La mostra es complementa amb una jornada tècnica per activar la rehabilitació energètica
Fins al 10 de maig, el Mercat del Centre acull l'exposició itinerant de la Diputació de Barcelona ReHabilitem, que té com a objectiu fomentar la cultura de la rehabilitació d'edificis entre la ciutadania. ReHabilitem vol donar a conèixer els avantatges que té el manteniment dels edificis i el fet d'adaptar-los a les necessitats actuals de confort i estalvi energètic.
Es tracta d'una exposició sensorial i interactiva que dona resposta a preguntes com què és i per què cal rehabilitar, com s'ha de fer, o quins ajuts hi ha per fer-ho, posant especial èmfasi en l'oportunitat que representen els actuals ajuts europeus dels fons Next Generation. Amb missatges positius i informació clara i accessible, l'exposició ajuda a superar les barreres percebudes que dificulten implicar-se en un projecte de rehabilitació, des de la por a la burocràcia fins a la desconfiança en els professionals.
L'exposició mostra els beneficis que comporta la rehabilitació dels edificis a nivell particular i col·lectiu, mitjançant dos panells amb informació d'utilitat tant per a la ciutadania com per als professionals del sector i altres agents que participen en el procés rehabilitador.
Iolanda Sánchez, regidora d'Habitatge i rehabilitació, l'ha visitat i ha parlat de la necessitat d'adaptar els habitatges de la ciutat al canvi climàtic i el confort tèrmic: “rehabilitar és clau per a la salut del planeta, de les persones, i també per a les economies familiars i la salut de les persones. Per això des de l'Ajuntament posem a disposició de la ciutadania els serveis tècnics de l'Oficina Tècnica de Rehabilitació”
Per la seva banda, David Mongil, Cap de l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona, ha parlat de la necessitat d'estimular aquests ajuts, i ha dit que l'exposició vol animar a l'acció a la ciutadania i donar a conèixer els agents que poden impulsar el procés de rehabilitació. “Els procediments administratius tenen uns tràmits burocràtics, però aquesta és una oportunitat enorme, que mai havíem vist a Catalunya, vinculada a la millora energètica dels habitatges”, ha explicat.
En el marc de l'exposició, aquest dijous s'ha celebrat a Neàpolis una jornada tècnica sobre rehabilitació energètica sota el títol: “Com activar la rehabilitació energètica a Vilanova amb l'impuls dels fons Next Generation. NEXT és ARA”.
En l'actual context d'emergència climàtica la rehabilitació energètica serà la principal solució per als nostres edificis i habitatges. Els programes d'ajudes dels fons Next Generation EU han de permetre lluitar contra el canvi climàtic i promoure l'estalvi energètic. Representen una oportunitat única pels professionals del sector, amb xifres i condicions mai vistes abans en l'àmbit de la rehabilitació.
Així, la jornada ha posat sobre la taula les mancances i les dificultats que estant sorgint a l'hora de donar a conèixer i fer arribar aquests fons. També ha servit per donar a conèixer nous perfils professionals que poden esdevenir facilitadors, i per escoltar casos d'èxit de la mà dels seus protagonistes.
S'hi ha parlat del deure de conservació dels edificis, i s'ha fet una taula rodona sobre les actuacions per a l'impuls de la rehabilitació energètica a Vilanova i la Geltrú, moderada per l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona i amb la participació de representants de diverses Oficines Tècniques de Rehabilitació, arquitectes tècnics, el president del Gremi de Constructors de Barcelona i directors d'entitats bancàries.
A la segona part han intervingut agents rehabilitadors i una consultoria energètica, i s'ha obert un debat.