Menú

El potencial de l'Economia Blava es mostrarà a la plaça de la Vila, que serà l'epicentre de la 32a Fira de Novembre

Comparteix:
17/10/2023 14:00

La contractació d'estands és al 97% i preveu penjar aviat el cartell de complet tot ocupant gairebé 8.000 m2 dels espais expositius del recinte firal

Mostrar el potencial de la ciutat per consolidar l'economia blava com un sector estratègic amb capacitat per crear riquesa i ocupació serà l'objectiu dels espais expositius institucionals de la Fira de Novembre.  La 32a edició de la Fira, el 10, 11 i 12 de novembre, concentrarà aquests espais a la plaça de la Vila que recupera el nom d'El batec del Mar recollint el testimoni la recent celebració a la ciutat de la regata preliminar de la Copa Amèrica. L'espai de la plaça de la Vila vol recollir l'esperit de l'esdeveniment i encetar un nou camí per al desenvolupament socioeconòmic local.

Pel que fa a l'organització la Fira de Novembre s'ha presentat al Consell Assessor de la Fira el cartell i la imatge gràfica de la 32a edició. Així com la proposta de distribució dels espais, amb alguns canvis significatius per millorar i reorganitzar un recinte firal a cel obert amb més de 6,5 hectàrees.

El cartell de la Fira de Novembre, obra del dissenyador gràfic Lluís García Ribes, ha fet una aposta fonamentada en la grafia i el signe gràfic com a principal línia argumental. A mig camí entre la sopa de lletres i el núvol de paraules, el disseny ens composa un collage de termes i ens crea un espai semàntic que resum la multidisciplinarietat que configuren els continguts del programa de la fira. El resultat ha estat un meta cartell que concentra en ell mateix la totalitat de dades i els referents que identifiquen la Fira de Novembre. Tot plegat adobat amb una paleta cromàtica d'ampli espectre que ens reforça aquesta multiplicitat de continguts que li asseguren l'etiqueta de certamen multisectorial.

La contractació d'estands de la Fira es troba pràcticament tancada, amb un 97% dels espais contractats. S'espera poder penjar el cartell de complet cap al final de la setmana. Vilanova compta amb un recinte firal a cel obert de 6,5 hectàrees amb multiplicitat d'espais que es vertebren al llarg de l'eix de la rambla Principal i la rambla de la Pau.  La superfície d'estands ocupa gairebé uns 8.000 metres quadrats.

Novetats

Una de les novetats de la pròxima edició serà la reformulació del pòrtic de la Fira. Aquest pòrtic que se celebrava els dies previs a la fira passa a ser el primer dels actes abans de la inauguració oficial. El tradicional discurs, encarregat a un ponent de prestigi, serà substituït per una intervenció coral en un espai obert al debat i la reflexió entre experts. Per a aquesta fira el tema central sota el qual s'organitzaran les intervencions serà l'Economia Blava.

El teatre Principal obrirà les portes al públic tot acollint aquest espai de diàleg. L'organització i els continguts s'ha coordinat de forma conjunta entre l'Ajuntament i la Federació d'Empresaris Gran Penedès, FEGP. Un cop acaba aquesta taula rodona i posteriorment a la inauguració oficial, a la qual ha confirmat l'assistència el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

L'espai del Teatre Principal seguirà obert amb un programa d'intervencions dels principals agents socioeconòmics i de l'ecosistema emprenedor local per abordar altres qüestions d'interès. D'aquesta manera es garanteix que, durant la durada de la Fira de Novembre, es mantingui viu i obert un canal de discussió i reflexió al voltant del futur a curt i mitjà termini de l'economia local.

Espai d'acollida al recinte

L'encreuament de l'avinguda de Francesc Macià amb la rambla Principal, des de sempre una de les zones de major confluència de vianants al centre, es decorarà i il·luminarà perquè faci la funció d'accés principal o porta d'entrada a la fira.

En els dos extrems del recinte firal, la plaça de les Neus i el monument a Francesc Macià se situaran dos pols d'activitat. El primer, a la plaça de les Neus, serà l'espai Temps de Vi. Això suposa l'extensió en el calendari de la fira Temps de Vi que se celebra al juny i que té com a objectiu la difusió i promoció de la cultura vitivinícola, el consum dels vins locals i la incorporació d'aquests a les cartes dels restaurants. Amb aquest mateix esperit i en un format adaptat a la plaça s'oferirà una mostra de la fira i de les activitats que ofereix.

El segon dels pols, al final de la Rambla de la Pau i a tocar del monument de Francesc Macià, l'ocuparà l'espai FAC que promou la Federació d'Associacions del Carnaval amb un seguit d'activitats vinculades a la promoció de la festa i adreçades a tots els públics

Aquests dos espais on a més d'activitat s'ofereix la possibilitat de fer un tast, bé sigui de menjar o de beure, s'han rebatejat com els espais Teca de la Fira de Novembre. N'hi haurà un total de cinc d'aquests en total, els altres dos seran a la vora del recinte d'automoció al parc de Baix-a-Mar amb l'espai Teca del Frankfurt el Surtidor i a l'inici del sector de venda de productes d'alimentació amb l'espai Teca d'Estrella Galícia. El darrer d'aquests espais TECA serà a l'inici de la rambla de la Pau amb un espai de venda i degustació de cerveses artesanes, melmelades, mel, creps i xurros, entre altres productes.

L'escenari d'activitats per a tota la família es trasllada a la plaça Soler i Carbonell. La plaça del mercat també serà un punt d'interès amb la proposta d'activitats que s'oferirà des de l'Aula Gastronòmica del mercat del Centre, tot i que restringida als horaris d'obertura del mateix mercat.

La plaça de la Vila

Els diferents espais que se situaran a la plaça de la Vila tenen com a missió realçar els principals actius locals que poden intervenir en el desenvolupament de l'Economia Blava. Per aquesta raó la plaça mostrarà algunes de les activitats que despleguen aquests agents i tractarà de mostrar quina pot ser la projecció de futur que pot tenir la col·laboració entre aquests agents amb una estratègia comuna i orientada a fer del Mar aquest pol d'interès i creixement econòmic.

La visibilitat del conjunt de sectors que configuren l'anomenada economia blava s'oferirà des de l'espai de la plaça de la Vila. Segons explica Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat; Promoció Econòmica i Capitalitat, Empresa i Economia Social vol que el visitant de la Fira entengui la rellevància de tots els sectors que en són part. “Tenim un conjunt d'empreses amb activitat relaciona amb el mar, des dels esports nàutics, la vela al port.  Tenim el port pesquer que genera activitat i treball, i comptem amb empreses de construcció naval i les que operen en el port comercial. Totes aquestes activitats i empreses tenen un pes específic a la ciutat. Totes creen llocs de treball directes però també generen ocupació indirecta perquè interactuen amb altres professionals de subsectors locals. Hem de ser conscients que són molts els vectors creadors d'ocupació i riquesa al territori”.  Aprofitar aquest bon posicionament local ha d'ajudar a esdevenir un referent entorn l'activitat econòmica al voltant del mar. D'una banda, com a ciutat amb un sector primari consolidat i amb un port diversificat amb activitat econòmica en els sectors de la reparació i manteniment d'embarcacions o la construcció naval, en ambdós casos amb empreses que apleguen activitat lligada a la innovació.

En aquest sentit, l'espai de la plaça de la Vila es completarà amb la participació d'altres actors potser menys evidents, però igualment importants. “Cal que parem atenció també a la formació i la innovació perquè hem de tenir la capacitat de nodrir amb persones qualificades les necessitats de les empreses”. Afegeix Ribera. Finalment, tot aquest conjunt té també vincles amb el patrimoni històric, cultural i gastronòmic que formen part d'aquesta riquesa. la tradició, la cultura i la gastronomia locals inherents a una vila marinera constitueixen una riquesa patrimonial, tangible i intangible, que completa les fortaleses locals per esdevenir epicentre del futur enlairament local econòmic. D'altra banda, el sector del turisme constitueix una altra font de negoci i activitat que aplega una àmplia oferta lligada a la cultura, l'oci i l'activitat esportiva a les platges i al litoral. Una mostra de tot aquest potencial en cadascun dels punts esmentats serà present en un grau o un altre al voltant de la plaça de la Vila.

La plaça comptarà també amb una gran pantalla on es projectaran continguts de producció pròpia i altres produccions audiovisuals per nodrir i complementar la resta d'espais. Al mig de la plaça hi haurà algunes construccions efímeres per acollir tallers i activitats al llarg dels dies de la fira. Un dels atractius serà una gran mostra amb elements escultòrics de gran format inspirats en la fauna marina o un espai de sensibilització ambiental amb una mostra sobre la contaminació i els efectes del canvi climàtic sobre els oceans.

Gira feina

Una de les noves incorporacions al programa serà la convocatòria de Gira Feina, un esdeveniment promogut conjuntament des de l'IMET, Institut Municipal d'Educació I Treball, l'Oficina municipal d'Atenció a l'Empresa, el servei de Joventut i la Cambra de Comerç al Garraf . Gira-Feina promou el contacte entre empreses que necessiten contractar i les persones candidates que són potencials actius per a aquestes. A GiraFeina hi haurà un espai d'Speed Jobs Dating, entrevistes laborals ràpides. Un format on els candidats disposen d'un temps limitat i molt breu per presentar el seu currículum i habilitats. La celeritat i rapidesa de la trobada té en contrapartida que els aspirants poden presentar-se davant d'un gran nombre d'empreses interessades.

Un dels espais que es manté sense canvis substancials serà el dedicat a l'automoció. El parc de Baix-a Mar tornarà a acollir amb un recinte de gairebé 6.000 m2 els espais d'exposició i compravenda de vehicles. Finalment, la plaça del Port tornarà a ser l'espai on se situaran les firetes i atraccions que conformen la part lúdica i festiva per als públics familiars.

Off fira

Fora del programa. però coincidint amb la celebració de la Fira de Novembre se celebrarà a la plaça Enric Cristòfol Ricart una trobada de puntaires. Aquestes trobades són una oportunitat per veure el treball artesanal, avui en dia, completament mecanitzada a la indústria tèxtil, però que  ha esdevingut una activitat artística fent del treball amb boixets i amb fustes i materials per obtenir peces singulars i úniques.

La presentacio del cartell i els espais al consell assessor de la Fira

La presentacio del cartell i els espais al consell assessor de la Fira

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Comerç, Consum, Creació, innovació i tecnologia, Empresa, Fira de Novembre, Fires, Treball, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració