El Ple també vota a favor que tots els municipis del Garraf es coordinin en el servei de taxi
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns el Pla municipal d'emergència per sequera, que han de tenir tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants. A finals de 2020 el municipi ja havia presentat una proposta de pla a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però des de llavors s'han incorporat millores i s'hi han afegit els mecanismes d'actuació davant cada estat de la sequera: alarma, excepcionalitat i emergència.
El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha explicat que l'objectiu del pla és “recopilar i ordenar la informació bàsica sobre les demandes i la valoració de disponibilitat de recursos”. El Pla d'emergència s'acompanya d'un informe tècnic de justificació i càlcul de valors, elaborat també per la Companyia d'Aigües de Vilanova i la Geltrú, en què es preveuen els consums màxims i dotacions establertes per tal d'assolir el compliment de consum global del municipi, distingint entre els usuaris de tota la població (abonats domèstics i industrials).
En paral·lel, també s'ha portat a aprovació avui l'actualització del Reglament municipal de l'aigua, que posa al dia el document vigent fins ara, des de l'any 2003. Els aspectes més rellevants que es modifiquen són, per una banda, la incorporació dels criteris sancionadors davant l'incompliment de les mesures previstes en el pla de sequera, i de l'altra, la regulació que permetrà la implantació massiva de la telelectura del consum en els propers exercicis.
La modificació del reglament de l'aigua ha comptat amb el suport unànime de tot el plenari, mentre que el Pla d'emergència ha tingut l'abstenció de la CUP, en considerar que “en alguns punts és massa conservador i poc valent”. Pel que fa a les possibles sancions per incompliment de les mesures en situació de sequera, van entre 100 i 3.000 euros, en funció de la gravetat de la infracció.
Coordinació del servei de taxi al Garraf
El Ple de Vilanova i la Geltrú també ha donat llum verda a la incorporació del col·lectiu de taxi de Sitges al conveni de cooperació interadministrativa que van signar el 2022 la resta de municipis del Garraf, per a la prestació conjunta del servei a la comarca. Aquesta cooperació entre municipis, coordinada pel Consell Comarcal, permet millorar la prestació del servei, ja que el col·lectiu professional pot operar a tota la comarca, segons les necessitats i puntes de demanda derivades de les activitats i festivitats de cada cas. La resta de municipis adherits l'any 2022 han de donar el vistiplau a la nova incorporació.
D'altra banda, el Ple ha aprovat també modificacions en l'ordenança de preus públics municipals, per actualitzar les tarifes dels estudis dels centres municipals d'art i disseny, música i aeronàutica, així com en l'ordenança de prestacions patrimonials públiques no tributàries, en què s'actualitzen les tarifes dels serveis funeraris. Aquest punt s'ha aprovat amb els vots a favor de PSC i VECP, l'abstenció de PP, JxCat i ERC, i els vots contraris de CUP i Transformem VNG.
El plenari també ha ratificat la declaració de Xarxa de Ciutats i Pobles Cap a la Sostenibilitat, titulada “Per l'ambició climàtica”, que es va presentar el 7 de març en l'assemblea de l'entitat celebrada a Vilanova i la Geltrú. La capital del Garraf forma part d'aquesta xarxa, promoguda per la Diputació de Barcelona, des de 1997. Així mateix, s'ha aprovat la xifra oficial de població vilanovina a 1 de gener de 2024, segons el Padró Municipal d'Habitants, que és de 70.556 persones.
Debat de les mocions
El Ple ha comptat amb mocions sobre habitatge, patrimoni i serveis públics, entre d'altres. L'única proposta que ha obtingut consens absolut del plenari ha estat la moció per la conservació dels 1.295 elements característics de pedra seca del Garraf, com a patrimoni històric i agent de protecció de l'entorn natural. La moció, presentada per JxCat amb l'adhesió de PSC i VECP, ha estat defensada per Tomàs Lleó en nom de l'Associació La Molassa.
D'altra banda, han prosperat mocions sobre la protecció del comerç. Per un costat, la proposta d'ERC per a la regulació de la reconversió de locals en planta baixa en habitatges i la protecció dels eixos comercials de Vilanova i la Geltrú, que ha obtingut el suport de VECP, JxCat i PSC, i de l'altre, la de JxCat per “reforçar el comerç local”, a la qual s'hi ha afegit el vot favorable del PP. També ha tirat endavant la moció del PP per crear una xarxa solidària per combatre la solitud no desitjada, que ha rebut el vot favorable de tots els grups excepte l'abstenció de la CUP.
Per altra banda, ha decaigut la proposta de la CUP “pel dret a l'habitatge enfront els llançaments dels seus domicilis dels veïns i veïnes de Vilanova i la Geltrú”, que ha estat exposada per Isaac Henares, en nom de l'Associació Cultural Ateneu Vilanoví. En el debat, s'ha posat sobre la taula la situació d'emergència habitacional, l'abordatge dels desnonaments a la ciutat i les previsions d'ampliació de parc públic d'habitatge.
Tampoc han rebut suport majoritari la resta de mocions: tres presentades per Transformem VNG, sobre la gestió directa dels serveis públics locals, per al desenvolupament de l'art urbà i el muralisme comunitari, i per la creació d'un punt d'intercanvi d'articles de segona mà al Punt Net; i una de la CUP, per facilitar l'accés de la ciutadania als lavabos públics.
Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau.