VNG demana a la Generalitat que revisi les previsions per Platja Llarga, La Muntanyeta i Sant Jordi 2
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va presentar divendres un requeriment previ al Pla Director Urbanístic de Revisió de Sòls no sostenibles de Malgrat de Mar a Alcanar (PDUSNS), per considerar que envaeix competències municipals.
El consistori vilanoví creu que la proposta d'ordenació de la Generalitat de Catalunya vulnera el principi d'autonomia local en matèria d'ordenació del territori. Les discrepàncies sobre les propostes que fa el PDUSNS sobre VNG són a la Platja Llarga, al sector de La Muntanyeta, al Sant Jordi 2 i en relació amb el sòl d'activitat econòmica.
El regidor d'urbanisme, Gerard Llobet, afirma que "aquest Pla de sòls no sostenibles ens impacta molt, hem decidit fer un requeriment previ per defensar els nostres interessos". Llobet creu que "una part essencial de l'autonomia municipal és l'urbanisme, és decidir quin model de ciutat volem, el que ha fet la Generalitat és decidir-nos exactament el que volen ells des de Barcelona, i no hi estem d'acord".
Respecte de la Platja Llarga, el document no recull la proposta de desclassificació, és a dir, de protecció davant de qualsevol urbanització. L'Ajuntament creu que, per coherència, el Pla Director hauria d'incloure l'extinció, de la mateixa manera que ho fa en altres sectors.
Pel que fa a la proposta de desclassificar urbanísticament el sector de la Muntanyeta, l'Ajuntament de VNG creu que el que cal és fer una modificació, que garanteixi la continuïtat de la trama urbana connectant el sector de Sant Cristòfol, amb Solicrup i Les Roquetes. La proposta municipal també suggereix preservar el vessant sud de la carena, adequar les tipologies residencials per incloure habitatge protegit i permetre la construcció d'un pont de connexió per sobre de la via del tren.
En el sector del Sant Jordi 2 el requeriment demana l'exclusió dels sòls inundables, i que un cop fet el corresponent estudi d'inundabilitat, es qualifiquin com espais lliures i passin a ser de titularitat municipal.
Un altre punt on VNG discrepa amb el Pla de la Generalitat és en el percentatge de sòl destinat a l'activitat econòmica. El consistori sol·licita flexibilitat en l'aplicació amb una visió més global de ciutat i no pas per sectors.
Comissió del POUM
El requeriment al Pla director de Sòls no sostenibles va ser un dels temes tractats en la comissió del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) que es va reunir la setmana passada. Els membres de la Comissió van estar d'acord en el fet que la no desclassificació de la Platja Llarga suposarà una oportunitat perduda per a la ciutat.
La comissió està formada per una representació de totes les forces polítiques municipals. El regidor d'urbanisme explica que la trobada obeeix a la voluntat d'activar els treballs per poder disposar d'un nou Pla General, "la Comissió fa dotze anys que funciona i no s'han vist resultats, ara volem concretar perquè ens ho demana la ciutadania i la ciutat té necessitats, s'ha de gestionar ja la ciutat del futur". Gerard Llobet espera tenir l'esborrany de l'avanç del POUM abans d'acabar l'any i creu que "seria ideal fer l'aprovació inicial abans d'acabar el mandat, o si no, deixar-ho tot a punt perquè es faci a l'inici del mandat següent".
El requeriment previ al Pla Director Urbanístic de Revisió de Sòls no sostenibles de Malgrat de Mar a Alcanar
El requeriment previ és un instrument entre administracions per mostrar la disconformitat d'una administració envers acords adoptats per una altra administració abans d'anar a la via contenciosa administrativa. És una eina prevista a l'article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.
El mes de desembre de 2023 l'Ajuntament de VNG ja va presentar al·legacions a l'aprovació inicial del PDUSNS que es va publicar al DOGC en data 6 de setembre de 2022.
El 19 de gener de 2024 es va publicar en el DOGC núm. 9083 l'acord de la Comissió de Territori de Catalunya de 20 de desembre de 2023, d'aprovar definitivament el Pla Director Urbanístic de Revisió dels Sòls no Sostenibles de Malgrat de Mar a Alcanar, redactat pel Servei d'Estratègies Territorials. El document aprovat definitivament, recull algunes de les al·legacions presentades per l'Ajuntament, però en desestima la majoria.