Menú

Laboratoris per analitzar els efectes del canvi climàtic a la costa

Comparteix:
20/12/2021 14:43

El projecte europeu Score promou la creació d'estratègies per fer front als efectes de l'escalfament global al litoral

Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d'un CCLL (coastal city living lab).

La iniciativa europea SCORE (Smart Control Of the climate Resilience in European coastal cities) s'ha iniciat el segon semestre de 2021 i treballa per recollir dades, analitzar-les i proposar estratègies per a resoldre efectes de fenòmens com l'augment del nivell del mar i els esdeveniments meteorològics extrems.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat litoral de 68.000 habitants, de la província de Barcelona, que afronta riscos climàtics associats a la costa mediterrània com inundacions, episodis climàtics extrems puntuals, sequeres, augment del nivell de mar, etc.

El laboratori vilanoví (CCLL, Coastal City Living Lab) treballa en projectes com la rehabilitació de l'ecosistema dunar, la recuperació de vegetació de platja, la implementació de litorals i àrees marines protegides, en les zones urbanes verdes, zones de retenció d'aigua, i en canvis d'ús del sòl per reduir impactes del canvi climàtic i afavorir la resistència climàtica. Un dels protagonistes d'èxit és la creixent nidificació del corriol camanegre charadrius alexandrinus, una espècie d'au protegida.

El projecte SCORE té una durada de quatre anys i hi participen 28 socis (institucions, centres de recerca i universitats) representant a 10 ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d'euros. A banda de Vilanova i la Geltrú, les ciutats que formen part del programa són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal),  Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).

 

Més informació: https://score-eu-project.eu/

El projecte SCORE analitza els efectes del canvi climàtic a la costa

El projecte SCORE analitza els efectes del canvi climàtic a la costa

La renaturalització de les platges, objecte d'estudi

La renaturalització de les platges, objecte d'estudi

Corriol camanegre a la platja de VNG (Foto: Sergi Carreres)

Corriol camanegre a la platja de VNG (Foto: Sergi Carreres)

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració