Menú

Comencen els treballs de manteniment a les lleres dels torrents de Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
23/10/2023 13:32

Els treballs suposen la neteja i desbrossament de més de quatre quilòmetres en trama urbana

Durant aquest mes d'octubre s'estan fent els treballs de manteniment de les lleres dels torrents que travessen Vilanova i la Geltrú: Santa Magdalena, Piera, Pastera, Terrosa, Masia d'en Frederic i Sant Joan, fruit del contracte que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha adjudicat a l'empresa Gil Forestal. L'encàrrec contempla el desbrossament de la vegetació no autòctona o invasora, així com la retirada d'arbres caiguts dins la llera per tal de garantir que el torrent faci correctament la seva funció d'evacuació d'aigües.

Amb aquesta contractació, la ciutat disposarà d'un servei de manteniment dels diferents torrents que transcorren pel nucli urbà de la ciutat, amb l'objectiu de mantenir-los en bones condicions higièniques, sanitàries i de control d'insectes i altres plagues. En total es preveu una intervenció de més de quatre quilòmetres.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha remarcat que es tracta d'una acció de continuïtat en el temps, amb una primera actuació aquest mes d'octubre i tres actuacions més durant l'any vinent. “Gràcies a aquest contracte -ha explicat- podrem garantir que els torrents de la ciutat estiguin en les millors condicions i facin la seva funció quan plou. Amb aquest manteniment periòdic– ha assegurat – es garanteix el desbrossament i la neteja dels torrents, evitant que s'acumulin materials i obstacles. Un compromís- ha dit- adquirit amb la ciutadania que tot just ara es comença a materialitzar”

El contracte contempla un calendari d'actuacions periòdiques que s'estén fins al juny de 2025, amb l'objectiu de preservar la capacitat i funcionalitat dels torrents, ampliar la secció hidràulica de desguàs de les rieres, eliminar els nuclis de canya i sediments que impedeixen la correcta circulació d'aigua i la retirada d'arbres caiguts o a punt de caure, alhora que s'afavorirà la reimplantació progressiva de la vegetació autòctona de ribera.

El regidor de Serveis Urbans i Manteniment, Gerard Llobet ha recordat la importància de fer manteniment als torrents, especialment en trama urbana. Si bé estem en situació de sequera, els ritmes climàtics fan que quan plou ho faci amb més intensitat en poc temps. Això provoca – ha explicat – que s'acumuli molta aigua en determinats punts. I per això – ha afirmat – cal que els torrents estiguin en les millors condicions perquè funcioni l'evacuació d'aigua i compleixin la seva funcionalitat. El regidor també ha posat l'accent en la doble funció d'aquest manteniment, a l'hora de prevenir i reduir les plagues i minimitzar la presència de rosegadors.

En els talussos de construcció, on hi hagi habitatges, es retirarà també tota la vegetació per tal d'impedir que els materials que l'aigua pugui transportar quedin encallats, creant algun perill d'inundació. En el cas dels talussos naturals es desbrossarà tota la vegetació fins a una alçada de 2 metres (sempre que no siguin arbres consolidats, amb un mínim de 25 cm de diàmetre). Els treballs no comportaran en cap cas, moviments de terra ni variació de les cotes dels talussos.

Torrent de la Piera, aquest matí

Torrent de la Piera, aquest matí

Juan Luis Ruiz i Gerard Llobet

Juan Luis Ruiz i Gerard Llobet

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Espai públic, Neteja, residus i reciclatge, Salut, Seguretat i prevenció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració