Menú

VNG presenta al·legacions al Reial decret de comunitats energètiques

Comparteix:
19/05/2023 13:22

Diferents ajuntaments catalans demanen que la creació d'aquests col·lectius sigui més fàcil i ràpida

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i altres municipis catalans com ara el Prat de Llobregat i Terrassa han presentat al·legacions al Reial decret de creació de les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia. Es tracta d'un model d'administració, format per ciutadania usuària que s'implica en la gestió de l'energia, per tal d'afavorir la transició energètica cap a un model renovable i més sostenible.

Les al·legacions presentades pels diferents municipis i per l'AMEP, l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, demanen que les Comunitats d'Energies Renovables puguin estar formades per un nombre inferior a 5 socis o membres, considerant que una associació d'usuaris o cooperativa també ho podria gestionar. També es demana que el govern estatal reguli els protocols de connexió d'aquestes instal·lacions a les xarxes de distribució, i que els tràmits administratius entre els usuaris d'aquestes comunitats energètiques siguin més fàcils i àgils davant les empreses comercialitzadores i distribuïdores d'energia. Una altra de les al·legacions demana que els ens locals puguin disposar i gestionar xarxes de distribució d'energia.

Vilanova i la Geltrú aposta des de fa temps per la creació de comunitats energètiques locals. L'Ajuntament, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Federació Empresarial del Gran Penedès, va presentar el mes de desembre un estudi preliminar sobre la potencialitat d'una comunitat energètica al polígon industrial de Santa Magdalena. Les empreses de la zona podrien crear la seva pròpia comunitat energètica i avançar cap a l'autosuficiència, compartint unes instal·lacions fotovoltaiques que generarien l'energia necessària per al seu funcionament.

D'altra banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Vilanova i la Geltrú també ha demanat impulsar les comunitats energètiques, i s'ha proposat la creació d'una comissió per desenvolupar les comunitats energètiques a la ciutat. Des de l'Agència Local de l'Energia també s'ha assessorat diversos habitatges plurifamiliars per desenvolupar un autoconsum col·lectiu, considerat un primer pas per la creació de comunitats energètiques.

Per conèixer més a fons què són les comunitats d'energia, dijous, 1 de juny, a la biblioteca Joan Oliva es durà a terme la conferència "Fer comunitats d'energia". L'enginyera industrial i doctora en electrònica, Montserrat Mata i Dumenjó, explicarà què són les comunitats d'energia, els diferents tipus, com s'apliquen, exemples i com és possible participar-hi.

La xerrada forma part del cicle Altres Veus 2023 i coincideix amb la Setmana de la Natura.

Les comunitats energètiques gestionen la producció d'energies renovables

Les comunitats energètiques gestionen la producció d'energies renovables

Presentació de l'estudi preliminar pel polígon de Santa Magdalena

Presentació de l'estudi preliminar pel polígon de Santa Magdalena

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració