Menú

Nova troballa de restes arqueològiques a la vila romana de Darró de Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
06/09/2023 13:45

La setena edició del camp de treball d'estiu ha permès recuperar fragments d'agulles d'ós per filar, una moneda i ceràmica d'ús domèstic

La campanya d'excavacions a la vila romana de Darró continua donant els seus fruits. La setmana passada va finalitzar el camp de treball d'estiu, en què prop d'una quinzena de voluntaris, sota la direcció tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, han estat fent tasques de recerca de nou material arqueològic.

La primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni, Teresa Llorens, ha destacat la importància de fomentar i donar continuïtat a aquest tipus d'activitat pel que significa per la ciutat. Per Teresa Llorens, "el treball realitzat al llarg de tots aquests anys ens ajuda a posar en valor el patrimoni que tenim a Vilanova i la Geltrú, la seva conservació i la seva difusió."  

Els treballs d'aquest any s'han continuat fent a l'espai XVI de la vila, on s'ha pogut documentar en bona part de l'estança un paviment i a l'extrem unes terres grisoses amb gran quantitat de ceràmica d'ús domèstic, principalment olles, cassoles i tapadores, que arriba a Darró des del nord d'Àfrica, Algèria i Tunísia.

El director de les excavacions i responsable del camp de treball, l'arqueòleg Joan Garcia ha explicat que durant aquest setè any de treball a la zona "ens trobem cap a l'any tres-cents després de Crist, en un espai clarament domèstic de processament de menjar, amb abundància presència de restes òssies, petxines i altres espècies marítimes".

Entre les troballes que s'han fet aquest any hi ha fragments d'agulles d'ós per filar, una moneda que caldrà restaurar i fragments de pintura mural de tonalitats diverses, "que indiquen la presència d'un espai rellevant a prop d'aquesta zona l'oecus o zona per rebre visites i fer negocis."

Aquesta part del jaciment correspon majoritàriament a una vila romana fundada a principis del segle II després de Crist. L'objectiu dels treballs és documentar les transformacions que es van produir en aquest habitatge durant els segles tercer i quart després de Crist.

Adarró o Darró és un poblat ibèric que es troba a ponent de l'actual passeig Marítim de Vilanova i la Geltrú, al territori antigament conegut com a Cossetània. L'establiment ibèric va estar poblat entre els segles V i I aC, mentre que la vil·la romana va ser fundada a mitjans del segle I aC i va estar habitada fins al segle VI de la nostra era.

Camp de treball de Darró, divendres 1 de setembre

Camp de treball de Darró, divendres 1 de setembre

.

.

Participants a la 7a edició del camp de treball de Darró

Participants a la 7a edició del camp de treball de Darró

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració