Menú

L'Estaquirot Teatre destaca el caràcter participatiu de la Festa Major de VNG

Comparteix:
04/08/2023 13:58

El Convit a la Festa, els morterets i la Cercavila lliure ha iniciat els actes centrals de la celebració de la Mare de Déu de les Neus

Els membres de L'Estaquirot Teatre ha estat els encarregats de fer el Convit a la Festa, de la Festa Major de VNG. Albert Albà (Bertu), Olga Jiménez i Núria Benedicto han destacat el caràcter participatiu de la celebració vilanovina, comparant-la amb una "sopa de pedres". "Aquesta és l'essència de la Festa Major: un fet col·lectiu, on tothom pot participar i on les petites aportacions fan més gran el resultat".

L'alcalde de VNG, Juan Luís Ruiz, en la seva intervenció, ha agraït a la companyia de titelles que hagin estat "uns immillorables ambaixadors de la ciutat". L'alcalde també ha tingut paraules d'agraïment pels pabordes i ha afirmat que comparteix "plenament el lema escollit per la pabordia, una Festa Major més viva que mai". Per Juan Luís Ruiz "estimar la festa és estimar la ciutat" i ha demanat a tothom una actitud cívica i esperit participatiu.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha fet un breu repàs a la trajectòria de l'Estaquirot Teatre, destacant els 50 anys en els escenaris. "Moltes gràcies pel que heu representat per la cultura del país i per la festa" ha dit, fent referència també a la implicació de la companyia amb l'activitat cultural i festiva de VNG, en especial de la Festa Major, on han estat els impulsors de la Cercavila de l'Imaginari. Teresa Llorens ha afirmat que l'Estaquirot "ha creat un segell propi, amb creativitat, amb talent, amb màgia, que han aconseguit traspassar a cadascun de nosaltres".

La cohesió social de la festa i el seu caràcter patrimonial han estat també elements destacats en el Convit. La regidora ha expressat el seu desig "que la festa conservi la seva essència, per arrelar-nos i també pel component importantíssim de cohesió social". En el mateix sentit, l'alcalde ha recordat que la Festa Major "ens parla d'on venim, perquè aquests són dies que ens connecten amb la tradició".

Albert Albà, Olga Jiménez i Núria Benedicto han recordat com a la ciutat es van anar recuperant, tot i la dictadura, la Mulassa, el Ball de Diables, el Drac i altres balls i entremesos. L'Estaquirot hi va tenir un paper actiu, el seu coneixement de la tècnica dels motlles de guix, el cartró-pedra, i més tard el polièster i la fibra de vidre "ens va portar a poder col·laborar reparant els capgrossos, restaurant el drac antic, refent els caps de les mulasses i, l'any 1991, vam rebre l'encàrrec de construir el drac actual, a imatge del d'abans de la guerra".

El Convit a la Festa s'ha fet aquest matí al Teatre Principal. A la porta del teatre l'Àliga Milana ha saludat les autoritats, els pabordes i els convidadors. Entre les autoritats convidades hi havia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya. Després del Convit, la comitiva ha anat fins a l'Ajuntament, on l'Estaquirot ha signat el llibre d'honor i ha estat l'encarregat d'encendre la metxa pel llançament dels 12 morterets. Tot seguit ha començat la cercavila lliure dels balls i entremesos populars pels carrers i places de VNG.

 

Llegeix el Convit a la Festa fent clic aquí

Convit a la Festa, al Teatre Principal

Convit a la Festa, al Teatre Principal

Salutació de l'àliga Milana a l'entrada del Teatre

Salutació de l'àliga Milana a l'entrada del Teatre

Olga Jiménez, Albert Albà i Núria Benedicto

Olga Jiménez, Albert Albà i Núria Benedicto

Encesa dels dotze morterets

Encesa dels dotze morterets

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració