Menú

La reposició del paviment de la plaça Llarga i carrers del nucli antic inicien les actuacions del projecte de pacificació del centre de la ciutat

Comparteix:
23/05/2022 12:48

La majoria d'intervencions s'executaran durant els tres pròxims mesos per enllestir-les abans de l'inici del curs escolar

Avui dilluns 23 de maig han començat les obres de reposició del paviment de la plaça Llarga i en altres carrers del centre de Vilanova i la Geltrú. Aquesta intervenció marca l'inici del conjunt d'actuacions del projecte de pacificació del centre de Vilanova i la Geltrú.

El projecte Al centre, les persones suposa l'execució dels vuit paquets de mesures previstos i que, en el seu conjunt, serviran per ordenar i endreçar la mobilitat del centre de la ciutat. L'objectiu d'aquest conjunt d'actuacions és recuperar i assegurar la prioritat d'ús de l'espai públic per a les persones en una àrea de 4,8 hectàrees.

El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios, ha explicat que  amb aquest seguit d'actuacions “estructurem i ordenem els desplaçaments en vehicle privat, així com la càrrega i descàrrega en la zona pacificada, tot plegat sense prohibir-ne el pas als vehicles, però garantint la preferència en els carrers per als vianants”. A més a més de la plaça Llarga també han començat les actuacions en el paviment del tram inicial del carrer dels Escolapis entre el carrer del Col·legi i la plaça de la Vila i a la cruïlla entre els carrers de Santa Anna i Manuel de Cabanyes.

Les obres de pavimentació de la plaça Llarga s'emmarquen dins la vuitena mesura prevista en el projecte Al centre, les persones. L'actuació tindrà una durada aproximada de quatre setmanes i comportarà tot un seguit de restriccions de pas que afecten la circulació en el nucli antic de Vilanova. Entre altres accions, es canvia el sentit de circulació al carrer de les Premses entre el carrer de les Casernes i el carrer del mig i també al carrer de Sant Josep entre els carrers Major i de Joaquim Mir.

Tots aquests canvis són provisionals mentre durin les obres per a permetre als guals i als veïns els desplaçaments d'entrada i sortida. Els accessos a tots aquests guals es podran fer des de la plaça de Sant Antoni, el carrer de Sant Gervasi i el carrer de les Premses. Es recomana als no residents evitar els desplaçaments per aquest sector mentre duri l'actuació. Els sentits de circulació es restituiran quan acabin les obres.

La reposició i renovació dels paviments de llamborda en aquests carrers es complementarà, un cop finalitzades, amb altres mesures del projecte. Es tracta de prevenir al deteriorament i degradació d'un paviment tot evitant que sigui sotmès a un ús intensiu i no desitjat del trànsit de vehicles. Per aquest motiu l'actuació es complementarà amb altres mesures del projecte de pacificació que significaran canvis de la senyalització en les set zones que s'ha distribuït l'àrea del centre a pacificar. Aquesta àrea esta compresa entre els carrers del pare Garí i la rambla Sama a l'oest; el carrer de la Unió, Raval de la Pastera i nucli antic de la Geltrú, a l'est; els carrers de Tarragona, Sant Magí i de l'Hospital, al Nord i les avingudes d'Antoni Vidal i de Josep Tomàs Ventosa al Sud.

Els vehicles que ho necessiten podran accedir a qualsevol punt d'aquestes àrees. El que no podran fer és utilitzar aquestes vies com a dreceres per travessar la ciutat, ja que els itineraris d'entrada i sortida actuaran com a mesures de dissuasió per fer-ho. Un dels objectius és, per exemple, evitar l'ús dels carrers transversals que creuen la rambla Principal.

El pla de pacificació integra també el disseny d'itineraris per a vianants des dels aparcaments dissuasius de la ronda ibèrica i de dos eixos ciclables que connectin la ciutat de mar a muntanya. Aquestes ciclovies es comporten com a carrils bici, però no són carrils segregats sinó que conviuen amb el trànsit de vehicles en zones prèviament pacificades. Aquestes vies enllaçaran de nord a sud la malla de carril bici existent a la ronda Ibèrica i el passeig Marítim d'est a oest. El primer d'aquests, l'eix ciclable oest, unirà la ronda Ibèrica amb el carril bici de la rambla de Salvador Samà. Un carril que aviat també la connexió final amb el passeig del Carme des de la rambla J. B. Pirelli. Aquest eix comptarà amb 1.625 metres conformats per infraestructures de carrils bici segregats majoritàriament i eixos ciclables en el tram que travessa el nucli antic.

El segon, l'eix ciclable est, connectarà el carril bici de la ronda Ibèrica fins al barri de mar per l'eix Casernes, plaça Llarga, Pàdua, Correu i Hernani i fins arribar al carril bici que connecta amb l'estació del ferrocarril i la cicloestació i amb el carril bici del carrer de l'Ancora fins al passeig marítim. Un eix que tindrà en el seu conjunt 1.465 metres i que suposarà  al connexió de mar a muntanya.

També dins el projecte de Pacificació del centre hi ha la reorganització de les zones de distribució de mercaderies amb l'ampliació de les àrees perifèriques de càrrega i descàrrega envoltant el centre pacificat i la implantació d'un sistema de control d'accessos amb la lectura de matrícules amb càmeres per a la gestió del repartiment de mercaderies als sector pacificats. La superfície de càrrega i descàrrega s'incrementarà en gairebé 600 m2 mes amb aquesta reorganització i redistribució de la logística del repartiment al perímetre de la zona pacificada. Per exemple, es preveu una zona de 450 m2 al carrer Havana, una de 300 m2 a la plaça de les Cols i 230 m2 més a la plaça de les Neus, com a espais que concentrin aquesta distribució en horaris restringits.

L'execució del gruix del conjunt de les mesures es farà durant els propers 3 mesos. L'objectiu és que amb l'horitzó posat a l'inici del nou curs escolar al setembre aquests canvis ja s'hagin integrat en la rutina de la mobilitat i desplaçament quotidians de la ciutadania.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració