Menú

L'edifici de Calderes de Pirelli, l'aplicació de sensors a la ciutat i diagnosis urbanístiques, exemples de la col·laboració entre l'Ajuntament i la UPC

Comparteix:
13/01/2023 16:32

Treballs d'estudiants universitaris tenen aplicació pràctica sobre el territori, com és el cas d'un estudi que serà punt de partida per a la diagnosi de l'edifici de les Calderes

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú compta amb un conjunt de projectes, entre estudis, diagnosis i propostes en els àmbits de l'arquitectura, l'urbanisme, noves tecnologies o salut, fruit de la col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya. La presència i consolidació de la UPC a la ciutat ha possibilitat generar un cercle virtuós entre la recerca científica i la seva apliació pràctica sobre el territori oferint solucions. Aquests estudis deriven en propostes concretes que donen resposta a necessitats de la ciutat.

Fruit d'aquesta col·laboració sostinguda en el temps, l'Ajuntament ha pogut dirigir, amb la col·laboració dels professors de la UPC, un total de 23 projectes, entre treballs de final de grau (TFG), treballs de final de màster (TFM) i European Project Semester (EPS), des de diferents centres del campus de la Politècnica: l'Escola d'Enginyeria, l'Escola d'Edificació de Barcelona, l'Escola d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona i, més recentment, l'Escola d'Arquitectura de Barcelona.

Estudi sobre l'edifici de les Calderes

L'exemple més recent d'aquestes col·laboracions és un estudi de l'edifici de Calderes de l'antiga fàbrica Pirelli, elaborat com a fi de màster dels alumnes de l'Escola d'Edificació de Barcelona. L'estudi descriu l'immoble, una edificació amb un sol cos construït sobre una parcel·la de 1.821 m2, que compta amb una superfície de 923 m2 i disposa d'una planta subterrània i tres plantes més. Per les seves característiques, és un edifici de gran simplicitat arquitectònica i singular, amb una estructura de grans obertures que donen llum natural a l'interior i li confereixen un caràcter diàfan.

El treball també va analitzar les patologies constructives existents i l'estat de conservació d'aquest edifici que forma part del patrimoni industrial local, i es va completar amb una enquesta sobre possibles usos, amb participació de més de 150 veïns i veïnes dels barris de Mar i Ribes Roges, i amb algunes aportacions des d'altres barris de la ciutat. Aquest treball serà un punt de partida en la confecció del projecte constructiu per donar un nou ús a l'edifici de les Calderes, que comptarà amb una aportació de 2 milions d'euros, concedida recentment des del govern de l'Estat.

Precisament aquest matí, l'alcaldessa i diversos regidors del govern municipal i de les associacions de veïns de Baix a Mar i de Ribes Roges han visitat l'edifici, en un estat de deteriorament visible. Tal com s'ha concretat amb els representants veïnals, l'Ajuntament començarà a treballar en la diagnosi i el pla d'usos d'aquest futur equipament social i comunitari. L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha explicat que “amb els 2 milions d'euros dels pressupostos generals de l'Estat i els diners que s'hi destinaran dels pressupostos participatius, podrem fer la diagnosi i també començar el procés participatiu del pla d'usos. Amb els veïns hem pogut constatar el mal estat de conservació en què es troba l'edifici, i per tant primer cal fer-ne una diagnosi profunda, a més de tancar, protegir, buidar i netejar l'espai”.

Més projectes de la UPC

Altres diagnosis urbanístiques realitzades per estudiants de la UPC, han estat sobre la conservació d'edificis del barri de Mar, d'edificis específics com el de les Casernes, o el treball de fi de grau que es preveu iniciar aviat per fer un pla de manteniment preventiu de l'edifici de l'Ajuntament, a la plaça de la Vila. També s'han fet estudis per donar nous usos a l'edifici de les drassanes del port, o per a la reutilització de les naus industrials buides dels polígons propers a Neàpolis per a reutilitzar aquests espais per a empreses i activitats vinculades a la innovació i la tecnologia tot generant un districte de la innovació.

Un altre exemple d'aquesta col·laboració acadèmica que s'ha aplicat de forma efectiva ha estat el treball de final de màster de l'Escola d'Edificació de Barcelona (ETSEB) sobre l'eficiència energètica de la biblioteca Joan Oliva. Aquests estudis han possibilitat que els immobles públics auditats hagin pogut obtenir certificacions energètiques.

En l'àmbit de les noves tecnologies i la innovació s'han fet estudis sobre la sensorització de la ciutat per obtenir dades. Un exemple són les dades sobre mobilitat urbana que permetin generar sistemes automatitzats de gestió del trànsit, o en l'àmbit de la salut i l'atenció a les persones es poden crear sistemes de monitoratge, seguiment i control de malalts amb diabetis tipus 2 o amb problemes cardiovasculars.

El darrer dels projectes, que es preveu iniciar en breu i que tindrà una aplicació pràctica, serà el treball de fi de màster de l'Escola d'Edificació de Barcelona sobre el poblat ibèric de Darró. Una anàlisi dels materials i dels procediments constructius emprats en aquest assentament ibèric i romà, que inclourà anàlisis de les estructures trobades que han aflorat al llarg de les excavacions.

Aquest matí han visitat l'espai membres del govern i de les entitats veïnals

Aquest matí han visitat l'espai membres del govern i de les entitats veïnals

L'edifici està en mal estat de conservació

L'edifici està en mal estat de conservació

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Espai públic, Participació, Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració