Menú

VNG celebra el primer consell de barri a Mar, Ribes Roges i Sardana

Comparteix:
23/01/2024 16:03

Es posa en marxa aquest nou espai de participació ciutadana que posa èmfasi en la mirada comunitària

Aquest dilluns s'ha celebrat al centre cívic de Mar la primera sessió dels consells de barri. Una quarantena d'entitats i agents dels barris de Mar, Ribes Roges i la Sardana han assistit a aquest nou espai de participació ciutadana territorial que vol impulsar el treball comunitari, crear una xarxa d'agents vinculats al territori, apropar la gestió municipal a la ciutadania, i detectar necessitats concretes dels barris i fer propostes de millora.

L'acte ha servit per fer una presentació dels Consells de barri i el seu funcionament, així com les dades sociodemogràfiques d'aquests tres barris i els projectes comunitaris que ja hi ha en funcionament, com el Calaix de Mar al barri de Mar. Després d'una presentació de les persones representants de les entitats assistents i una primera detecció de necessitats del territori, s'ha emplaçat a seguir treballant en projectes concrets en les properes setmanes.

L'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha recordat que la creació d'aquests espais de trobada és un dels objectius que s'ha marcat aquest govern, i que queda recollit en el Pla de Mandat que es presentarà properament.

La regidora de Participació Ciutadana i Plans d'actuació als barris, Iolanda Sànchez, destaca la necessitat de promoure l'acció comunitària als barris per respondre des de la coresponsabilitat, especialment en el cas de les persones més vulnerables: “l'acció comunitària es fa entre tots, pensant en el barri amb la diversitat i pluralitat de mirades que hi ha en tot aquest entramat d'agents, per poder construir projectes. Tenir una mirada comunitària vol dir incorporar la inclusió social, tenint en compte que hi ha gent anònima a la que no arriben l'Ajuntament ni moltes de les entitats que hi ha al barri”.

Per tal que Ajuntament, veïnat, i entitats que formen el barri puguin donar resposta a tota la ciutadania, millorant la qualitat de vida i la cohesió social, cal crear xarxa d'agents i reforçar la capacitat que cadascun d'aquests té. En aquest sentit, la regidora destaca els projectes comunitaris que ja existeixen en diferents barris de la ciutat: el Teixint Barri als barris del Tacó i l'Armanyà, el projecte Treball als barris del Nucli Antic, o el Calaix de Mar al barri de Mar, que en aquest primer consell de barri ja ha despertat l'interès de les entitats que encara no en formen part.

Funcionament dels consells de barri

Vilanova i la Geltrú compta amb 7 consells de barri (més informació), dels quals aquest 2024 se'n posaran en marxa quatre: el de Mar, Ribes Roges i Sardana; el de Tacó i Armanyà, el de Sant Joan i Molí de Vent; i el del Prat de Vilanova i Santa Maria.

Aquests espais de trobada volen apropar la gestió municipal a la ciutadania fent un seguiment de l'actuació municipal i detectant les necessitats concretes dels barris per fer propostes de millora.

Per això es conformen d'entitats i agents vinculats al barri, i de representants del govern i dels grups municipals, amb una copresidència entre la regidora de Participació i el/la regidor/a delegat de cada barri. Cada consell inclou una comissió de seguiment que incorpora vocalies i personal tècnic municipal, i un grup motor que farà l'impuls i el seguiment dels projectes format per entitats del barri i personal tècnic municipal, a més de les diverses comissions de treball per a treballar projectes concrets als barris. El plenari es reunirà de manera trimestral.

Juan Luis Ruiz, Iolanda Sànchez, Anna Ribera i Rosalia Màrquez a la primera sessió

Juan Luis Ruiz, Iolanda Sànchez, Anna Ribera i Rosalia Màrquez a la primera sessió

La trobada es va fer al centre cívic Mar

La trobada es va fer al centre cívic Mar

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Entitats, Participació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració