Aprovació inicial de les bases reguladores de les subvencions municipals
La primera sessió plenària del 2024 ha acabat amb l'aprovació de mocions amb un marcat caràcter social. La gran majoria de textos han estat transaccionats entre els grups proposant i el govern, per la qual cosa han prosperat la totalitat de les mocions de l'ordre del dia. Aquest ha estat el primer ple municipal en incorporar la traducció simultània en llengua de signes en català que es podia seguir en la retransmissió de la sessió des de Canal Blau.
La primera d'aquestes mesures d'àmbit social ha comptat amb la unanimitat de vots favorables del ple ha estat l'aprovació d'un manifest de suport en favor del programa Timol. La regidora d'ocupació i inclusió, Míriam Pérez, ha posat de manifest la trajectòria del Garraf com a territori pioner en la inserció laboral amb la participació d'administracions públiques, institucions, entitats socials i el teixit social i econòmic local. Timol és un programa d'inserció sociolaboral que obre la porta a la integració ocupacional en les empreses a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca.
Pérez ha remarcat la rellevància de TIMOL com a un programa ocupacional estratègic i de concertació a llarg termini. El manifest aprovat pel ple reivindica l'assoliment d'un acord interadministratiu que inclogui un marc normatiu i de finançament plurianual que garanteixi l'existència del programa més enllà de les actuals assignacions pressupostàries de caràcter anual. El manifest ha tingut el suport unànime de tots dels grups municipals, tot deixant fora de l'ordre del dia la moció inicial de suport al programa.
Renúncia de Ricardo Izquierdo Barjola
Al llarg de la sessió plenària s'ha fet efectiva la renúncia del regidor Ricardo Izquierdo Barjola, del grup municipal Transformem VNG. A la pròxima sessió plenària es preveu que el rellevarà i prendrà possessió de l'acta de regidor Rubén Domènech, que ocupava el número 4 de la llista electoral de Transformem VNG.
Regulació de les subvencions
També s'han aprovat per unanimitat les bases generals i específiques reguladores de les subvencions en règim de concurrència competitiva destinades a entitats de Vilanova i la Geltrú. Aquesta aprovació inicial obre ara un període d'informació pública passat el qual, si no s'han produït al·legacions a aquestes basses quedarien aprovades de forma definitiva.
El document aprovat inicialment ordena diferents criteris, requisits així com els àmbits i serveis i les condicions que cal complir per a ser perceptors d'aquestes subvencions. Entre aquests requisits hi ha, per exemple, que les entitats perceptores treballin en el foment de projectes d'interès públic o social. El document explicita que aquestes subvencions poden ser per a activitats promogudes per entitats veïnals, entitats en l'àmbit de la cooperació, la salut, l'acció social, la convivència i l'equitat o bé per a projectes vinculats a la cultura, l'educació, els esports, el medi ambient o adreçades a col·lectius específics com infants, joves o gent gran, entre altres. Aquestes activitats han de ser sempre obertes a la ciutadania i exemptes d'una finalitat lucrativa especulativa o comercial. El reglament estableix els requisits generals i específics per a poder rebre aquestes subvencions i la manera com aquestes han de justificar-se un cop rebudes.
Prova pilot per obrir dispensaris als centres cívics
La moció del grup municipal de Transformen VNG també transaccionada amb el govern possibilitarà l'estudi i l'execució d'una prova pilot per obrir dispensaris mèdics en alguns Centres Cívics de Vilanova i la Geltrú. La moció s'ha aprovat amb els vots a favor del govern, els grups municipals de Transformem VNG, ERC, Junts x Cat, PP i l'abstenció del grup municipal de la CUP. Es planteja provar l'obertura d'aquests dispensaris en aquells centres cívics allunyats del centre de la ciutat, com seria el cas de la Collada-El Fondo Somella, El Prat de Vilanova o Santa Maria, i comportarà també l'avaluació aquesta prova pilot.
Per altra banda, el Partit Popular ha presentat també una moció per a incrementar el nombre d'àpats del menjador social a dos àpats diaris per a les persones en situació de risc social. La moció s'ha aprovat amb el vot favorable del govern i de la resta de grups de Junts per Catalunya, ERC i Transformem VNG i l'abstenció del grup municipal de la CUP.
Casa de la Festa i la Música
Durant aquesta primera sessió ordinària del mes de gener s'han produït dues intervencions orals per a la defensa de dues mocions, la primera sobre la Casa de la Festa i la segona en defensa de l'ensenyament musical.
David Grau Mirabent, en representació de l'Associació Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú, ha intervingut defensant un text de suport al projecte de la Casa de la Festa, que finalment ha estat aprovat amb la unanimitat dels grups municipals.
L'entitat demana el retorn dels elements festius exposats al vestíbul del Centre d'Art Contemporani La Sala, reclama també disposar dels espais de La Sala durant el calendari festiu vilanoví, per a exposicions i actes complementaris, i reivindica un compromís per a la redacció d'un projecte de construcció d'un nou equipament. Un projecte que actualment està en procés de redacció, tal com ha explicat la regidora de Cultura, Teresa Llorens, que ha refermat el compromís del govern amb la festa i la cultura popular local, així com la voluntat política del govern per reforçar aquest projecte. També ha anunciat que és previst que cap al final del mes de gener es disposarà del projecte estratègic de la Casa de la Festa i es podrà posar en comú amb la resta de grups municipals.
La regidora de Cultura ha explicitat també altres mesures com la creació d'un conjunt de càpsules pedagògiques relacionades amb la festa que seran un reforç a la cultura i tradicions populars de la ciutat. Des del govern, segons la regidora, s'assumeixen els recursos per a seguir amb la programació d'activitats i exposicions. D'altra banda, també ha insistit que els elements festius tornaran a La Sala un cop finalitzada l'exposició que en va provocar el trasllat provisional.
La segona intervenció oral a la sessió ha estat la de Sònia Merenciano Tornero, de la plataforma per l'Educació Musical PEM i professora de música. Una moció en defensa de l'educació musical a Vilanova i la Geltrú que reivindica al departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya tot un seguit de mesures en relació amb els ensenyaments artístics. La moció ha estat aprovada amb el vot afirmatiu i unànime de tots els grups municipals.
Dades i indicadors socioeconòmics
Finalment, el grup d'ERC ha presentat una moció transaccionada amb el govern que ha estat aprovada amb la unanimitat de tots els grups perquè l'Ajuntament elabori informes trimestrals detallats sobre l'estat social i econòmic de la ciutat. Uns informes que recullin dades des de la perspectiva socioeconòmica i amb indicadors clau sobre aspectes estratègics com l'educació, l'habitatge o de salut, dades d'ocupació, desenvolupament empresarial. La regidora de Projecció de Ciutat; Promoció Econòmica i Capitalitat, Anna Ribera, ha remarcat el fet que una transferència eficaç de dades a la ciutadania ajuda aquesta a estar millor informada i també és una eina de suport per al govern perquè l'ajuda a planificar polítiques i actuacions. En aquest sentit, Ribera ha explicat que és voluntat del govern incloure dades de les quals actualment no en disposem com els indicadors de supervivència empresarials, el nombre de locals buits en relació amb el teixit comercial o el nombre de noves empreses creades en àmbits i sectors com el turístic.