Un projecte que té l'objectiu apropar als joves el món del teatre, a partir d'un treball integral que comença amb la creació d'una obra fins a la seva posada en escena
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de la Regidoria de Cultura, suma un nou projecte pedagògic de suport a la creació, adreçat als centres de secundària a la ciutat. Projectes amb els quals es vol fomentar entre els joves les disciplines artístiques de la música, la dansa, la lectura i el teatre, com a eina de participació, treball en equip i cohesió social.
Després dels consolidats Mapadeball, Cantem i el Premi Menjallibres, arriba com a novetat la primera edició del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, inspirada en el reconegut torneig de dramatúrgia del Festival Temporada Alta de Girona. Es tracta d'una activitat artística i formativa integral per apropar-se al món del teatre, que ofereix una panoràmica de tots els passos de creació d'una obra teatral: des de la creació i lectura de text fins als assajos de la posada en escena amb actors i actrius professionals. Al llarg de sis sessions a les aules del mateix centre, l'alumnat rep formació per part d'un equip de professionals de les arts escèniques i de la dramatúrgia. Un cop treballat els textos a l'aula, tots els instituts que hi participen es reuneixen a la Sala Beckett de Barcelona per fer la final del Torneig, on actors i actrius professionals fan una lectura dramatitzada de les propostes de cada institut i el públic vota el text guanyador.
La primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha explicat que un dels objectius de la regidoria és apropar el suport a la creació al públic jove, a través de projectes que fomenten l'expressió corporal, el llenguatge musical i la lectura. "Ara encetem aquest nou projecte pedagògic en què hi participen diferents localitats catalanes. El Torneig de Dramatúrgia per a Instituts – ha dit – pretén que cada grup treballi en el procés de creació durant un trimestre, i que aquest treball es pugui veure amb una trobada conjunta per escollir la millor proposta" Per Teresa Llorens, "més enllà del guanyador, per nosaltres és fonamental que els joves s'apropin al teatre, i que entenguin i visquin tot el procés fins a la interpretació final. D'aquesta manera – ha remarcat – contribuïm a reforçar el cercle del suport a la creació".
A Vilanova i la Geltrú el projecte s'ha encetat amb el grup de Batxillerat Escènic de l'Institut Dolors Mallafré, en col·laboració amb la Xarxa Transversal. Després del treball de tres mesos, aquest dimarts 14 de maig el grup va poder presenciar damunt l'escenari la seva proposta, titulada Fam de tu i interpretada per l'actriu Alba Pujol i l'actor Martí Atance, així com les dels altres set instituts de Catalunya que també hi participaven. Finalment, l'obra més votada pels assistents, i per tant la guanyadora d'aquesta primera edició del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, ha estat Rebel·lió presentada per l'alumnat de 1r de Batxillerat de l'Institut Celestí Bellera de Granollers.
Els projectes pedagògics, impulsats per l'Ajuntament amb la complicitat dels centres educatius de Vilanova i la Geltrú, ofereixen la possibilitat de viure una experiència personal a través de les diferents branques de les arts escèniques i, alhora, facilita poder establir relacions amb els diferents centres educatius tant pel que fa a alumnat com del professorat.