Menú

L'Escola Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat, destinatària de l'arxiu personal del qui fou director del FIMPT, Miquel Gonzàlez

Comparteix:
03/03/2023 14:20

L'arxiu conté partitures, una àmplia fonoteca, així com una col·lecció d'instruments tradicionals d'arreu del món

En els pròxims mesos l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú rebrà l'arxiu personal de Miquel Gonzàlez, després que el músic vilanoví ho deixés per escrit en les seves darreres voluntats.

L'acte de donació es formalitzarà mitjançant un conveni que se signarà pròximament entre el centre i la família de Gonzàlez. L'arxiu personal conté un important i documentat fons musical on destaca la col·lecció d'instruments tradicionals d'arreu del món, així com altres instruments musicals com acordions, gralles i una trompeta.

El llegat també inclou una àmplia fonoteca de vinils, cassettes i compact discs de temàtica diversa, si bé preval la música tradicional, ja sigui catalana com de la resta del món.

Un cop es disposi de l'inventari de la donació, el material quedarà dipositat al centre amb l'objectiu que es pugui consultar i utilitzar per part de les persones interessades. També es preveu que es puguin fer exposicions per tal de mostrar tota la riquesa cultural del fons que Miquel González va anar recollint al llarg dels anys. 

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha destacat la importància d'un llegat que contribueix a engrandir el patrimoni cultural de la ciutat. “Heretem un fons important, amb un ampli ventall d'enregistraments que són molt difícils de trobar actualment al mercat, i que gràcies al Miquel González estaran a l'abast de molta gent. Al Miquel –ha expressat la regidora– li hem d'agrair no només la generositat en el seu llegat, sinó com des del darrer quart del segle XX ha contribuït a engrandir el patrimoni cultural del país i de la nostra ciutat.”

El qui fou director del FIMPT durant diverses edicions va morir el novembre de l'any 2021. A més de ser promotor del FIMPT i impulsor de l'Escola d'Instruments Tradicionals (EMIT), Miquel Gonzàlez va formar part del grup dels Grallers de l'Acord, i va destacar també pel seu paper divulgador de la cultura popular i tradicional del país. En clau de ciutat va formar part de l'organització de les festes tradicionals de Vilanova i la Geltrú, com el Carnaval o la Festa Major.

  • Kepa Junquera, Berpiztu · Renacer

Sense deixar el fil conductor del FIMPT, que ben aviat presentarà la programació per aquest 2023, esmentar un dels músics que més cops ha participat en el Festival de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, el basc Kepa Junquera. El qui va ser amic personal de Miquel Gonzàlez és protagonista del documental que el divendres 10 de març es projectarà al Teatre Principal.

Kepa Junquera, Berpiztu · Renacer, narra la vida del músic i compositor basc, a partir de l'ictus que va patir el 6 de desembre de 2018 durant una actuació a la ciutat belga de Gant. Aquest mestre de la trikitixa i impulsor de la música folk basca arreu del món, va estar dos anys fent sessions de rehabilitació per recuperar la mobilitat del seu cos, aprendre a parlar i a menjar. Aquest és el relat de Kepa Junquera envers la vida i la manera com es continua emocionant creant i gaudint de la música, la poesia, la pintura o la fotografia.

Per Mercè Mateo el documental és un clar exemple de superació i fortalesa d'un dels gran noms de la música tradicional d'arrel. “Kepa Junquera és un dels grans noms de la música popular i tradicional, i la seva història personal és un gran exemple de resiliència, i de com l'art ens ajuda a sobrevenir-nos en les situacions més adverses.”

La projecció començarà a les 19.30 hores i les entrades es podran adquirir al preu de 3 euros. (Gratuït per als socis del Cine Club Sala 1).

Detall de l'arxiu personal de Miquel Gonzàlez

Detall de l'arxiu personal de Miquel Gonzàlez

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Educació, Escena Vilanova, FIMPT
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració