El pla contempla 2 eixos, social i econòmic, i 127 mesures amb l'objectiu que ningú quedi enrere a causa d'aquesta pandèmia que ha ocasionat una greu crisi econòmica i social
El govern municipal ha presentat aquest migdia el Pla de xoc social i econòmic. Un document que planifica les estratègies i mesures que tenen per objectiu evitar l'exclusió econòmica i social a Vilanova i la Geltrú. L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, la primera tinenta d'Alcaldia, Blanca Albà i la segona tinenta d'Alcaldia, Marta Jofra, han presentat les 127 mesures que conformen aquest pla, al qual l'Ajuntament hi destina “més de 3 milions d'euros del pressupost municipal”.
L'alcaldessa Olga Arnau s'ha referit a la greu pandèmia que hem passat i “que ens ha deixat immersos en una greu crisi social i econòmica. Vam començar amb una emergència sanitària a la qual vam haver destinar molts recursos i esforços per fer-hi front”. L'alcadessa també ha esmentat la gran afectació de la pandèmia per la Covid-19 al teixit econòmic i productiu de la capital del Garraf. A tall d'exemple ha parlat de les dades registrades al conjunt de la comarca, on s'hi ha registrat un total de 1965 expedients de regulació de treball temporal (ERTO) afectant un total de 10.319 persones del Garraf. Olga Arnau ha explicat com ha afectat l'aturada econòmica a la ciutat “ja en les primeres setmanes del confinament la sol·licitud d'aliments a l'Economat es va doblar, mentre que actualment s'està atenent 626 unitats familiars, el que suposa unes 1.780 persones”.
Davant de la greu crisi social i econòmica derivada de la pandèmia sanitària “l'Ajuntament ha promogut un Pla de xoc social i econòmic del qual fa un mes ja vam fer-ne públic un esborrany. És un document que hem treballat amb tots els grups del Consistori perquè pensem que ha de recollir totes les sensibilitats, opinions, idees i el talent polític i dels agents que tenim”.
L'alcaldessa de la ciutat ha destacat que el pla comptarà per a la seva aplicació “amb els més de 3 milions d'euros del pressupost que s'hi destinen, més les modificacions pressupostàries necessàries per donar sortida a curt i mig termini al que es pugui necessitar”.
Mesures de xoc i de prevenció
Per la seva banda, la primera tinenta d'alcaldia, Blanca Albà, ha manifestat que davant de la greu situació derivada de la pandèmia, a la qual “hem de donar una resposta, cal dedicar més recursos humans per atendre tota la vulnerabilitat, a través d'Acció Socia,l i també més recursos econòmics”. En aquest sentit, la regidora Albà ha assenyalat la necessitat de dur a terme dos tipus de mesures, unes de xoc amb “més recursos econòmics per atendre la urgència i la necessitat immediata” i en un segon nivell “més recursos econòmics a la prevenció, donant les eines perquè se'n puguin sortir moltes famílies que han quedat en una situació de vulnerabilitat”.
Blanca Albà ha posat l'accent en les eines que puguin ajudar a revertir situacions de vulnerabilitat citant mesures com “reforçar prestacions o ajudes que ja teníem i crear-ne algunes de noves, com per exemple les ajudes domiciliàries a la gent gran que segueix sent un col·lectiu de risc al qual cal posar molta atenció i més recursos”; també ha citat l'Economat, que ha vist triplicat el nombre de persones que hi sol·liciten ajuda; treballar també l'allotjament d'emergència, prestacions en relació a l'habitatge i incrementar el parc d'habitatges municipal, entre d'altres.
La primera tinenta d'alcaldia ha parlat també de la necessitat de posar en marxa una oficina d'assessorament energètic per oferir de forma unitària tots els recursos a l'abast “per evitar la pobresa energètica” i en la necessitat de “treballar per afavorir la igualtat d'oportunitats, evitant qualsevol tipus d'escletxa digital, cultural, educativa o esportiva”. Així mateix, la regidora Blanca Albà també he expressat la voluntat del Govern municipal de fer efectiva “una fiscalitat més justa” i de treballar per promoure la prevenció i divulgació al voltant de la salut pública “no oblidem que hem tingut una pandèmia, només a Catalunya hi ha hagut més de 12.000 morts, no hem d'oblidar la possibilitat de rebrots, hem de prevenir i utilitzar les mascaretes, les mesures de distància física i la higiene de mans”.
Mesures de suport al teixit ecònomic
Finalment, la segona tinenta d'alcaldia, Marta Jofra, ha donat a conèixer les mesures de l'eix econòmic que contempla el Pla de xoc social i econòmic. El Govern municipal, ha manifestat Marta Jofra, vol “impulsar mesures que permetin a les empreses afectades per ERTO o que han hagut de tancar, poder reprendre la seva activitat de la manera més exitosa possible, i que les persones que s'han quedat a l'atur puguin tornar quan abans millor al món laboral”.
La segona tinenta d'alcaldia ha expressat que són mesures de suport i assessorament al teixit econòmic de la ciutat, a les empreses i als emprenedors. “D'una banda, una línia d'ajuts d'1 milió d'euros per a empreses de VNG que sortirà ja aquesta setmana. També vam aprovar bonificacions als tributs municipals com la taxa de terrasses i brossa industrial, el cànon de les guinguetes de les platges i altres concessions que sumen un altre milió d'euros, i també hem intensificat l'assessorament a empreses i emprenedors de la ciutat.”
Alhora, ha explicat la regidora Jofra, també s'estan aplicant mesures per dinamitzar l'economia local fomentant el consum intern de l'Ajuntament a través d'empreses i establiments de la ciutat. La regidora també ha recordat algunes accions ja realitzades que continuaran, com “facilitar l'ús de més espai públic per als establiments de restauració per compensar les mesures de distanciament físic” i la posada en marxa de “mesures per potenciar l'economia social i solidària per afavorir l'activitat econòmica d'empreses i cooperatives de la ciutat, potenciant aquestes entitats a través de la publicació del ‘Mapa de consum responsable' i la voluntat de potenciar plans d'ocupació i de formació amb recursos municipals per a les persones que han quedat en situació d'atur”.
La presentació el Pla de xoc social i econòmic, realitzada al vestíbul de l'espai Cowork de Neàpolis, ha finalitzat amb un missatge de l'alcaldessa de tranquil·litat i prudència, apel·lant a “l'autoresponsabilitat com a factor clau per contenir possibles rebrots” i a quedar-nos a la ciutat per consumir i ajudar a crear ocupació i activitat econòmica a la capital del Garraf.
Podeu consultar aquí el Pla de xoc social i econòmic