El programa s'ha presentat als agents econòmics i ara comença la recerca d'empresaris interessats i de potencials mentors a la comarca
L''Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa s'ha adherit al programa Mentoring que promou la Diputació de Barcelona a través de la Fundació Autoocupació. El programa ofereix un acompanyament personalitzat i gratuït adreçat específicament als autònoms, microempreses i pymes de Vilanova i la Geltrú. A través d'una xarxa de mentors la iniciativa articula i posa en contacte aquests empresaris amb d'altres , amb experiència i expertesa en diferents àmbits del món empresarial perquè puguin compartir coneixements i actuar com a referents tot esdevenint així, mentors que puguin traslladar aquest bagatge d'aptituds, habilitats i competències.
Mentoring ofereix assessorament establint i fomenta un diàleg entre iguals on seran fonamentals teixit una relació de confiança que faci possible i fluida la transferència de coneixement que es un dels objectius del programa. D'una banda, es precisen empresaris interessats i que necessitin aquesta eina de suport per consolidar, afermar o millorar alguns aspectes del seu negoci. Per altra banda, se cerquen també mentors, empresaris amb expertesa en àmbits de gestió, visió global de negoci, amb habilitats i competències directives i amb la disponibilitat coincident de temps i voluntat per participar en aquest camí en el qual entraran en diàleg amb els emprenedors que sol·licitin ser part del programa.
Connectar necessitat i expertesa
L'encaix entre mentors i mentoritzats, treball que es fa de la mà de la fundació Autoocupació amb l'Oficina d'Atenció a l'Empresa és un procediment que ha de tenir presents múltiples variables. Per començar cal adaptar-se a les necessitats prèvies de l'empresari que demani el servei de mentoring, a l'estadi en què es troba l'empresa, bé sigui, en fase inicial, de consolidació, de creixement o canvi de model, etc. Els mentors s'escullen en funció d'aquestes necessitats i atenent a l'experiència i grau de coneixements. Quan s'estableixen punts de coincidència entre les parts es busca també que la localització sigui compatible per garantir una connexió (matchmaking) entre mentor i empresari. En aquest sentit, es tracta de vertebrar una relació horitzontal entre mentor i mentoritzat, de forma que no s'estableix una jerarquia, sinó un escenari de treball i diàleg per construir coneixement o per assenyalar possibles vies i camins a seguir incorporant habilitats i competències sorgides d'aquest diàleg entre empresaris.
Complicitat amb els agents econòmics
Durant aquests dies s'ha presentat la iniciativa davant dels principals agents econòmics locals, com la Federació d'Empresaris Gran Penedès o l'Associació Viu Comerç. Aquesta darrera trobada ha estat molt rellevant, ja que, tot i que programa és obert a totes les iniciatives empresarials, es vol donar prioritat a les necessitats del comerç local, com un dels focus principals a l'hora de reforçar el teixit econòmic de la ciutat entre els emprenedors en aquest sector, conformat en una gran majoria per treballadors autònoms. Al llarg d'aquesta setmana es preveu completar aquesta tanda prèvia de presentacions de la iniciativa amb una trobada amb la delegació territorial de la Cambra de Comerç.
Més informació sobre el programa
Tot i que ara s'inicia el procés de cerca d'empresaris i mentors al municipi, el programa compta ja amb una iniciativa de mentoria en marxa que ja ha estat derivada a la fundació Autoocupació per seguir amb l'assignació d'un mentor que pugui donar encaixar amb les necessitats de l'empresa. Els interessats a participar en el programa, be sigui com a empreses o per oferirse com a mentors, trobareu tot el que necessiteu saber en aquest enllaç Empresa (vilanova.cat). SiI us cal més informació, podeu traslladar les vostres consultes sobre el programa a l'Oficina d'Atenció a l'Empresa, per telèfon al 93 814 0000 Ext. 2518, per Whatsapp al numèro 660 449 556 (horari de 8h a 15h) i també en el correu electrònic empresavng@vilanova.cat.
És important destacar que la dinàmica de treball del Mentoring és en mans de l'emprenedor que ha d'establir la forma de treball i de relació amb el mentor proposant des de l'orde del dia dels temes a tractar en la sessió fins a la recollida dels compromisos als quals arribin o fer el seguiment i l'evolució d'allò que es tracta. Això és rellevant perquè el programa no pretén usurpar les funcions que desenvolupen altres professionals com els serveis de consultoria i assessorament ni oferir solucions a mida. Mentoring no es contempla com un servei alternatiu de consultoria, ni de patrocini directe. La idea es basa en oferir un acompanyament fonamentat en l'experiència prèvia d'un empresari que pugui ajudar al desenvolupament de competències a un altre empresari i que ajudin a garantir o afermar la continuïtat d'un negocio activitat.
Mentoring ofereix un espai acotat per a la seva execució que és d'un màxim de 12 hores en sessions periòdiques, d'entre 1 a 2 hores i a completar en un termini d'entre 6 mesos i màxim d'un any. D'aquesta forma també és possible fer un seguiment de les sessions i avaluar i mesurar els resultats obtinguts en relació amb els objectius fixats de forma prèvia.
El programa Mentoring s'ha desplegat en altres municipis com Terrassa, Manresa, Sabadell, l'Hospitalet, Granollers, Castelledefels, Badalona o Igualada. En 2022 es van iniciar un total de 143 mentories i en 2023 han estat 170. Un dels elements que es posa en relleu en les dades de balanç és que el programa contribueix a protegir o defensar l'ocupació directa o derivada perquè, sovint els empresaris participants tenen treballadors a càrrec seu, per la qual cosa Mentoring es considera també com una eina de suport o preventiva per a millorar els nivells de supervivència empresarials ajudant a orientar els negocis en un camí que contribueix al reeiximent.