Grand Marina participa en la iniciativa, que pretén millorar la qualitat de l'aigua i la sostenibilitat a les zones portuàries
Vilanova i la Geltrú s'ha sumat als municipis que participen al projecte Seareg de regeneració de la biodiversitat marina a les zones portuàries. Ho fa a través de l'aposta de Vilanova Grand Marina per formar part d'una prova pilot del projecte, promogut per la fundació Seareg, que té l'objectiu de regenerar el Mediterrani. Concretament la iniciativa es basa en la instal·lació d'un sistema de recuperació de la vida al medi marí mitjançant tecnologia capdavantera.
A la marina de Vilanova i la Geltrú hi ha enfonsades des de fa uns dies deu plaques fabricades amb carbonat càlcic, que funcionen com a microesculls de substrat natural que afavoreixen la recuperació dels hàbitats marins de la zona. Gràcies a la tecnologia anomenada BioBoosting System (BBS), s'accelera la regeneració de la biodiversitat. Les plaques s'han ubicat a diferents nivells de profunditat, per tal que hi colonitzin diverses espècies de fauna i flora. En una segona fase del projecte, es preveu avaluar l'impacte dels organismes en la recuperació de la qualitat de l'aigua.
Aquest dijous s'ha presentat el projecte a Vilanova i la Geltrú. L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha destacat la iniciativa com una mostra de “la conscienciació creixent per fomentar la sostenibilitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic”. Així mateix, ha expressat l'interès que més endavant es pugui estendre al conjunt de la infraestructura portuària vilanovina.
En aquest sentit, el director general de Vilanova Grand Marina, Miquel Lliteras, ha manifestat la voluntat de contribuir a “transformar espais grisos en espais blaus”, i alhora a transmetre a altres agents del sector que “la indústria enfocada al mar pot ajudar a la sostenibilitat”. En la mateixa línia, Ignasi Ferrer, CEO d'Ocean Ecostructures, empresa subministradora de la tecnologia, ha afirmat que gaudir del mar “es fonamenta en tenir-ne cura perquè estigui en bon estat i amb bona salut”. El sistema BioBoosting System s'està provant ja en set ports més de Catalunya i les Balears.