El cicle inclou les activitats al voltant del 14 d'abril, en commemoració de la proclamació de la Segona República
Després de l'èxit de les activitats sobre Memòria Històrica organitzades entre el gener i el març d'enguany, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dona continuïtat a la iniciativa programant diverses activitats entre els mesos de març i maig. Hi haurà xerrades, presentacions de llibres, exposicions i teatre organitzades per la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb la col·laboració de Garraf per la República, l'Associació de Dones La Frontissa, l'Aula d'Extensió Universitària, el Projecte Buchenwald i l'Arxiu Comarcal del Garraf, a més del Teatre Principal, el Museu del Ferrocarril i la xarxa de centres cívics municipals.
El regidor de Memòria Històrica, Adrià Guevara, explica que a Vilanova i la Geltrú hi ha moltes entitats i persones que estan compromeses amb la memòria històrica: “Tenim un teixit social conscient i implicat, amb ganes de treballar la memòria històrica individual i col·lectiva, i programacions d'activitats com aquestes ofereixen el marc ideal per fer-ho”.
Aquest divendres 10 de març es presentarà el llibre “Coratge sota el foc”, d'Helena G. Vancells, a càrrec de l'Amical de Brigadistes Internacionals. Diumenge 12 es podrà gaudir de l'obra de teatre “Quanta, quanta guerra”, adaptació de l'obra de Mercè Rodoreda.
I el 14 d'abril comencen els actes al voltant de la commemoració de la Segona República, amb la xerrada “La primavera republicana” a càrrec d'Albert Tubau, i l'acte institucional d'homenatge a la República dissabte 15 a la platja de la República.
La Segona República
La Segona República fou proclamada el 14 d'abril de 1931, fet que suposava la fi del regnat i l'exili del rei Alfonso XIII. A Catalunya fou proclamada la República Catalana, que més tard seria convertida en Generalitat de Catalunya, presidida pel vilanoví Francesc Macià. Aquest període representa una etapa d'aposta per la modernitat i reforma de les estructures socials. El període 1933-1935 - conegut com a bienni negre - suposaria una regressió i un increment de la crispació política que desencadenaria fets com els del 6 d'octubre de 1934. L'aixecament militar de 1936 posava fi a l'etapa de la Segona República en situació de pau.
El Ple municipal va aprovar establir el dia 14 d'abril com el "Dia dels Valors republicans i de les víctimes de la repressió franquista" a Vilanova i la Geltrú.
Els actes sobre memòria històrica continuaran dijous 27 d'abril amb la presentació del llibre “Victòria la irreductible. Victòria Pujolar Amat”, a càrrec de l'autora Elvira Altés. L'exposició sobre Victòria Pujolar Amat es podrà veure del 3 al 27 d'abril al centre cívic La Geltrú.
Fins al 28 d'abril es pot veure al Museu del Ferrocarril una exposició sobre els deportats sitgetans als camps nazis. Divendres 5 de maig es presentarà el llibre “Petjades en la llarga nit. Memòries d'un independentista llibertari”, de Josep Serra i Estruch. I entre el 17 d'abril i el 19 de maig es podrà veure itinerant una exposició sobre Lluís Companys als centres cívics La Sardana i Molí de Vent.
Podeu consultar tots els actes aquí