Menú

“Posar fil a l'agulla”, el primer llibre de la nova col·lecció Dones amb memòria

Comparteix:
14/06/2023 14:14

El llibre, centrat en el món de la costura, recull el testimoni oral de les dones vilanovines

Amb una sala d'actes de la UPC plena de gom a gom, s'ha fet l'acte de presentació del llibre “Posar fil a l'agulla” del grup Dones amb Memòria. Es tracta del primer llibre de la nova col·lecció, amb la qual s'obre una nova etapa, amb disseny i format propi, que manté l'esperit de recollir el testimoniatge femení de Vilanova i la Geltrú amb la transmissió oral com a eix vertebrador.

El llibre és un recull fet per la dinamitzadora del taller “La història a les nostres mans”, Judith Barbacil Mestres, dels testimoniatges de les Dones amb Memòria al voltant de l'ofici de modista i tot el que l'envoltava a la nostra ciutat. Un recull de testimonis que vol destacar la importància de la feina de les modistes, que ens recorda que abans la roba no es comprava feta, i que vol reconèixer aquesta feina invisible de les dones.

Judit Barbacil explica que van voler “rescatar” aquest món de la costura, i donar-li visibilitat des d'una altra mirada, fent valer la seva gran tasca artesanal i creativa. Avui dia tot el que es fa a mà es valora, i abans era una necessitat, que sovint no es valorava: moltes modistes van treballar durant anys, i després no han pogut gaudir d'una pensió. Cosir era un ofici poc reconegut que les dones havien d'aprendre, que podien realitzar a casa, i que compaginaven amb la resta de tasques que assumien, com la maternitat i les feines de la llar.

El llibret “Posar fil a l'agulla” mostra com els tallers eren petits ecosistemes, un espai propi per a moltes dones que participen al grup de Dones amb Memòria.

En l'acte de presentació, l'alcaldessa Olga Arnau i la regidora de Gent Gran, Blanca Albà, destacaven que “aquest llibre recull el testimoniatge de dones de la nostra ciutat que van tirar endavant amb coratge, gràcies a l'amistat i la solidaritat femenina. Cal posar en valor la tasca del grup Dones amb Memòria que dona visibilitat a la història de la dona accentuant-ne el protagonisme que li correspon”.

Dones amb memòria

Fa més de vint anys que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va promoure el taller La història a les nostres mans, i d'aquest taller en va sorgir el grup Dones amb Memòria. L'objectiu del taller és visibilitzar i recuperar la història de la ciutat a partir del valor de l'experiència en femení. Des de la seva creació, el grup continua recuperant la història local, la qual transmet a les generacions més joves mitjançant tallers als centres escolars de primària, secundària i batxillerat a través del PAE (Programa d'Animació Educativa). El grup està format per una seixantena de dones.

Podeu descarregar el llibre en aquest enllaç

El llibre es va presentar dimarts a l'EPSEVG

El llibre es va presentar dimarts a l'EPSEVG

S'hi va exposar alguns vestits fets a mà per les Dones amb memòria

S'hi va exposar alguns vestits fets a mà per les Dones amb memòria

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Gent gran
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració