Menú

Els museus de VNG acomiaden un bon estiu, amb prop de 20.000 visitants

Comparteix:
03/10/2023 15:12

La temporada de tardor obre plena d'activitat, amb les Jornades Europees de Patrimoni

Vilanova i la Geltrú ha acomiadat un estiu molt actiu pel que fa a l'agenda dels museus de la ciutat. Des del 21 de juny fins al 22 de setembre, prop de 20.000 persones han gaudit de les seves col·leccions, exposicions i activitats complementàries. D'aquesta manera, els equipaments fan una valoració positiva de la temporada estival, en què s'ha constatat que la programació de propostes més enllà de l'exposició permanent satisfan la curiositat del públic visitant.

“Respon a una idea de convidar a visitar els museus no únicament com a equipaments amb continguts estàtics, sinó també de fer partícips els visitants amb activitats paral·leles que realcen el nostre patrimoni”, exposa la primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni, Teresa Llorens. En aquesta línia, la regidora veu els museus com a elements essencials de promoció cultural i de ciutat: “som una de les ciutats amb més patrimoni museístic”, afirma.

El fet que el Museu Víctor Balaguer estigui tancat per les obres de condicionament, no ha fet minvar les xifres globals de visitants a l'estiu, que han estat similars a d'altres anys. El Museu Romàntic Can Papiol ha rebut 4.403 visitants, l'Espai Far 2.692, la Torre Blava 1.756, el Centre d'Art Contemporani La Sala 1.176, el poblat ibèric i vil·la romana de Darró 331, el Museu del Ferrocarril de Catalunya 7.830 i el CIRMAC Masia d'en Cabanyes, 1.417 visitants.

L'espai Tint o el Saló de Plens, a les Jornades Europees de Patrimoni

Precisament amb la voluntat de divulgar el patrimoni local, el cap de setmana del 13, 14 i 15 d'octubre tornen les Jornades Europees de Patrimoni a Vilanova i la Geltrú. D'aquesta manera, la temporada de tardor comença amb propostes gratuïtes per apropar els museus i el patrimoni cultural a la ciutadania.

Enguany hi participen el Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far, el Centre d'Art Contemporani La Sala, el CIRMAC (Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes-Masia d'en Cabanyes) i el jaciment arqueològic de Darró. Paral·lelament, el Museu del Ferrocarril de Catalunya acollirà el Gastrofest  i, per tant, no oferirà activitats museístiques però sí que s'hi podrà visitar les zones exteriors de manera gratuïta.  

En aquesta ocasió, també s'hi sumaran equipaments patrimonials de la ciutat que habitualment es troben tancats a les visites, com són l'espai Tint, el Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú o el Retaule barroc de l'església de la Geltrú. L'objectiu, explica Teresa Llorens, és “donar a conèixer altres espais que també tenen valor patrimonial”. Tota l'agenda i la gestió de les reserves de les diferents activitats ja es pot consultar al web www.museusdevilanova.cat.

Bona acollida de les activitats per la Copa Amèrica

Amb motiu de la celebració de la regata preliminar de la Copa Amèrica a Vilanova i la Geltrú, els museus de la ciutat van oferir una programació especial, que en alguns casos va anar acompanyada de jornades gratuïtes i ampliació del seu horari d'obertura. En xifres globals van destacar els museus situats a la façana marítima: l'Espai Far, amb prop de 350 visitants, i la Torre Blava, que va rebre més de 800 visitants durant aquell cap de setmana. La suma total els dies de la regata va ser de 1.791 visitants, destacant-hi més d'un 22% de persones procedents de diferents punts geogràfics de l'estat espanyol i d'altres països.

Entre les propostes que han ofert els museus de la ciutat durant l'estiu, destaquen l'exposició temporal Playmobils a Can Papiol. Un petit viatge per la història de Vilanova i la Geltrú; les visites i activitats per al Museu del Ferrocarril de Catalunya, amb el tema central 175è aniversari del primer tren peninsular, Barcelona-Mataró, i les mostres del Centre d'Art Contemporani La Sala.

Han tingut també bona acollida les activitats més pròpies dels mesos de calor, com les visites nocturnes, els itineraris per la façana marítima o el cicle de tastos Enjoy, activitat coorganitzada amb Temps de Vi, que ha tingut més de 400 visitants. Al juliol, els jardins del Far van acollir el festival solidari Musicveu amb l'espectacle Dones de sal. Homenatge a les dones de mar, que va comptar amb més de 240 assistents. I la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, tancada per obres, va sumar-se també a la programació d'estiu amb sessions especials dels Chill out de mites i art, en horari nocturn als jardins de Can Papiol i de l'Espai Far, amb prop de 400 assistents.

Visita guiada al Museu Romàntic Can Papiol

Visita guiada al Museu Romàntic Can Papiol

L'exposició '7A' s'ha pogut veure a La Sala

L'exposició '7A' s'ha pogut veure a La Sala

El Retaule de la Getrú es podrà visitar a les Jornades Europees de Patrimoni

El Retaule de la Getrú es podrà visitar a les Jornades Europees de Patrimoni

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració