Menú

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer es prepara per la reobertura al juliol

Comparteix:
15/03/2024 15:01

Comencen els treballs de recol·locació de les col·leccions a les sales, després de dos anys de tancament

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer iniciarà els propers dies les tasques de recol·locació i muntatge de les sales, un cop finalitzades les complexes obres de climatització que han durat dos anys. El 26 de març serà una data clau: el moviment de l'obra Dos de Mayo de Joaquin Sorolla, serà la primera fitxa d'un laboriós joc d'encaixos que ha de portar a la reobertura de la Biblioteca-Museu, el 6 de juliol.

El majestuós quadre de la col·lecció Prado, el més gran que conserva el museu vilanoví, de 4 x 5,80 metres, ha estat protegit durant les obres per una estructura especial. El retorn d'aquesta peça al seu lloc d'exposició requereix els treballs de professionals especialitzats i la supervisió del propi Museu del Prado. Un cop moguda l'obra més gran, es procedirà al muntatge de la resta de la pinacoteca, per seguir successivament en cadascuna de les sales.

En una visita tècnica realitzada aquest matí, a la qual s'ha convidat els mitjans de comunicació, s'ha pogut percebre l'estat inèdit de la Biblioteca-Museu, amb les sales buides i les obres recollides esperant el moment de tornar a ser exposades. La primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha destacat la minuciositat dels preparatius de reobertura: “comptem amb un calendari molt precís que sovint requereix la implicació d'altres museus, pels quadres que tenim en dipòsit”, ha explicat.

La coincidència de la reobertura durant la commemoració del Bicentenari Víctor Balaguer es veu com una oportunitat per a la projecció de l'equipament, “perquè torni a esdevenir un centre cultural de referència en l'àmbit local i de país”, ha manifestat la regidora. En la mateixa línia, l'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha reivindicat la tasca de les institucions públiques en la conservació de la Biblioteca-Museu, que en garanteixen el present i el futur. D'aquesta manera, aquest equipament continua essent “el que Víctor Balaguer volia: un centre de divulgació del coneixement i la universalització de la cultura, aquest és el llegat que hem de mantenir”.  

Una mirada més actual

La reobertura de la Biblioteca-Museu, el 6 de juliol, suposarà una nova etapa per aquest equipament. A banda de les necessàries obres de condicionament que s'hi ha fet, s'ha aprofitat per repensar i reinterpretar diferents aspectes de l'exposició, per tal de millorar l'experiència de visitant i fer-la més actual, tal com han explicat la directora del Museu, Mireia Rosich, i la gerent de l'Institut local de Patrimoni Cultural, Maria Alias.

Un dels canvis importants que es podran copsar serà la major presència d'autoria femenina. En aquest sentit, es fan visibles dos noms: Visitació Ubach i Antònia Ferreras, dues artistes que van donar obra al propi Víctor Balaguer, però que fins ara no s'havia exposat. D'alta banda, a la Sala d'Art Contemporani també s'incrementarà la presència d'autores, amb la incorporació d'obra de Concha Ibáñez, Esther Boix i M. José Solà Yuste, i d'un quadre més de Maria Girona.

L'accessibilitat i la confortabilitat de la visita són alguns dels principals criteris que guiaran la recomposició dels espais del museu, així com la inclusió dels panells informatius en tres idiomes o la millora de l'entrada i la incorporació de taquilles. La retolació de les obres es renovarà amb l'objectiu de facilitar-ne la lectura. L'edifici serà més eficient energèticament, no només per pel que fa a la climatització, sinó també a la il·luminació, que es renovarà amb leds i ressaltarà millor les obres.

Els tres mesos de treballs que ara comencen preveuen altres intervencions complementàries, com el poliment del terra o el pintat de les parets. Així mateix, s'ha aprofitat el tancament per realitzar altres actuacions, com la reparació dels esgrafiats i les escales, o la renovació de la moqueta i la tarima de la biblioteca. Tot plegat, la intervenció integral a la Biblioteca-Museu els darrers dos anys haurà suposat una inversió de 892.000 euros, dels quals 595.000 són aportació municipal, i la resta ha comptat amb finançament de fons FEDER (50% de les obres de climatització), la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

En conjunt, aquest gran temple de la cultura ideat per Víctor Balaguer al s. XIX ha viscut una posada al dia global, que li permet adequar-se a la condició de Museu d'Interès Nacional i que li donarà una nova vida coincidint amb la commemoració del bicentenari.

La gerent de l'IPAC, Maria Alias, i la directora del Museu, Mireia Rosich, han guiat la visita

La gerent de l'IPAC, Maria Alias, i la directora del Museu, Mireia Rosich, han guiat la visita

Els mitjans de comunicació han conegut els detalls de la intervenció

Els mitjans de comunicació han conegut els detalls de la intervenció

Les obres estan protegides esperant tornar als llocs d'exposició

Les obres estan protegides esperant tornar als llocs d'exposició

El moviment de moltes de les peces requereixen treballs especialitzats

El moviment de moltes de les peces requereixen treballs especialitzats

La biblioteca també ha viscut diverses millores

La biblioteca també ha viscut diverses millores

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Cultura, L'Ajuntament, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració