Menú

“Quotidianament valentes”, la campanya que arrenca en el marc del 8M a VNG

Comparteix:
05/03/2024 15:48

L'Ajuntament organitza un cicle que lliga feminisme i memòria històrica per reivindicar la figura de diverses vilanovines

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aprofita el marc del Dia internacional de les Dones per engegar la campanya “Quotidianament valentes”, per reivindicar les dones que han estat invisibilitzades o silenciades al llarg dels anys a la nostra ciutat.

La regidora d' Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, ha presentat el cicle, que s'iniciarà el dissabte 23 de març amb una taula rodona per donar a conèixer Francesca Cabrisses, que aquest mes de gener hauria fet 100 anys. “Va ser una dona emprenedora a la ciutat, antifranquista, que va lluitar per defensar els valors de la igualtat, de la democràcia d'aquest país, que va posar en marxa una escola, l'escola Llebetx, i que va participar en la manifestació de les galledes el 1965 denunciant la falta d'aigua corrent per al funcionament de la vida quotidiana”.

L'acte servirà per reivindicar la figura d'aquesta educadora i lluitadora pels drets socials, amb la participació de familiars, persones vinculades amb l'escola i amb el seu àmbit social.

“Quotidianament valentes” també vol valorar dones que encara hi són, emprenedores a la ciutat els anys 60, que es posaven al capdavant d'empreses com una metal·lúrgia o una perfumeria. Així, és donarà a conèixer dones com Elisabet Valldosera, Anna Gil o Rosa M. Perelló.

El cicle acabarà l'any amb el paper que juguen les dones migrants als barris, tant les dels anys 50-60 com les de la nova onada migratòria.

Com diu Teresa Llorens, “volem reexplicar la història de la nostra ciutat i la nostra societat partint d'una visió més àmplia, des del gènere”. Per això també s'ha fet una campanya a les xarxes socials, qüestionant el paper de la dona i interpel·lant la ciutadania, parlant del passat, i del passat recent del nostre país, on les dones no tenien els mateixos drets que els homes.

Aquest projecte s'ha treballat conjuntament des d'Igualtat i des de Memòria Històrica. És per això que les sessions també formaran part del banc oral de la memòria, “aquesta memòria oral que es va traspassant i que no volem que es perdi: la quotidianitat, els fets del dia a dia, que també tenen tant de valor com els grans fets”. Durant les sessions també es farà un retrat de cada dona, ja que fins ara n'hi ha ben pocs dedicats a dones.

8 de març a VNG

El dia 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, data de reivindicació arreu del món amb l'objectiu d'eliminar tota forma de discriminació cap a les dones, promoure el seu apoderament i aconseguir la plena participació a la societat.

La regidora recorda que n'hem de ser conscients tots els dies de l'any, però el 8 de març ens convida a denunciar i a treballar tota la societat: “quan parlem d'igualtat, si mirem enrere, hem avançat molt com a societat. Però malgrat les lleis, encara hi ha una maneres de fer que hem de continuar treballant per canviar i per aconseguir que aquesta igualtat de drets entre homes i dones sigui una igualtat plena”.

En aquest sentit, ha explicat les desigualtats reals que hi ha avui dia a Catalunya, on la bretxa salarial és del 24%, els càrrecs de direcció i gerència a les empreses ha reculat ens els darrers anys fins al 33%, les alcaldies només les ocupen un 28% de dones, i els sous en el món de l'esport professional tenen diferències abismals entre homes i dones.

Aquest 8M es faran diversos actes a la ciutat, organitzats per biblioteques, centres cívics, museus o entitats com els Falcons, La Frontissa o Bullanga feminista. Podeu consultar-los aquí

La regidora d’ Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, ha presentat el cicle

La regidora d’ Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, ha presentat el cicle

Imatge de la campanya

Imatge de la campanya

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració