La creixent inclinació de l'arbre damunt del pati de l'Escola Pia suposava un perill
L'Ajuntament ha decidit talar una palmera ubicada al parc Gumà i Ferran, a tocar del pati de l'Escola Pia. Aquesta decisió s'ha pres després de comprovar que la inclinació de l'arbre ha anat augmentant, i això suposa un risc de trencament i caiguda en cas d'un episodi de mal temps.
La Phoenix dactylifera se sotmet regularment a inspeccions a les inspeccions que el servei de jardineria dur a terme a totes les palmeres del municipi. Les inspeccions mostren que l'arbre, d'una alçada entre 12 i 14 metres, presenta inclinació i oscil·lació pronunciades, sense plagues o malalties greus, però amb un podriment lleu. Josep Maria Valcarcel, tècnic de Jardineria de l'Ajuntament explica que la palmera tenia una inclinació nord-oest que supera els 15 graus, que situava la capçada damunt del pati de l'Escola Pia. Aquest fet suposava un risc de despreniment o trencament en cas de vent i que per això s'ha decidit talar-la.
Abans de decidir la tala, el servei de jardineria va fer accions per reduir el pes de la capçada mitjançant la poda i l'extracció de fruits, però la desviació de l'arbre va continuar augmentant. En les oscil·lacions provocades pel vent, la palmera s'introduïa totalment al pati escolar.
Davant d'aquesta situació, i atenent les demandes del veïnat i del centre escolar, l'Ajuntament ha pres la decisió de tallar l'exemplar per garantir la seguretat dels usuaris del parc i de l'escola, L'empresa responsable de les tasques de tala i retirada de les restes ha estat TEGAR del Garraf, encarregada del manteniment del parc.
Vilanova i la Geltrú té un mecanisme de revisió de totes les palmeres del municipi, al voltant d'un miler d'exemplars. Totes les espècies estan registrades i les seves característiques, evolució i manteniment recollides en una fitxa. Periòdicament, una empresa especialitzada en tractaments d'elements vegetals, du a terme inspeccions i actuacions de manteniment. "Les patologies més freqüents en les palmeres són l'atac de l'escarabat morrut, fissures al tronc, inclinacions i podriments", explica Josep Maria Valcarcel. Aquestes revisions determinen, si cal, la necessitat de la tala d'alguns exemplars si hi ha risc de caiguda o trencament. A més, anualment també es realitza tractament preventiu pel morrut.
La tala de Phoenix dactylifera del parc Gumà i Ferran ha començat amb la retirada de la capçada de l'arbre, per després continuar amb la tala del tronc, que s'ha serrat en trossos per tal de dur-los a la planta de compostatge.