Signat al Consell Comarcal el protocol per a la continuïtat del programa per part dels sis municipis del Garraf i els organismes vinculats al projecte
El Consell Comarcal ha estat l'escenari de la signatura del protocol d'intencions per a la continuïtat del projecte d'especialització i Competitivitat territorial PECT “Envelliment actiu i saludable i dependència”. El compromís ha estat signat pel Consell Comarcal del Garraf, els sis ajuntaments de la comarca i els organismes associats en el projecte: Neàpolis, el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, L'Institut de Robòtica per a la dependència, la Fundació Ave Maria i la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquesta nova fase de desplegament del PECT el projecte passa a anomenar-se “Envelliment actiu i saludable, de la teoria a la pràctica”. El seu objectiu és donar continuïtat pràctica als treballs iniciats en 2018 per promoure iniciatives en el sector assistencial i sociosanitari per abordar actuacions a favor d'una vellesa saludable i millorar alguns dels actuals reptes al voltant de la dependència, l'assistència, la diagnosi remota o la millora de la qualitat de vida de la gent gran. Per a l'alcaldessa Olga Arnau el PECT brinda una oportunitat per posicionar la ciutat davant una realitat anunciada abans que esdevingui problemàtica. “Coneixem les dades sobre envelliment que se situa al 24% i sabem que anirem cap al 40%. Per tant, hem de posar-hi tots els recursos possibles per encarar aquesta realitat i que sigui una necessitat coberta anticipant-nos a situacions d'emergència”.
Cadascun dels agents implicats en el projecte ha desenvolupat estudis, anàlisis i diagnosis en relació als reptes plantejats: la millora de la teleassistència, desenvolupament d'aplicacions que facin més eficient la recollida de dades sobre els pacients o que ajudin en la prevenció, construcció de models integrals d'assistència i seguiment remot dels pacients, l'eliminació de barreres arquitectòniques, el desenvolupament de solucions de suport a la dependència des de l'assistència robotitzada als sensors o l'aplicació de tecnologies emergents com les xarxes sense fils d'àrea extensa i baix consum energètic (LPWAN), Blockchain, la Intel·ligència artificial o les tecnologies de sensors per a IoT. Per a l'alcaldessa Olga Arnau l'acord signat serà l'instrument que dotarà la ciutat de recursos per seguir treballant “posant en marxa tots els projectes que tenen una línia tecnològica i d'innovació i aplicant-los, amb totes les eines possibles, en els nostres centres de dependència, residències del territori, etc.”.
L'objectiu final és que tot el coneixement i anàlisi impulsats des del projecte es transfereixi al teixit econòmic local fent que empreses operatives o noves iniciatives emprenedores despleguin aquestes aplicacions i productes i que els resultats assolits tinguin un impacte efectiu entre la població local.
Silver Living Lab II
Pel que fa a Neàpolis, en aquesta segona fase del PECT dona continuïtat al SIlver living lab I per desenvolupar i consolidar una comunitat e-health. L'objectiu d'aquesta comunitat es crear i desenvolupar espais, llocs i comunitats saludables i sostenibles. Per fer-ho es planteja desenvolupar proves pilot a partir de les propostes presentades des de la mateixa comunitat ja identificada a partir del Silver Living Lab I.
Per desenvolupar aquestes propostes s'utilitzarà la metodologia dels líving labs que planteja espais d'experimentació per a provar, validar, executar prototips i ajustar-los per donar resposta a problemàtiques o reptes complexos en entorns evolutius.
Les solucions o reptes sobre els quals es treballarà sorgeixen de processos d'innovació ciutadana. Per tant, el paper de la comunitat e-health és i serà cabdal. Part d'aquesta comunitat ja ha plantejat alguns d'aquests reptes canalitzant-los des de les propostes de treball sorgides del Fòrum de la Innovació Local – FIL.
El doctor Albert Alonso, adscrit a la direcció de recerca i innovació de l'Hospital Clínic de Barcelona; Antonia Tamayo, delegada dels Amics de la Gent gran i Oriol Huguet, metge especialista en medicina familiar i comunitària del CAP de Baix a Mar són alguns dels integrants d'aquesta comunitat e-health. Actualment treballen sobre la idea de recollir evidències científiques i socials que ajudin a dinamitzar actuacions des de l'esfera de l'administració local per millorar la qualitat de vida de la gent gran.
El PECT II preveu completar un estudi de desplegament de solucions innovadores en salut urbana col·lectiva on s'assentin les bases de les actuacions i es desenvoluparan proves orientades a la millora de la salut. Un exemple d'aquestes proves és el projecte Apassar que fa el seguiment de la pràctica d'exercici físic als pacients amb diabetis tipus II de Vilanova i al Geltrú. La prova consisteix a fer un seguiment dels pacients i la seva activitat a través de sensors que utilitzen la xarxa municipal LoRaWan, una xarxa d'estàndard obert LPWAN. Aquesta xarxa ha desplegat tres estacions base a Vilanova, cadascuna de les quals permet oferir servei fins a 10.000 dispositius o sensors.
També es desplegaran xarxes de sensors de diferents tipus (IoT, biomètrics, etc.). El fet que són dispositius tecnològics que poden ser portables, es poden dur a sobre o incorporats a la roba, dispositius mòbils, polseres, etc. i el seu baix consum són trets que permeten que puguin ser emprats sobre els usuaris, pacients, etc.. Aquests sensors poden recollir múltiples tipus de dades., Per la seva tipologia i mida, aquesta informació i dades pot ser enviada a través de les xarxes de banda baixa com la que s'ha desplegat a la ciutat. El volum de dades obtingut haurà de ser processat tot obrint la porta a les plataformes de gestió de dades per poder transformar aquest volum d'informació en coneixement.
El projecte preveu generar un sistema de gestió intel·ligent i escalat en una arquitectura de fog computing que permeti processar de forma descentralitzada tot aquest conjunt de dades per a la presa de decisions.