Menú

La Taula d'agents socials del Tacó i l'Armanyà promou la vida comunitària entre el veïnat

Comparteix:
13/06/2022 14:48

El projecte Teixint barri avança amb l'objectiu de fomentar la cohesió social i reduir les desigualtats

Els agents socials dels barris del Tacó i l'Armanyà s'han constituït en una taula per impulsar conjuntament la vida comunitària i les relacions veïnals. Formada per les associacions de veïns del Tacó i de l'Armanyà, pel Centre Obert, l'escola Ginesta, La Plataforma - AISSA i Càritas, juntament amb tècniques de les Regidories d'Acció Social i Participació Ciutadana, la Taula d'agents socials s'ha creat en el marc del projecte Teixint Barri, que s'està desenvolupant des de fa un any amb iniciatives dirigides a diferents col·lectius dels barris. Ara el projecte avança i s'ha volgut fer extensiu i visible al conjunt de veïns i veïnes, per això divendres a la tarda es va celebrar la festa “Alguna cosa es mou al Tacó i l'Armanyà”, on totes les comunitats veïnals eren convidades a participar i a opinar sobre la seva visió dels dos barris, així com sobre les seves necessitats.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, va dirigir-se als veïns i veïnes animant-los a dir la seva sobre el barri i a participar en les accions que s'hi promouen: “Tenim una oportunitat de treballar conjuntament per millorar la vida als barris, per uns barris més vius, més cohesionats i que recuperin aquella vida de comunitat que fa que els veïns i les veïnes se'n sentin part, que es coneguin i hi visquin millor”, va manifestar. Des de la Taula d'agents socials es va expressar la voluntat de “reivindicar-nos com a comunitat. La fortalesa dels nostres barris resideix en els nostres orígens tan diversos com enriquidors, tant humils com lluitadors”, unes característiques que per als agents és el veritable “potencial” dels dos barris i allò que els fa “diferents i especials”.

El projecte Teixint barri és liderat per les regidories d'Acció Social i Participació Ciutadana i subvencionat per la Diputació de Barcelona. Es tracta d'un projecte de treball social comunitari en el marc d'un programa d'intervenció integral en àrees urbanes complexes, per reduir les desigualtats socioeconòmiques i promoure la convivència inclusiva, la participació i la cohesió social a través de l'enfortiment comunitari, l'apoderament del veïnat i el reforç de les aliances socials.

Cap a l'organització veïnal

El març de 2020 l'equip bàsic d'atenció social va dissenyar una acció grupal dirigida a dones dels barris del Tacó i l'Armanyà amb l'objectiu de crear un espai de relació entre famílies on compartir experiències i construir una xarxa de suport veïnal. El grup Teixint Barri segueix actiu, fent trobades i acollint des de l'escolta activa les demandes, il·lusions i projectes d'aquestes dones. Un espai de confiança, cura i relació que genera vincles de cooperació que s'exporten fora del grup, al veïnat. Dones que estaven aïllades, sense xarxa de suport, tenen ara un grup de referència en el que es poden ajudar a recollir els fills a l'escola, acompanyar-se al metge, o simplement parlar.

Teixint Barri ha servit per fer visible la necessitat urgent d'establir un equip de desenvolupament comunitari en un espai amb unes característiques molt concretes: allunyat del nucli urbà, alta fragmentació social, greu precarietat, o més de un 12% de famílies en situació d'exclusió residencial. Per això el novembre de 2021 es va establir al centre cívic del Tacó un equip format per dues treballadores socials i una educadora social.

El treball transversal que s'està fent al barri és una feina col·lectiva, on la protagonista és la comunitat que reconeix les problemàtiques comunes, i que s'organitzen per cercar solucions i executar acords consensuats. Un treball que requereix temps, i en el que ja es poden identificar com a resultats inicials l'augment d'intercanvi i coneixement mutu, i la disminució de l'aïllament. També s'ha produït un apropament de la comunitat a l'administració local, que ha guanyat presència al barri i amb la comunitat.

L'escola Ginesta va acollir divendres la festa de presentació

L'escola Ginesta va acollir divendres la festa de presentació

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Participació, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració