Menú

El programa Vincles de mentoria social busca voluntariat per a una segona edició

Comparteix:
27/10/2023 14:35

Vol facilitar el contacte entre joves migrats en situació de vulnerabilitat i persones que els acompanyin en el procés d'emancipació i en el coneixement de la ciutat d'acollida

Una quinzena de persones s'han mostrat interessades a la xerrada informativa sobre el projecte de mentoria social Vincles que s'ha fet aquesta setmana al TOC. La mentoria social és una iniciativa de voluntariat que implica establir una relació de suport i orientació amb joves que poden estar passant per dificultats o necessitar orientació en les seves vides.

Com ha recordat Rosalía Màrquez, regidora de Joventut i Educació “unir-se a Vincles pot ser una oportunitat per transformar vides, aprenent sobre les experiències i perspectives d'aquests joves, enriquint la nostra comprensió del món. El mentor social pot ser una figura positiva, de confiança, que ajuda els joves a créixer”.

El projecte neix al Servei d'Acompanyament per l'emancipació i inclusió juvenil de l'Oficina Jove de Vilanova i la Geltrú,  que té com a objectiu acompanyar joves migrats sols majors d'edat que viuen al territori, i que un cop surten dels recursos d'acollida i protecció es troben sense referents i necessiten un acompanyament específic. Tot i la diversitat en les necessitats, s'ha observat que el desconeixement de la societat d'acollida i la manca de xarxa social al territori afecten el procés d'emancipació i autonomia dels joves. 

Vincles va néixer amb la intenció de facilitar el contacte entre joves migrats en situació de vulnerabilitat i persones que de manera voluntària volen acompanyar als joves en el seu procés d'emancipació i en el seu coneixement de la ciutat d'acollida.

La finalitat d'aquest acompanyament és, per una banda, donar suport a la persona jove a desenvolupar les seves potencialitats i construir el seu projecte de vida, i per l'altra, afavorir la seva inclusió social ampliant la xarxa de suport i fomentant el seu coneixement envers la nostra ciutat, que esdevé la de tots.

El projecte neix, per tant amb voluntat de ser un projecte de ciutat i per a tota la ciutadania. “El coneixement mutu entre les persones nouvingudes i les persones autòctones facilita que ens entenguem com a persones, des de les individualitats i les circumstàncies concretes i trenquem així amb estereotips i idees preconcebudes. I això és la base d'una societat cohesionada”, diu Rosalía Màrquez.

Després d'una primera edició molt exitosa, amb 7 parelles de persones mentores i joves mentorats i amb la col·laboració dels Bordegassos de Vilanova i de la cooperativa ACTUA, l'Ajuntament vol fer créixer el projecte en una nova edició amb noves persones voluntàries. De moment 9 persones ja han formalitzat la sol·licitud per ser mentores. Tothom qui hi estigui interessat, pot adreçar-se al TOC a informar-se.

Cal recordar que, en tot moment, al llarg dels 9 mesos que dura el projecte, les tècniques de la Regidoria de Joventut fan el suport i seguiment de cada participant,  tant de mentors com de mentorats.

Amb l'objectiu de mostrar el projecte i de buscar voluntariat, aquests dies s'ha emès un reportatge que mostra les experiències personals dels protagonistes durant les projeccions cinematogràfiques del Círcol Catòlic i del Cineclub Sala 1, a més de la seu de Bordegassos i la presentació a l'espai TOC.

Properament el reportatge també s'emetrà per Canal Blau TV i a les xarxes socials de l'Oficina Jove Garraf i de l'Ajuntament.

Podeu trobar tota la informació sobre el programa Vincles aquí

Un cop superada amb èxit la primera edició, Vncles s'ha presentat al TOC

Un cop superada amb èxit la primera edició, Vncles s'ha presentat al TOC

La regidora de Joventut, Rosalía Màrquez, va presentar el documental abans de la projecció del Cinceclub Sala 1

La regidora de Joventut, Rosalía Màrquez, va presentar el documental abans de la projecció del Cinceclub Sala 1

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Joves
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració