Menú

El batec del Mar mobilitza els productors locals i l'enogastronomia de proximitat

Comparteix:
14/09/2023 9:44

Vilanova reprèn amb la regata la prospecció i identificació dels agents locals vinculats a l'economia Blava

La gastronomia i la producció de vins serà dos dels atractius presents al centre base de la regata (race village) durant el llarg cap de setmana de la regata preliminar de la Copa Amèrica. L'espai de la plaça del Port aplegarà una àmplia oferta enogastronòmica on el producte de proximitat tindrà el rol principal i, més concretament, les captures de peix de la llotja de Vilanova i la Geltrú. Fins a cinc restaurants de la ciutat oferiran receptes amb plats de peix de Vilanova: La Malaxica, Els Bessons, Cafè del Mar, Taverna Kurama i Sa Barra.

Traslladar les cuines i operativa necessària per poder presentar plats locals als visitants desplaçats per a la competició ha estat una logística complexa. Cada establiment oferirà una proposta amb dos plats.  A banda de la proposta gastronòmica s'ha parat atenció a la generació de residus. En aquest sentit, tots els restaurants oferiran les seves receptes sobre plats, gots i coberts biodegradables seguint el protocol ambiental de l'esdeveniment i evitar l'ús de plàstics. Amb el mateix sentit i objectiu es recomana als visitants que duguin els gots de casa, amb ells podran beure l'aigua dels diferents dispensadors que s'habilitaran en els espais.

El restaurant Malaxica  proposa Filets d'orada amb verdures i Tellerines de platja a l'allet. El plats emblemàtics del Carnaval de Vilanova, el Xató, arribarà des de la cuina del restaurant Els Bessons que també ofereix botifarra amb mongetes. El Cafè del Mar ha optat per una proposta de cuina 100% marinera amb  un rossejat de fideus amb gamba de Vilanova i Sípia a la bruta amb romesco. Sa Barra oferirà Peix del dia a brasa i una minigraellada de carn i finalment Taverna Kurama presentarà un roll de llagostí amb tempura i advocat i fideus saltats al wok amb pollastre i verduretes.

Coincidint amb la celebració de la regata preliminar han estat força restauradors locals que han aprofitat el reclam de la competició per a oferir en les seves cartes menús vinculats a la Copa Amèrica. Amb el mateix esperit de donar visibilitat i promoure els productes quilòmetre zero els cellers del Garraf també seran presents en l'espai base de la prova que, en ser un dels espais accessibles per a tothom, concentrarà el gruix de les activitats paral·leles. Els vins del Penedès seran oferts en aquest punt pel Celler 7 Pams, Finca VIladellops, La vinya del Sastre, Puigbatet, Foresta i Torre del Veguer.

L'oferta d'aquests cellers contempla vins i caves com: Parceres Cava Eco Reserva, del Celler 7 Pams; Fica Viladellops aposta per la garnatxa amb Selecció garnatxa 2021; La vinya del Sastre presentarà Pandèmik Blanc 2020; Fer el trago rosat, és la proposta del celler Puigbatet i

2021 Foresta Sumoll, mentre que Torre del Veguer portarà Maricel 2022 un malvasia de Sitges 100% blanc, amb un toc de bota

L'oferta d'aquests cellers contempla vins i caves com: Parceres Cava Eco Reserva, del Celler 7 Pams; Fica Viladellops aposta per la garnatxa amb Selecció garnatxa 2021; La vinya del Sastre presentarà Pandèmik Blanc 2020; Fer el trago rosat, és la proposta del celler Puigbatet i 2021 Foresta Sumoll, mentre que Torre del Veguer portarà Maricel 2022 un malvasia de Sitges 100% blanc, amb un toc de bota

L'organització d'aquest esdeveniment esportiu ha posat a prova la capacitat de la ciutat per donar cobertura a les múltiples necessitats. A hores d'ara s'ha comptat amb la complicitat de fins a 210 proveïdors locals. D'aquesta manera es contribueix a donar suport als productors i comerç local. El productes de  proximitat ajuden també a minorar el volum d'emissions derivades pel transport d'aliments com a part del compromís de la ciutat amb les pràctiques ambientalment responsables.  Amb la mateixa voluntat els recursos humans mobilitzats per la Copa Amèrica superen les 1.200 persones. Totes aquestes, des de diferents capacitats i especialització han contribuït a enriquir l'oferta de serveis de la ciutat. Formen part d'aquest conjunt el personal dels establiments comercials i botigues, el personal d'hotels i restaurants locals, personal de seguretat i també el gruix de voluntaris que orientaran els visitants pels carrers de la ciutat o ajudaran en altres tasques de la regata.

L'associació de comerç Viu Comerç ha organitzat una proposta d'activitat a la plaça de les Neus. Amb aquesta iniciativa, que oferirà tapes, begudes i còctels amb actuacions amenitzades per dj's en directe, es vol generar un pol d'activitat al llarg de l'eix de vianants que connecta la ciutat amb el mar a través de la rambla principal i la rambla de la Pau.

L'economia Blava, horitzó de futur

Vilanova i la Geltrú iniciarà un procés de treball amb els potencials actors implicats en iniciatives i activitats que conformen l'Economia Blava. La celebració de la regata preliminar de la Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú ha fet visible el potencial de la ciutat per generar activitat i ocupació en el marc de l'anomenada economia blava. Sota aquest concepte s'apleguen les activitats socials, econòmiques, ambientals, d'innovació i de coneixement vinculades al mar i que també vetllen perquè siguin sostenibles. Sota el lema principal articulat amb motiu de la regata de la Copa Amèrica, El batec del Mar, trobem el conjunt d'actors que conformen la base sobre la qual se sustenta l'economia blava.

L'organització de la regata ha comportat la coordinació de bona part dels agents locals que conformen el conjunt dels actors sobre els quals bascula el potencial d'acció de les iniciatives vinculades a l'economia Blava. Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat; Promoció Econòmica i Capitalitat; Empresa i Economia Social ha explicat que “És el moment per aprofitar l'empenta que ha suposat l'organització de la regata. Aquest esforç que ens ha fet treballar plegats i coordinar-nos és la base sobre la qual hem de bastir el futur. La col·laboració amb tots els agents amb els quals ara hem treballat junts ens permetrà ara seguir i fer propostes, actuar com a plataforma amb interessos comuns i amb un major potencials i expectatives per la proposta d'iniciatives que tinguin impacte i capacitat de transformació econòmica, bé sigui amb la creació de més o nova ocupació, o bé sigui amb la consolidació de les empreses i amb l'atracció de noves”. La regidora d'empresa ja ha mantingut al llarg d'aquest estiu contactes amb bona part del teixit empresarial local, com per exemple amb el sector primari i industrial de la ciutat, específicament amb el de la construcció Naval amb empreses emergents com Sym Naval, i també amb el sector hoteler per conèixer expectatatives i necessitats a mitjà i llarg termini.

Vilanova i la Geltrú, en tant que vila marinera, reuneix tots els ingredients necessaris per al desenvolupament d'estratègies vinculades a aquest concepte d'economia blava. La ciutat disposa de port i activitat econòmica vinculada al sector primari, és a dir, flota pesquera operativa i activitat econòmica sostinguda vinculada a la pesca. La ciutat compta amb activitats vinculades al sector turístic, amb establiments d'hoteleria i restauració, amb activitats esportives i d'oci vinculades a la vela i els esports nàutics i amb l'estació nàutica. El sector industrial també és present amb empreses de construcció naval i manteniment de naus com és el cas de Pendennis o les drassanes de Sym Naval, sense oblidar l'activitat del port comercial de la ciutat.

Els diferents sectors productius compten amb la vertebració del teixit emprenedor des de la Federació d'Empresaris Gran Penedès. A tots aquests actius s'hi afegeixen els vincles amb la recerca i la innovació que es mantenen amb la universitat i amb iniciatives específicament relacionades amb el mar com el LAB, Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC o l'agencia Local d'Innovació Neapolis. Finalment, completa el conjunt, la població resident del barri de Mar, un sector de la ciutat consolidat i articulat també amb un teixit associatiu i veïnal viu i proactiu.

La ciutat ha de ser capaç de catalitzar tots aquests interessos vinculats a les infraestructures marítimes. Es troba ben posicionada per mirar de desenvolupar, de forma coordinada, aquests diferents actius. L'economia blava busca reactivar aquests vincles en els aspectes socials i econòmics a redós de l'activitat portuària i afegeix la recerca i la innovació com els detonants per a l'emergència i origen de nova activitat i ocupació.

Oferta enogastronòmica Copa Amèrica

Oferta enogastronòmica Copa Amèrica

.

.

.

.

.

.

Obertura de portes

Obertura de portes

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Comerç, Creació, innovació i tecnologia, Empresa, L'Ajuntament, Treball, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració