L'objectiu és prevenir les afeccions en salut mental, i oferir recursos per millorar l'estat de salut
L'any 2018, al Diagnòstic de Salut de Vilanova i la Geltrú, el trastorn per ansietat i la depressió es trobaven entre les 6 patologies cròniques més freqüents a l'atenció primària. Al llarg de la seva vida, una de cada quatre persones patirà algun problema relacionat amb la seva salut mental.
Conscients que davant del primer símptoma cal demanar ajuda, la Regidoria de Salut i la Taula de Salut Mental del Garraf han posat en marxa una campanya de prevenció i per donar a conèixer els diferents recursos que hi ha al territori.
El regidor de Salut i Acció Social, Oriol Huguet, ho explica així: “Volem treballar en la prevenció de patologies en salut mental, donant a conèixer què és el benestar emocional, i oferint recursos, perquè buscar recursos dins la xarxa comunitària on vivim millora la nostra salut emocional”.
Vilanova i la Geltrú és referent en el treball de salut comunitària, i ja fa anys que ha implantat el sistema de model col·laboratiu, el treball en xarxa, transversal, que vetlla pel benestar de les persones.
Huguet ha destacat que “el que volem és donar eines perquè tothom tingui accés a aquests serveis, i sobretot visibilitzar que tots tenim dret a no estar bé, tots podem tenir èpoques en què necessitem ajuda, i cal normalitzar-ho”.
El 2021 es va aprovar el Pla Local de Salut de la ciutat, que parlava sobre accions concretes en l'àmbit de la salut mental. I a banda de les accions de difusió i prevenció de l'estigma, va sorgir la necessitat d'oferir recursos adreçats als joves, com l'espai Parla'n que s'ofereix a l'Oficina Jove.
Justament per atendre la necessitat de fer arribar aquesta informació a la població jove, dijous 27 d'octubre se celebrarà al parc de Baix-a-Mar la primera Fira BEC (Benestar Emocional i Comunitari) adreçada als joves. “Gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, hem pogut organitzar tallers als instituts, i aquesta fira amb diferents àrees temàtiques perquè els joves puguin interactuar amb els recursos que hi ha al territori: podran fer activitat física, cultural, tecnològica, o relacionada amb entitats de diversos àmbits perquè coneguin què s'està fent en el territori per als joves i les seves famílies”, ha explicat el regidor de Salut.
La campanya, que s'allargarà durant tot el mes d'octubre, s'emmarca en la celebració el dia 10 del Dia Mundial per la Salut Mental.
Davant d'un malestar emocional, cal buscar el recurs que s'adapti millor a les necessitats de cadascú. Per conèixer la xarxa de serveis comunitaris per acompanyar i donar eines per gestionar les emocions, trobareu tota la informació aquí.