Menú

El Pla de pacificació del centre de VNG i la zona de baixes emissions avancen amb la reparació de carrers

Comparteix:
15/06/2022 15:15

El govern municipal preveu reobrir parcialment dos carrils a la ronda Ibèrica, abans d'iniciar l'eliminació de dreceres prevista en el Pla

El Pla de pacificació del centre de Vilanova i la Geltrú, denominat "Al centre, les persones", avança amb la realització de les actuacions de millora i adaptació dels carrers de la ciutat. El Pla comportarà, entre altres mesures, l'eliminació de dreceres en diferents sectors del nucli antic, sempre assegurant que qualsevol vehicle pugui accedir a qualsevol punt.

Aquests canvis dificultaran als vehicles privats travessar la rambla Principal, en tot el tram de l'illa de vianants, entre el carrer de la Unió i la rambla de Salvador Samà, i se sumaran a les restriccions dels vehicles sense etiqueta mediambiental amb l'entrada en vigor de la zona de baixes emissions d'obligat compliment per les ciutats de més de 50.000 habitants. Per aquest motiu la ronda Ibèrica tornarà a tenir dos carrils de circulació per sentit, en el tram entre la rotonda de la carretera de l'Arboç i la plaça de la Moixiganga.

El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios, ha explicat que el retorn al doble carril de la ronda obeeix a la necessitat de donar sortida a la circulació de vehicles que no podran creuar la ciutat pel centre o que veuran restringida la seva circulació per qüestions mediambientals. Cal recordar que Vilanova ila Geltrú ha de tenir implantada una zona de baixes emissions el 31 de desembre d'aquest any.

"La idea és fer la reforma de la ronda abans de l'inici del curs escolar" afirma el regidor, "tenim la subvenció de la Diputació de Barcelona, un ajut per revertir o complementar les mesures provisionals de la Covid-19". El conjunt de mesures per canviar la mobilitat també inclou la creació d'un nou aparcament dissuasiu a la ronda Ibèrica, en un terreny del qual l'Ajuntament ha obtingut la cessió, a l'alçada del torrent d'en Frederic, i que es preveu que estigui en marxa d'aquí a sis mesos.

La posada en marxa del projecte de pacificació del centre de la ciutat suposa, també, la millora de la pavimentació de molts trams de carrer. En les darreres setmanes s'ha arranjat un tram de la plaça Llarga i també un tros del carrer dels Escolapis; les actuacions segueixen amb millores en punts com ara la cruïlla entre els carrers de Santa Anna i Manuel de Cabanyes.

"Al centre estem fent obres importants, arreglant paviments que es van fer 2010 amb el Plan E" recorda Antoni Palacios, que formaven part del Pla de Millora Urbana del Nucli Antic i que estaven malmesos, paviments de difícil manteniment pel seu alt cost. ”Ens basem en l'informe que es va fer al final del mandat passat per fer la reparació", ha puntualitzat.

Pacificació per una mobilitat sostenible

El pla de pacificació del centre pretén promoure un model de mobilitat més sostenible i activa a Vilanova i la Geltrú. Per això, des de l'Ajuntament s'impulsen mesures que permetin el compliment de la normativa de la Unió Europea per tal que els pobles i ciutats garanteixin més espai als vianants i a mitjans de transport menys contaminants.  

En el marc d'aquesta normativa s'inclou també l'establiment de les Zones de Baixes Emissions a les ciutats. Per a les institucions és clau el paper de la mobilitat als municipis, per fer front a l'emergència climàtica i amb la visió d'assolir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per al 2030. 

El pla “Al centre, les persones” respon també a la voluntat de prioritzar l'ús de l'espai públic i la salut de les persones. Sobre aquest Pla s'ha anat informant a diferents agents socials i econòmics de la ciutat i es preveu una campanya informativa i participativa els propers mesos.

Configuració de la ronda Ibèrica

Pel que fa al tram de ronda Ibèrica entre la plaça de la Moixiganga i el carrer d'Eusebi Millan, es manté la configuració tal com està actualment. Sí que es desdobla el tram en sentit Barcelona des del carrer d'Eusebi Millan fins a arribar a la rotonda amb la ronda d'Europa, per intentar augmentar el flux d'entrada.

Aquesta rotonda està pendent d'una reforma integral, que es durà a terme en els pròxims mesos, amb una subvenció atorgada dels fons Next Generation, i que permetrà que els vehicles de ronda Ibèrica s'incorporin més fàcilment a ronda d'Europa. En el tram de ronda Ibèrica davant de l'Hospital de Sant Antoni i dels Mossos d'Esquadra, es mantenen les dreceres per emergències que es van fer per millorar l'entrada i sortida dels vehicles sanitaris i policials.

El regidor de Mobilitat considera que la mesura de reduir els carrils de circulació a la ronda Ibèrica, que es va posar en marxa arran de la Covid-19 "era una mesura provisional que s'ha allargat més del compte". Antoni Palacios avança que hi ha altres millores en marxa, com ara "el desdoblament dels accessos de la connexió entre la C-15 i variant, que estarà enllestida després de l'estiu", per fer més efectiva l'entrada i sortida de la variant a la ronda d'Europa, i que des del municipi també s'ha demanat a la Generalitat el desdoblament de la C-32 al seu pas per Vilanova i la Geltrú.

Un tram de la ronda Ibèrica recuperarà els dos carrils de circulació per sentit

Un tram de la ronda Ibèrica recuperarà els dos carrils de circulació per sentit

Obres de millora del paviment a la plaça Llarga

Obres de millora del paviment a la plaça Llarga

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Transport públic i mobilitat
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració