VNG inicia aquest cicle a partir del 21 de gener, en que es recorda l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat
Vilanova i la Geltrú organitza cada mes de gener actes de commemoració i sensibilització recordant l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat i la commemoració del Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat.
Després que la pandèmia marqués els darrers dos anys les activitats de la Setmana de la Memòria, enguany s'han reprès ampliant el ventall, amb xerrades, presentacions de llibres i rutes pels espais de memòria fins a finals de març. Estan organitzades per la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb la col·laboració de Garraf per la República, l'Associació Buchenwald, l'Associació de Dones La Frontissa, l'Arxiu Comarcal la biblioteca Armand Cardona.
El regidor de Memòria Històrica, Adrià Guevara, explica que a la primavera s'organitzaran noves activitats relacionades amb la memòria històrica: “La memòria històrica és clau per entendre el present i avançar cap a un futur millor, i a Vilanova i la Geltrú tenim la sort de tenir un gran nombre d'entitats i persones individuals que hi estan compromeses. Programacions com la que presentem aquests mesos en són el resultat, i n'hem d'estar orgullosos”.
Així, aquest dissabte 21 a les 12 h es farà l'acte institucional homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura a l'Espai de Repòs del Cementiri Municipal, per commemorar que el 21 de gener de 1939 entraven les tropes franquistes a Vilanova i la Geltrú.
Presentació del Banc de la Memòria Oral
Un dels actes destacats serà dimarts 24, quan es presentarà el projecte del Banc de la Memòria Oral, i també el projecte d'estudi de la repressió franquista a Vilanova i la Geltrú.
El Banc de la Memòria és un projecte sorgit de la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament, un òrgan multidisciplinar i representatiu necessari per recordar, mantenir, recuperar i transmetre la memòria històrica de la ciutat des de principis del segle XX fins a 1975, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans.
Centrada en el període històric de la Guerra Civil, la postguerra, la transició i els primers anys de la democràcia, es vol recuperar la font oral per entendre la història del segle XX, aportant una visió més personal als relats històrics i fent-los més humans.
El Banc vol recollir, en un format audiovisual, una mostra significativa de la memòria oral de la localitat de Vilanova i la Geltrú entre el període de la dictadura franquista i els primers anys de la democràcia. També recuperarà tots els documents sonors de la ciutat anteriors, incorporant documents com les entrevistes que s'han fet a les membres del Taller Història a les nostres mans - Dones amb memòria.
Tot plegat es vol preservar en una base de dades a l'Arxiu Comarcal del Garraf perquè qualsevol investigador o usuari ho pugui consultar en qualsevol recerca sobre aquestes etapes cronològiques de la ciutat.
Dos dies després de la presentació del Banc de la Memòria, dijous 26, es farà la presentació del llibre “Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles“, a càrrec de Joan Vidal Urpí, i divendres 27 hi haurà una presentació i una xerrada sobre el llibre “Necròpolis“, de Boris Pahor.
La commemoració del Dia de l'Holocaust i de la Prevenció de Crims Contra la Humanitat es farà dissabte 28 a la plaça de la Peixateria. Sota el lema “Gent Corrent“, l'Associació Buchenwald organitza aquest acte institucional comarcal al peu del monument als deportats, amb presència del jovent dels centres educatius, ajuntaments, entitats i col·lectius de víctimes del nazisme.
Ja al febrer, dijous 2, es farà la xerrada “Dones i Brigades Internacionals”, a càrrec de Lourdes Prades i Anna Sospedra
Acte commemoratiu dels 10 anys del Projecte Buchenwald
Divendres 3 de febrer l' Associació Buchenwald ha organitzat un acte per commemorar els 10 anys del primer viatge d'alumnes dels instituts de Vilanova i la Geltrú al Camp de Buchenwald.
El Projecte Buchenwald es va posar en marxa el 2011, i el primer viatge es va fer el 2013. Per recordar aquells inicis i posar en valor aquest projecte de memòria de la deportació, Drets Humans i prevenció del feixisme, s'ha volgut reunir els i les joves de la ciutat que han anat a Weimar i Buchenwald, dels instituts F.X. Lluch i Rafecas, Manuel de Cabanyes i Dolors Mallafré, a més de la resta d'alumnat participant del projecte i el seu professorat.
Durant l'acte es podrà visionar el documental del viatge a Alemanya dels alumnes del Lluch i Rafecas al 2022, produït per Canal Blau i la Xarxa de televisions Locals sota el títol “El camp de faigs”.
Pel que fa a la resta d'activitats, enguany el X Cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis es trasllada a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, on es podrà gaudir i debatre els dimarts 31 de gener, 7 i 14 de febrer.
Finalment, com a novetat, l'Arxiu Comarcal del Garraf ha organitzat "Espais de la Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú", una ruta per conèixer la petjada de la Guerra Civil a la nostra ciutat. Es faran els dissabtes 21 i 28 de gener, 11 i 25 de febrer, i 11 i 25 de març. El punt de trobada és l'Arxiu, al Castell de la Geltrú. La visita per la ciutat estarà guiada per Adrià Cabezas, del Grup de Recerca i d'Investigació d'Espais de la Guerra Civil. Per acabar, es visitarà l'Arxiu de la mà de Sílvia Manuel i Íngrid Gómez per tal de descobrir el patrimoni documental que es conserva del període 1936-1939. L'activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia.
Podeu consultar tots els actes aquí