Menú

El Museu Víctor Balaguer produeix una exposició de 37 obres d'Armand Cardona, que es mostren per primera vegada

Comparteix:
21/06/2011 12:48

El conjunt d'obres testimonien els cicles més importants de la trajectòria artística del pintor

El Museu Víctor Balaguer inaugura el dijous 30 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, l'exposició Cardona Torrandell. Trajectòries. El llegat Cardona-Zarzoso.

L'exposició està formada per un conjunt de trenta-set obres d'aquest artista que el Museu Víctor Balaguer va rebre en llegat pòstum l'estiu de l'any 2008, i que es presenten per primera vegada al públic. Els quadres eren propietat d'Emília Zarzoso Salvat, vídua de Bartomeu Cardona Torrandell, germà de l'artista. És per aquest motiu que el llegat s'ha catalogat amb la designació "Cardona-Zarzoso". 
Barca
Les obres són els treballs realitzats per l'Armand Cardona entre els anys 1951 i 1974, en els que s'hi troben representats alguns testimonis dels cicles més importants de la seva trajectòria artística. Entre d'altres, hi petits olis sobre taula, imatges de gats, barques, testes o universos, així com algunes peces remarcables com la Djamila Boupacha (inspirada en l'obra de Simone de Beauvoir i Gisèle Halimi Djamila Boupacha. Proceso a la tortura), per la qual l'autor sentia una especial estimació. 
Violència
La mostra està produïda íntegrament pel Museu Víctor Balaguer i es podrà visitar fins al 25 de setembre. Al voltant de la mateixa s'han organitzat activitats complementàries, com el taller "Els gats del Cardona", adreçat als nens i nenes dels casals d'estiu, i visites comentades per al públic en general. 
Gat
Anteriorment a la donació, el Museu comptava en el seu fons amb un conjunt d'obres de l'Armand Cardona que havien arribat a la institució per vies molt diferents. Algunes procedien de la col·lecció d'art contemporani que va arribar al Museu Víctor Balaguer l'any 1960, procedents de l'antic Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Altres, que formaven part del dipòsit de la col·lecció de Salvador Riera, van ingressar l'any 1996 a través de la Generalitat de Catalunya. El conjunt es va completar l'any 1968 amb les donacions que va fer el mateix Cardona.

Alguns d'aquests quadres estan exposats permanentment a la Sala d'art contemporani del primer pis del Museu Víctor Balaguer.

Armand Cardona (Barcelona, 1928 - Vilanova i la Geltrú, 1995) va començar la seva activitat artística a finals dels anys cinquanta i va culminar en la dècada dels 60 i 70.

Les seves teles són el reflex del drama humà. En els seus quadres hi predomina un tema real, desdibuixat, envoltat de rugositats i ritmes, amb formes curvilínies i el·líptiques, colors vius, i sempre latent la seva personal denúncia. Les tècniques emprades en les seves pintures són molt variades i en una mateixa obra hi conviuen més d'una: olis, acrílics, aquarel·les, làtex, gouache, o tinta xina sobre diferents suports.

Una part important dels seus treballs són les escenografies que va realitzar. Cardona va crear els decorats de l'obra Ronda de mort a Sinera que es va presentar l'any 1965 al teatre Romea de Barcelona. L'any següent va treballar en el decorat de la peça La Bona Persona de Sezuan, ambdues obres dirigides per Ricard Salvat.

La seva vinculació amb la ciutat de Vilanova i la Geltrú es va refermar l'any 1980 quan va pintar els vestits de la colla dels Ball de Diables.

Armand Cardona va ser un artista autodidacte, experimentador, lector infatigable i home d'una gran cultura. La seva formació en solitari va convertir-lo en un autèntic humanista i això li va servir de base per desenvolupar un univers plàstic irrepetible. 

Per més informació Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Armand Cardona Torrandell

Armand Cardona Torrandell

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració