Menú

L'Estaquirot Teatre commemora els cinquanta anys dedicats a l'espectacle amb una exposició

Comparteix:
05/10/2023 12:35

Aquest any 2023 la companyia ha decidit jubilar-se i ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi

Divendres s'inaugura a La Sala "El llarg viatge de l'Estaquirot, 50 anys de teatre de titelles", una exposició retrospectiva pels cinquanta anys de la companyia de titelles vilanovina, que repassa l'escenografia, els personatges, i tots els elements que han caracteritzat els seus espectacles i actuacions.

Mitjançant imatges, objectes, vídeos, escenografies, màquines fantasioses i un peculiar i fidel animalari, "El llarg viatge de L'Estaquirot" convida les persones visitants a fer un passeig a través de l'univers que Olga Jiménez, Albert Albà i Núria Benedicto han creat al llarg d'aquests anys.

Un dels elements destacats de l'exposició és la presència del teatre de titelles itinerant, que durant anys la companyia va fer servir per a les representacions arreu de l'Estat. "Molts de nosaltres el vam poder gaudir a la plaça de la Vila durant molts anys" diu Teresa Llorens, primera tinenta d'alcaldia i regidora de Cultura, i afirma que l'Estaquirot han estat uns "abanderats de la cultura, de la cultura que té un valor intergeneracional, perquè han sabut en els seus espectacles atraure públics ben diversos".

En l'exposició els titelles van acompanyats d'esbossos i elements d'escenes singulars del procés creatiu, i de materials utilitzats per al vestuari i la caracterització, conformant una extensa documentació del procés de creació dels objectes i de la seva animació.

Teresa Llorens, destaca que l'Estaquirot "té un valor important, però no només en l'àmbit local sinó també a escala nacional, com ho demostra el reconeixement que se'ls hi ha fet amb la Creu de Sant Jordi". La regidora posa en valor el fet que "són referència per a moltes altres companyies a nivell nacional".

El recorregut per la seva trajectòria va del present al passat, des de les darreres obres de L'Estaquirot Teatre fins als espectacles itinerants i de saltimbanquis de carrer dels seus orígens.

A banda dels espectacles i del treball als escenaris, la regidora de Cultura posa èmfasi també en el paper rellevant de la companyia en la vida social i cultural de la ciutat. "És una satisfacció poder comptar amb L'Estaquirot, no només en l'àmbit professional, perquè ara que es retiren sabem que podem continuar comptant amb ells, en la Cercavila de l'Imaginari, el Carnaval, i altres activitats".

 

Cinquanta anys de trajectòria

La Companyia L'Estaquirot Teatre es va crear l'any 1973, ara fa cinquanta anys. Durant tots aquest temps comptabilitza 10.851 actuacions i 41 muntatges diferents, que van des dels espectacles de carrer i saltimbanquis en els seus inicis, passant pel titella de guant, fins a consolidar-se amb els espectacles d'actors, titelles i objectes manipulats a la vista amb què ha treballat els últims anys i que l'han portat a participar en un gran nombre de festivals d'Europa i d'Àsia.

La companyia va crear l'any 1981 el Teatre Ambulant de Titelles, una petita carpa amb capacitat per a 130 persones que es va muntar en més de 40 ciutats de l'Estat, i que aquests dies es podrà veure a La Sala.

En el seu taller de Vilanova i la Geltrú, també ha tingut una petita sala on s'han ofert sessions a públic escolar, tant de representacions com de visites per entendre el procés de creació dels espectacles.

L'any 2007 van crear una sèrie de titelles per a televisió de 13 capítols en col·laboració amb TV3. Es deia La cuina dels titelles. A cada episodi, el protagonista d'un conte popular presentava una recepta que servia d'excusa per mostrar els racons d'una cuina on vivien tot un seguit de personatges curiosos.

Entre el repertori d'espectacles de la companyia hi ha títols com: Tutilimundi, Excèntric, Subsòl, Tse-Tse, Guerripau, La Granja, La Pastissera i els follets, El Ratolí Viatger, Ploramiques, En Jan Totlifan, Els Tres Óssos i L'Aventura d'avorrir-se.

Aquest any 2023, la Companyia L'Estaquirot Teatre ha decidit acomiadar-se dels escenaris, i ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

 

La mostra es podrà visitar fins al 30 de desembre, al Centre d'Art Contemporania La Sala, al carrer de Joaquim Mir.

 

Més informació AQUÍ

L'Estaquirot es va acomiadar dels escenaris aquest mes de juny

L'Estaquirot es va acomiadar dels escenaris aquest mes de juny

Olga Jiménez, Albert Albà i Núria Benedicto

Olga Jiménez, Albert Albà i Núria Benedicto

L'exposició mostra els personatges i escenaris creats al llarg dels anys

L'exposició mostra els personatges i escenaris creats al llarg dels anys

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració