Menú

Es presenta el protocol comarcal d'abordatge integral de les violències masclistes

Comparteix:
22/11/2023 15:11

Una eina per treballar la prevenció i la reparació integral de les violències masclistes, amb la finalitat d'augmentar la coordinació i cooperació en l'àmbit comarcal

Aquest matí, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i la primera tinent d'Alcaldia i regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, han assistit a l'acte de presentació del nou protocol comarcal d'abordatge integral de les violències masclistes, que s'ha fet a la seu del Consell Comarcal del Garraf.

El document és una eina per treballar en la prevenció i la reparació integral de les violències masclistes, amb la finalitat d'incidir en el treball en equip i augmentar la coordinació, cooperació i complicitat entre tots els serveis i professionals implicats. També té l'objectiu d'ordenar la xarxa de treball que atén les dones que pateixen violència i els seus fills i filles, millorar la prevenció, detecció, intervenció i la recuperació. És el resultat d'un treball en xarxa i un procés participatiu i consensuat que estableix un model d'intervenció en casos de violència masclista i un circuit d'actuació.

L'alcalde de VNG, ha valorat positivament la creació a nivell comarcal d'aquest protocol que el que pretén "és posar en consonància i de manera coordinada el treball que fan institucions, entitats i agents que intervenen dins el territori en la prevenció i erradicació de la violència masclista" Per Juan Luis Ruiz, si bé és cert que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té un protocol establert, també en coordinació amb tots els agents i organismes que intervenen, és una molt bona notícia poder fer aquest treball comarcal. "Som una comarca petita i és important crear complicitats entre tots els municipis".

Per la seva banda, Teresa Llorens ha reivindicat la importància de seguir treballant per sensibilitzar tot el conjunt de la societat. És evident – ha dit – que cal continuar avançant en l'erradicació de les violències masclistes, però també cal fer un treball de sensibilització a les generacions presents i futures, per tal que siguin conscients que cal una igualtat plena entre dones i homes". La regidora s'ha reafirmat en la necessitat d'acabar amb aquesta xacra social que "causa la mort de moltes dones, només pel fet de ser-ho".

El protocol d'actuació en casos de violència, en què de manera activa hi ha participat diversos departaments i serveis de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, recull els acords entre institucions i agents socials, per tal de garantir l'atenció coordinada i eficaç, a les dones, adolescents i infants que estan en situació de violència, tot definint les competències respectives. Tanmateix, el protocol ha d'establir les mesures adreçades a la prevenció, la detecció de casos o la recuperació de les dones, adolescents i infants, així com la reparació dels aspectes danyats per la situació viscuda.

El protocol implica l'establiment d'un model d'intervenció que afecta els diferents agents i serveis implicats en la problemàtica i que constitueix el que anomenem circuit d'actuació: sistema articulat i homogeni en el qual, cada agent implicat sap què cal fer i qui té les competències per fer-ho. A més, suposa posar en funcionament un mètode de treball que permet a cada agent implicat dissenyar o redefinir els procediments i els sistemes organitzatius existents o de nova creació, en funció de tot el sistema.

L'elaboració, la revisió i l'aplicació d'un protocol de coordinació, o el seguiment d'un circuit, han de ser el resultat d'un treball en xarxa i d'un procés participatiu i consensuat entre les estructures dels serveis i els i les professionals que han d'intervenir-hi. El treball en xarxa resulta fonamental per dotar d'efectivitat al protocol i complir amb els objectius de millorar la qualitat de la resposta dels serveis públics davant les situacions de violència, evitar les duplicitats inoperants i la victimització secundària de les dones

Consell Comarcal del Garraf, aquest matí

Consell Comarcal del Garraf, aquest matí

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència, Cultura, Dones, Entitats, Salut, Seguretat i prevenció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració