L'episodi del 12 d'agost de 2019 va posar en marxa a l'Ajuntament els gabinets de crisi, que s'han reactivat amb el temporal Glòria i la pandèmia per la Covid-19
El 12 d'agost d'ara fa un any, Vilanova i la Geltrú es llevava sota els efectes d'una tempesta virulenta, que va resultar ser un esclafit. Un fenomen meteorològic que va arrasar algunes infraestructures de la ciutat.
“Un any després de l'esclafit, podem dir que Vilanova i la Geltrú pràcticament ha recuperat la normalitat”, ha declarat l'alcaldessa accidental, Blanca Albà, que ha explicat que en aquests mesos s'ha pogut refer gairebé tot el que s'havia malmès, excepte alguns arbres que encara s'han de reposar, a més de la zona del Port, on les naus comercials i la zona pesquera van quedar molt afectades. El mes de gener, el temporal Glòria “va fer ploure sobre mullat”, i va tornar a afectar aquesta zona.
Per a la recuperació de l'episodi d'ara fa un any, l'Ajuntament va destinar 500.000 euros a la part de l'afectació de la via pública. A aquesta xifra s'hi van sumar els diners destinats a les instal·lacions esportives, que van patir molts desperfectes, i altres afectacions, una part de les quals es van poder acollir a les assegurances contractades.
L'OMIC (Oficina Municipal d'Informació al Consumidor) va redactar un informe meteorològic molt complert que va ajudar la ciutadania a gestionar els tràmits amb les companyies asseguradores per tal de poder recuperar algunes despeses.
Blanca Albà ha explicat que, com a resultat de les accions que es van haver de prendre arran de l'esclafit, Vilanova i la Geltrú va crear un gabinet de crisi, amb les regidories involucrades i tots els cossos de seguretat: “L'esclafit ens va ensenyar una nova manera de funcionar que s'ha aplicat en aquestes noves situacions que s'han produït, tant la gestió dels efectes del temporal Glòria al gener, com darrerament per afrontar la crisi de la Covid-19”.
L'esclafit del 12 d'agost de 2019
La matinada del 12 d'agost van caure en quinze minuts entre 40 i 50 litres per metre quadrat, i el pas d'un esclafit deixava arbres, enllumenat i senyals de trànsit arrencats, branques trencades, teulades desplaçades i passos sota la via inundats.
Els serveis d'emergències van atendre gairebé un centenar de trucades de veïns alertant de les inundacions de baixos.
Un centenar d'exemplars de l'arbrat municipal i 25 palmeres del passeig Marítim van quedar afectats, i molts van caure a la via pública, impedint la circulació de vehicles. Els tècnics de l'Ajuntament, juntament amb la Policia Local, els Bombers, Protecció Civil i Ports de la Generalitat es van activar de seguida per restablir la normalitat a la ciutat.
Les afectacions més importants van ser a la façana marítima, però també a altres indrets, com les pistes d'atletisme, el parc de Ribes Roges, la Masia d'en Cabanyes, el parc de la Torre d'Enveja o la plaça Beatriu de Claramunt. Es va prohibir el bany a les platges, ja que el vent va arrossegar elements portuaris dins l'aigua.
Les terrasses dels establiments del passeig Marítim també van patir els forts efectes de l'esclafit en plena temporada alta. Una setmana després el cent per cent dels serveis estaven recuperats i a disposició dels visitants, tant les platges, com els establiments de restauració, com les empreses de serveis o el trenet turístic.