Menú

L'Ajuntament de VNG planteja canviar el model de gestió dels serveis que presta l'Organisme Autònom Municipal AISSA

Comparteix:
30/06/2022 12:45

Des del govern municipal es veu el canvi com una oportunitat de millora, sense afectar ni al personal laboral ni a les persones usuàries

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té previst portar al Ple municipal del 25 de juliol l'aprovació d'un acord per iniciar el procediment que permeti canviar la gestió dels serveis que actualment administra l'Organisme Autònom Municipal (OAM) AISSA. Alguns dels serveis són propis de l'Ajuntament, com la Residència Els Josepets, el Centre de Dia Masbau, el Centre de Dia CAPI Baix-a-Mar, el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), les Dutxes Socials i el Menjador Social. I en d'altres, com el CAPI Baix-a-Mar i el Servei Tècnic Punt de Trobada, la titularitat recau en la Generalitat de Catalunya.

La proposta del nou model, que aquest dimecres s'ha donat a conèixer al Consell Rector de l'OAM i al Comitè d'Empresa, i que també s'ha comunicat a tot el personal i famílies de la residència i centres de dia, neix d'un procés de reflexió i treball intern sobre el futur d'AISSA, pel que fa al model d'atenció a les persones, a la gestió i contractació de personal i a la gestió econòmica del mateix organisme.

Les raons que fonamenten un model de canvi són la dificultat de l'administració pública local per gestionar aquest servei, agilitzar la contractació de nou personal, la incapacitat de generar ingressos extraordinaris que permetin mantenir els alts nivells de qualitat que han de tenir aquests serveis, la despesa de manteniment de les instal·lacions que requereixen noves inversions i  la despesa derivada de la gestió indirecta del servei. En l'actualitat, els ingressos provenen de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de VNG i de les persones usuàries. Unes quantitats, però, que no són suficients per mantenir l'actual estructura i que posen en compromís la continuïtat d'AISSA a mig termini.

El regidor de Dependència, Inclusió Residència i Salut, Oriol Huguet, ha explicat que s'està treballant des de fa molt de temps perquè l'organisme funcioni però que la rigidesa de gestió i el problema econòmic condicionen la seva continuïtat S'està treballant perquè l'organisme funcioni. Però aquest no era model inicial, la idea era generar un model pioner d'atenció a les persones i ara mateix la rigidesa de gestió amb l'administració i la situació econòmica fan que estiguem sobrevisquin  i d'alguna manera el canvi intenta buscar proveïdors i empreses expertes en el sector que, amb el personal excel·lent i compromès que tenim, aconseguim la millora del projecte”

Proposta de nova gestió per cadascun dels serveis

La proposta de canvi no arriba amb les mans buides sinó que, fruit d'aquest treball intern, s'acompanya de mesures que resolen la gestió de cadascun dels serveis. Així, es proposa que la Residència Els Josepets, els dos Centres de Dia i el Servei d'Atenció Domiciliària, que continuaran essent de titularitat municipal, passin a ser gestionats per una empresa pública amb àmplia experiència en el sector, la qual l'Ajuntament en formaria part. La proposta de gestió dels serveis de les Dutxes socials i del Menjador social implicaria encomanar-ho a l'actual servei d'atenció a les persones sense llar.

Hi ha dos serveis que són de titularitat de la Generalitat. La decisió sobre proveïdor sanitari que gestioni el CAPI Baix-a-Mar passaria a ser del Departament de Salut de Generalitat i, pel que fa al Punt de Trobada, s'està a l'espera que la Generalitat plantegi el nou contracte per l'any 2023 per valorar quin servei el podria prestar.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha recordat que es tracta d'una proposta oberta, i que el que planteja l'equip de govern és una solució per garantir que la gestió continuï sent pública. “És una proposta oberta. Nosaltres hem trobat aquesta solució perquè segueixi sent de gestió pública, perquè el que tenim clar que el que volem és preservar el model. No renunciarem al model en cap moment, ha de ser de control públic i no podem deixar-ho en mans de tercers”

En aquest mateix sentit també s'ha expressat el regidor Oriol Huguet, quan s'ha referit al fet que es tracta d'una proposta completament oberta, que cal parlar amb tothom, però sense perdre de vista la situació real. “Ho hem de parlar amb els partits, amb els comitès d'empresa, i el que fem amb la proposta que presentem és incidir en que realment hi ha un problema, i que cal una solució. Crec que, per tant, ara és important tenir solucions i ser coneixedors,  i saber cap on hem d'anar. La solució ha de passar per un marc públic, amb participació de l'ajuntament”

Olga Arnau, ha afegit que es tracta d'una lluita per garantir el model del servei, però també per mantenir els llocs de treball. Per l'alcaldessa cal anticipar-se i no mirar cap una altra banda. “És una lluita pel model i pels serveis que ens ofereix aquest model , però també lluitarem per mantenir llocs de treball de tots els serveis”. “Avui per avui s'anticipa que hi haurà un problema econòmic i el que no podem fer es mirar cap una banda i que el que vingui s‘ho trobi”

Des de l'equip de govern es veu aquest canvi de model com una gran oportunitat de millora del model actual de ciutat, en l'àmbit global, ja que resol molts dels aspectes que ara mateix impedeixen garantir a curt termini l'actual sistema de gestió. En aquest sentit, el govern municipal estudiarà i debatrà les línies a seguir, en el marc del Consell Rector i del Ple Municipal, de manera que el canvi de model passi sempre i de manera ineludible per la continuïtat d'uns serveis de qualitat i pel manteniment dels llocs de treball

Olga Arnau i Oriol Huguet, aquest matí

Olga Arnau i Oriol Huguet, aquest matí

Plataforma - Residència Els Josepets

Plataforma - Residència Els Josepets

CAPI Baix-a-mar

CAPI Baix-a-mar

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració