Menú

Es presenta a VNG la missió ‘Emergència ambiental i climàtica' del nou pla estratègic metropolità

Comparteix:
19/09/2022 15:11

El Compromís Metropolità vol aconseguir una reducció del 45% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle per al 2030

Aquest matí s'ha presentat a l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú la missió “Emergència ambiental i climàtica” del Compromís Metropolità per al 2030. Es tracta del tercer acte de la gira que el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) està duent a terme per vuit municipis per presentar cadascuna de les missions. El principal objectiu, quant a l'abordament de l'emergència climàtica, és la reducció, per l'any 2030, del 45% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle respecte a les dades de 2005, tal com ha exposat el coordinador general del Compromís Metropolità, Oriol Estela.

Tal com es constata des del Compromís Metropolità, les ciutats generen el 70% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, per tant, és on cal actuar urgentment per reduir-ne els impactes. L'emergència ambiental i climàtica afecta la salut i el benestar de les persones, el territori i la biodiversitat, per això es considera necessari abordar des de l'escala metropolitana la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, mitjançant una transició en el model energètic i repensant la gestió dels recursos. En la jornada d'avui s'ha tractat el paper dels ajuntaments en la lluita contra l'emergència ambiental i climàtica, i les aliances que cal teixir per lluitar contra el canvi climàtic.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha remarcat la necessitat d'actuar conjuntament i del forma col·laborativa entre municipis per fer front als grans reptes de la societat. “Els municipis tenen limitació territorial, però l'aire que respirem és comú –ha argumentat-, de la mateixa manera en les polítiques per tenir-ne cura cal que ens hi impliquem tots”. Així mateix, l'alcaldessa ha incidit en què “no estem parlant de polítiques de partits, sinó de compartir entre els municipis experiències, accions i estratègies, perquè sinó no ens en sortirem”.  

En la mateixa línia, el president delegat de l'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, ha defensat que els ajuntaments han d'actuar conjuntament i comptar amb la inversió necessària per promoure mesures que afavoreixin els canvis d'hàbits necessaris, per exemple en la mobilitat. “És imprescindible que els canvis que hem de produir, els fem de la mà de la societat”, ha afirmat. La presentació també s'ha contextualitzat en l'àmbit de la Vegueria del Penedès, amb la participació del delegat territorial del Govern de la Generalitat, David Alquézar.

L'acte d'avui ha comptat amb la intervenció del meteoròleg Tomàs Molina, com a padrí de la missió. “L'home del temps” de TV3 ha volgut llençar un missatge d'optimisme davant els canvis que està afrontant el planeta i ha citat tres factors “on cal posar l'accelerador”, ha dit: l'aigua, cal fomentar-ne la reutilització; la calor, cal incrementar els espais verds a les ciutats per reduir temperatura ambiental, i la gestió de la complexitat. En aquest sentit, Tomàs Molina ha instat les institucions del Compromís Metropolità a gestionar bé la complexitat de la informació, per evitar que la por o l'enfadament portin la ciutadania a “unir-se a les opcions que diuen que tot és mentida”.

Projectes locals per assolir una missió global

Durant l'esdeveniment d'aquest matí s'han donat a conèixer diferents projectes per fer front a l'emergència ambiental i climàtica, els canvis en el model energètic, i accions de protecció de la natura. En el cas de Vilanova i la Geltrú, s'ha parlat especialment de projectes que incideixen en la protecció del litoral i en la prevenció dels efectes que els fenòmens meteorològics poden tenir a la costa. En aquest sentit, s'han exposat les polítiques de renaturalització de les platges i els torrents per protegir la biodiversitat, amb l'exemple del corriol camanegre com a espècie en perill d'extinció que s'està protegint, i també s'ha parlat de la recuperació dunar de la platja del Far, que va comportar una transformació paisatgística de l'espai, més amable per les persones i més resilient als embats dels temporals.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, ha explicat també la participació de Vilanova i la Geltrú en el projecte internacional Score, en el marc del qual s'ha elaborat un mapa de riscos que adverteix sobre algunes conseqüències que la ciutat podria patir pels efectes del canvi climàtic, amb l'objectiu que les possibles solucions es puguin extrapolar a territoris amb característiques similars.

A la taula de projectes també s'ha presentat Penedès Circular, amb Rosa Figueras, cap del Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Xarxa metropolitana de refugis climàtics, amb Ana Romero Càlix, cap de Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental; SOM Energia, amb Marc Roselló, membre de l'equip del projecte Impuls de Comunitats Energètiques SOM Energia, i  Projectes Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura. El periodista Ivan Fernández ha conduït l'acte, mentre que l'artista Cé Marina ha creat en directe una il·lustració representativa del contingut de la jornada. En acabar, els assistents han visitat la recuperació de les dunes de la platja del Far i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

La gira de presentació del Compromís Metropolità 2030 ja ha passat per Martorell i Santa Coloma de Gramenet, visitarà els propers dies cinc poblacions metropolitanes més: Mollet del Vallès, Mataró, Santa Perpètua de Mogoda, El Prat de Llobregat i Rubí, i acabarà el 7 d'octubre a Sant Adrià del Besòs, on tindrà lloc l'acte de presentació del Compromís Metropolità 2030.

L'acte ha comptat amb la participació de diverses administracions implicades

L'acte ha comptat amb la participació de diverses administracions implicades

Els assistents han pogut visitar l'Espai Far i la regeneració dunar a la Platja del Far

Els assistents han pogut visitar l'Espai Far i la regeneració dunar a la Platja del Far

Xavier Serra ha explicat el projecte SCORE, en el qual participa la ciutat

Xavier Serra ha explicat el projecte SCORE, en el qual participa la ciutat

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Ciutat verda, Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració