Menú

Vilanova i la Geltrú obre un nou centre per atendre menors que han patit abusos i violència sexual

Comparteix:
27/03/2024 15:40

L'alcalde de la ciutat s'ha reunit amb el President de la Generalitat a qui ha reclamat millores en l'àmbit sanitari i d'habitatge, entre d'altres temes

Aquest matí l'alcalde Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, han visitat les instal·lacions del nou centre Barnahus de la nostra ciutat, una unitat integrada d'atenció a infants i adolescents d'entre 0 i 18 anys víctimes de violència sexual.

Els han acompanyat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, entre d'altres autoritats.

Abans, però, d'aquesta visita l'alcalde, el president i els consellers, juntament amb la primera tinenta d'Alcaldia, Teresa Llorens, la segona tinenta d'Alcaldia, Iolanda Sánchez, i el delegat territorial del Govern al Penedès, David Alquézar, s'han reunit a l'Ajuntament per tractar alguns dels temes que ara mateix té el govern de la ciutat sobre la taula amb la Generalitat.

L'alcalde Juan Luis Ruiz ha explicat que han traslladat al president i als consellers un dossier amb tots els temes “que ara mateix ens preocupen, posant especial èmfasi a dos d'ells. Concretament les infraestructures sanitàries i el seu estat, sobretot l'hospital de Sant Antoni Abat, i també hem reclamat el nou hospital, pel qual tenim el compromís de tirar-lo endavant quan s'aprovin el pressupost”. I el segon tema “en què hem insistit ha estat la manca d'habitatges per destinar a lloguer social, tot i que estem contents amb els nous 98 habitatges amb què ja comptem a partir d'ara a la rambla de Sant Jordi i amb altres que són susceptibles de compra i en què estem treballant”.

Altres temes que també s'han tractat han estat l'anella ferroviària i el Bicentenari de Víctor Balaguer. Després de la reunió, el president de la Generalitat s'ha desplaçat fins a la Casa d'Empara, on ha fet una visita privada.

Un nou centre per atendre nens, nenes i joves que han patit abusos

Seguidament, l'alcalde i el president s'han retrobat al nou centre Barnahus per visitar-ne les instal·lacions. Aquest és el setè espai d'aquesta tipologia que es posa en funcionament d'un total de tretze que estan previstos.

El president de la Generalitat ha explicat que “els Barnahus són espais de tractament, d'acompanyament i de reparació dels infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals, concebuts per situar la víctima al centre. Són serveis públics per protegir les víctimes, per vehicular la situació cap a l'administració de justícia, que siguin els serveis els que es moguin, i no siguin l'infant i els seus tutors els qui s'hagin d'anar movent per diferents espais”.

La finalitat d'aquest servei és oferir, sota un mateix sostre, una atenció integral a menors que han patit abusos, i evitar d'aquesta manera que la víctima hagi de desplaçar-se per comissaries, jutjats, serveis d'infància, centres mèdics... El propi centre ofereix els serveis necessaris, així com l'atenció psicològica i assistencial per poder atendre cada cas. L'espai té l'aspecte d'una llar amb la finalitat que proporcioni seguretat i confiança tant als nens i nenes i adolescents com a les seves famílies.

Barnahus–La casa de les xiquetes i els xiquets és un centre liderat pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya que treballa en coordinació amb altres departaments (Salut, Educació, Justícia, etc.). Compta amb un equip pluridisciplinari format en l'atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual. L'Associació Benestar i Desenvolupament gestionarà l'espai a la nostra ciutat, i donarà servei des de Vilanova i la Geltrú a tot l'àmbit de la vegueria Penedès. A Catalunya el model Barnahus (“casa dels infants” en islandès) funciona des del 2020.

L'alcalde ha reclamat a la Generalitat millores en l’àmbit sanitari i d’habitatge

L'alcalde ha reclamat a la Generalitat millores en l’àmbit sanitari i d’habitatge

La reunió de treball s'ha fet a l'Ajuntament

La reunió de treball s'ha fet a l'Ajuntament

Visita a les instal·lacions del nou Barnahus de VNG

Visita a les instal·lacions del nou Barnahus de VNG

El centre de VNG és el 7è que es posa en funcionament

El centre de VNG és el 7è que es posa en funcionament

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Infància, Salut, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració