L'objectiu és acompanyar joves en el seu procés d'emancipació i coneixement de la ciutat d'acollida
El projecte de mentoria social “Vincles”, que s'ha iniciat aquest mes de gener, vol facilitar el contacte entre joves que han emigrat sols i persones que de manera voluntària els volen acompanyar en el seu procés d'emancipació i coneixement de la ciutat d'acollida. En aquesta primera edició hi participen 14 persones, i s'han creat 7 parelles de mentoria.
Aquest acompanyament vol ajudar la persona jove a desenvolupar les seves potencialitats i construir el seu projecte de vida. Promovent les relacions socials es vol afavorir la seva inclusió social, ampliant la xarxa de suport i fomentant el seu coneixement envers el territori, la cultura i la llengua de la societat d'acollida, fent especial èmfasi en el coneixement de la ciutat i els seus equipaments i espais.
El projecte de mentoria social està destinat a joves a partir de 18 anys que mostrin interès i motivació per participar-hi. L'objectiu és apoderar aquests joves nouvinguts i ampliar la seva xarxa social com a punt de partida per a una inclusió real.
En un acte de recepció fet aquest dimecres al Saló de Plens de l'Ajuntament amb la primera tinenta d'Alcaldia Blanca Albà i el regidor de Joventut Adrià Guevara, el regidor recordava que "a través del projecte Vincles s'enriqueix el teixit social de la ciutat, oferint el context perquè persones que viuen a la nostra ciutat la sentin seva i s'hi vinculin".
Què és la mentoria social
La mentoria social és una eina d'intervenció social que promou la relació entre persones que voluntàriament volen acompanyar joves, sempre amb el suport d'un equip tècnic. Les mentories propicien relacions que s'inicien de forma programada, amb el repte que es converteixin en naturals i potenciadores.
El projecte té una durada de sis mesos, i durant aquest temps, cada parella de mentoria es troba un cop a la setmana per realitzar activitats d'oci a la ciutat. És mitjançant aquestes trobades on s'establirà una relació d'acompanyament que facilitarà la millora d'habilitats i competències del jove, així com el coneixement del territori, la vinculació amb l'entorn i la societat d'acollida.
En cada relació de mentoria hi haurà un referent tècnic que acompanyarà tant al mentor/a com al jove per tal de garantir que s'assoleixen els objectius plantejats. Prèviament a l'inici de les relacions s'ha fet una formació de 6 hores adreçada als mentors i mentores, per tal de preparar-los per a desenvolupar el seu rol i aprofundir en aspectes clau de la mentoria social. També s'ha fet una formació de dues hores adreçada als joves, amb la finalitat de parlar de la mentoria social i aclarir tots aquells dubtes que poguessin sorgir.
Aquest projecte s'organitza des de la Regidoria d'Infància i Joventut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en conveni amb la Cooperativa Actua SCCL, que és l'entitat que ha acollit als voluntaris i voluntàries del programa. Està emmarcat en el Servei de Dinamització Cívica per a l'Emancipació Juvenil, que es va iniciar a finals de 2019 finançat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. Aquest Servei també inclou un Pla de dinamització cívica per l'emancipació del joves en situació de vulnerabilitat a Vilanova i la Geltrú, i suposa un espai d'atenció individualitzada i col·lectiva al que es pot accedir a l'equipament del TOC (c. de Sant Sebastià, 11).
Si alguna persona està interessada en el projecte de mentoria pot contactar a través del correu electrònic mentoriajove@vilanova.cat, o per telèfon o whatsapp al 639 63 26 37.