Núria Plana continuarà exercint el càrrec mentre s'espera disposar del nou reglament
El Ple de l'Ajuntament del mes de novembre va servir per aprovar el nomenament de Núria Plana com a Defensora de la Ciutadania per als propers 5 anys.
El nomenament va condicionat a la modificació del Reglament del Defensor/a de la Ciutadania, que data de l'any 2001, i que es vol revisar per actualitzar-lo i donar resposta als canvis socials dels darrers anys, com la necessitat d'una major proximitat amb la ciutadania, nous canals de difusió i relació, la tipologia de competències o l'ús de les noves tecnologies.
El regidor de Participació, Jordi Medina, ha explicat que “a principis de 2023 es convocarà la comissió que ha de modificar el reglament, que està pendent del que marqui el Projecte de llei sobre les defensories o sindicatures locals de greuges que està preparant el Parlament”. Així, un cop es compti amb l'esborrany de la nova llei es podrà començar a treballar en el reglament municipal.
La Defensora de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú vetlla per defensar els drets que tenen les persones davant de l'administració municipal, del seu funcionament i dels organismes que en depenen. Ella atén i tracta les queixes i consultes que li arriben, sempre que la queixa hagi estat presentada prèviament a l'administració pel propi ciutadà o ciutadana. La Defensora de la Ciutadania també pot actuar, si ho creu convenient, d'ofici.
El resultat de les actuacions de la Defensora no són vinculants per cap de les dues parts. Les actuacions i les investigacions es fan amb reserva i discreció. Totes les actuacions de l'Oficina de la Defensora de la Ciutadania són gratuïtes per a la persona que en sol·licita els serveis.
Per poder vetllar pels drets de la ciutadania, la Defensora compleix les seves funcions amb independència i objectivitat, tot garantint la confidencialitat i la qualitat de la seva tasca. És una institució independent i imparcial, elegida pel Ple municipal.
L'objectiu de la institució és la defensa dels drets de la ciutadania a l'àmbit local, per tant, pot supervisar el funcionament de l'administració municipal. La seva actuació suposa examinar i resoldre les queixes formulades d'acord amb els criteris de legalitat i d'equitat.
Els assumptes que tracta són els relacionats amb l'administració municipal, sobre el tracte rebut en organismes municipals o que siguin de competència municipal, i problemes de la ciutadania que tinguin o facin referència a temes de competència municipal.
No tracta temes en què no estigui implicat l'Ajuntament de la ciutat, tampoc problemes entre veïnat o sobre arrendaments que pertoquen a d'altres administracions, o queixes pendents d'alguna resolució judicial. En tots aquests casos, el/la Defensor/a de la Ciutadania sempre informarà o aconsellarà sobre l'organisme competent en cada cas.
La Defensora s'entrevista en hores convingudes amb les persones que li demanen la seva atenció. Es poden sol·licitar les entrevistes omplint el tràmit del web municipal, per correu electrònic a defensora@vilanova.cat, per telèfon al 93 814 74 06, i presencialment al centre cívic La Geltrú, on té l'oficina.
La Defensora també realitza visites als barris, una iniciativa molt positiva i enriquidora en la que concerta entrevistes amb els veïns i veïnes de cada barri, al seu centre cívic, perquè puguin presentar les seves queixes en relació a les actuacions de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Gràcies a aquest apropament de la institució a la ciutadania, la Defensora de la Ciutadania pot percebre millor quina és la realitat concreta de cada barri, i quines són les inquietuds i els neguits que tenen les persones que hi viuen.
D'altra banda, la Defensora de la Ciutadania és membre de la Junta Directiva del Fòrum de Síndics i Síndiques Defensors i Defensores Locals de Catalunya des de febrer de 2020. En el Pla Estratègic del Fòrum es contempla, entre els objectius pel quinquenni 2022-2027, poder-se dotar d'un marc regulador comú que aporti permanència i continuïtat a aquesta figura, reduint la vulnerabilitat als canvis polítics; que consolidi la seva independència i augmenti la transparència, claredat i eficàcia de la institució, per un millor funcionament i organització, aportant garanties jurídiques.
El marc regulador que sol·licita el Fòrum de Síndics i Defensors haurà de definir, entre altres, les atribucions de la sindicatura, el seu mandat i funcions, el seu model de remuneració; o el seu equip (recursos humans i materials).