió per dur a terme un projecte propi. Des d'aquí, el qui ho vulgui s'encamina a l'engrescador repte de ser cap (educador).