Menú

El Museu Balaguer exposa els vestits del Ball de Diables del seu fons

Comparteix:
25/07/2013 9:04

La mostra 'Vestits de foc' s'inaugura el dia 30 de juliol i romandrà oberta fins a l'1 de setembre

El Museu Víctor Balaguer conserva en el seu fons els antics vestits i complements del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. És per això que, amb motiu de la Festa Major 2013, organitza la mostra Vestits de foc  amb aquestes vestimentes dissenyades per artistes destacats de la ciutat que estan representats també en la col·lecció permanent del museu amb diferents obres d'art.

Segons explica la mateixa colla, sembla que l'origen del ball data de principis del segle XVIII, però és al 1832 quan es constitueix com un ball propi. Després d'uns anys de cert silenci al 1946 els socis del Foment Vilanoví el recuperaren.

El ball el componen 24 personatges: 17 diables, 1 encenedor, 4 tabalers, en Llucifer i la diablessa. A més a més, en certs dies, apareixia també la figura de l'Àngel.

Els vestits i els estris que acompanyen els diables, des de 1946, han estat sempre creats per algun artista de la ciutat. Els primers, després de la recuperació del Ball, van ser els dissenyats per Enric Cristòfor Ricart (1893-1960), pintor i gravador vilanoví, figura rellevant del Noucentisme català. La decoració d'aquests vestits fets de cotó és senzilla, amb colors purs i plena de bèsties infernals com dracs, rat penats, serps… E.C. Ricart va ser el creador també, l'any 1947, del Drac de Vilanova, que acompanyarà els diables en l'exposició.

L'any 1980 es va fer una renovació del vestuari i en aquest cas l'artista escollit va ser Armand Cardona Torrandell (1928-1995). Seguint el seu estil propi d'avantguarda, el disseny d'aquests vestits és ple d'esquitxos de pintura i dels elements habituals del seu imaginari com els ulls, les cares, els gats... afegint també alguns trets innovadors com ara cues bífides o banyes múltiples.

Joaquim Budesca i Català (1930) serà el següent creador que rep la tasca de redissenyar les vestimentes dels diables vilanovins, estrenats per la Festa Major del 1995,en aquesta ocasió amb la voluntat clara de substituir el vermell infernal del foc pel blau del mediterrani, tan característic també de les seves obres.

La mostra es podrà visitar a partir del 30 de juliol i fins al dia 1 de setembre i serà gratuïta per a tothom. A més a més, el cap de setmana del 3 i 4 d'agost el museu farà jornada de portes obertes amb motiu també de la Festa Major.
EC Ricart vestit de diable

EC Ricart vestit de diable

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració