Aquest any es faran 17 arranjaments en habitatges subvencionats per la Diputació de Barcelona
L'Ajuntament disposa d'un servei de préstec gratuït de productes de suport per a l'autonomia personal a persones en situació de dependència o amb discapacitat. L'objectiu d'aquest programa és oferir una solució a totes aquelles persones que necessiten un producte de suport de forma temporal, potenciant el seu ús en l'àmbit domiciliari.
Any rere any, aquest banc d'ajudes tècniques va incorporant material, com dues grues o dues cadires per la dutxa el 2023. Però enguany, per tal de proporcionar una atenció integrada, s'ha incorporat un terapeuta ocupacional per fer l'acompanyament a les famílies en l'ús del material, i per potenciar l'autonomia de la persona depenent, així com per disminuir les sobrecàrregues físiques dels cuidadors/es.
En el marc del contracte programa 2022-2025 del Departament de Drets socials de la Generalitat, l'Ajuntament i la Fundació Àuria han signat un conveni de col·laboració per facilitar que la persona pugui viure en el seu entorn social o familiar habitual, sempre que aquest li proporcioni seguretat i qualitat de vida.
L'Ajuntament, a través dels Serveis Socials Bàsics, farà les derivacions de les famílies beneficiàries, en base als criteris i barems establerts per la prescripció del servei, i farà el seguiment i les intervencions que corresponguin amb les famílies usuàries.
La Fundació Àuria atendrà les persones derivades, i farà formacions i assessorament a les famílies i cuidadors/es en el maneig de productes de suport i en les transferències segures.
Arranjaments d'habitatges
D'altra banda, el programa d'arranjaments d'habitatges, gestionat conjuntament per la Diputació de Barcelona i la Regidoria d'Acció Social i Dependència, realitzarà aquest any 17 arranjaments a domicili de persones grans i/o amb dependència.
Consisteixen en obres bàsiques d'adaptació funcional i instal·lació d'ajudes tècniques adreçades a garantir l'accessibilitat i la seguretat de les persones beneficiàries en els seus habitatges.
Les persones que es poden beneficiar d'aquest programa han estat seleccionades per les professionals de serveis socials, valorant la situació de dependència i discapacitat, la necessitat, la situació econòmica i de l'habitatge. Aquest mes d'abril es faran les visites domiciliàries amb tècnics de la Diputació (arquitecte, terapeuta ocupacional i cap d'obra) i una treballadora social de Serveis Socials.
El programa vol promoure l'autonomia personal i millorar la qualitat de vida de les persones grans i de les persones amb discapacitat, garantint les condicions de seguretat, higiene, habitabilitat i eficiència energètica mínimes als seus habitatges. S'adreça a persones de 65 anys o més, amb discapacitat o en situació de dependència, o amb insuficiència de recursos econòmics; i a persones menors de 65 anys amb necessitats especials pel que fa a la seva capacitat física o psíquica per a desenvolupar les activitats de la vida diària dins la llar. Inclou petites reformes d'adaptació funcional i la instal·lació d'ajudes tècniques en banys, per afavorir l'accessibilitat i facilitar la higiene personal; en cuines, per millorar les condicions de seguretat i ús; de caràcter general, per facilitar la mobilitat i accessibilitat al domicili; i actuacions complementàries de millora de l'eficiència energètica dels domicilis.
La Diputació de Barcelona contracta les empreses que executaran les obres i/o instal·laran les ajudes tècniques, assumint el 100% del cost de les actuacions.
Per sol·licitar una valoració per accedir a aquest programa, les persones vinculades als serveis socials ho poden demanar directament al seu referent social. També es pot demanar cita prèvia al número de telèfon 93 814 00 00 extensió 3420, per correu electrònic a l'adreça ssocials@vilanova.cat o bé presencialment l'Oficina de la Regidoria d'Acció Social, Dependència i VNG Inclusió al carrer Marquesat de Marianao, 2.