Continuen les actuacions per millorar l'eficiència de la xarxa de subministrament d'aigua
El consum d'aigua a Vilanova i la Geltrú el primer trimestre de l'any s'ha reduït un 5%, gràcies principalment a la baixada en l'àmbit domèstic. La despesa per habitant i dia ha passat dels 194 litres el mes de gener, als 179 al febrer, 166 litres al març i 155 el mes d'abril. Aquesta xifra està per sota del límit fixat per la Generalitat davant de la situació d'Emergència per sequera que hi va haver a la ciutat i a part de Catalunya els mesos de febrer i març.
L'alcalde de VNG, Juan Luis Ruiz, es mostra satisfet perquè "des de la ciutat hem fet els deures en aquests darrers mesos. És una reducció important" diu, "fruit de l'esforç col·lectiu i de la conscienciació que hem tingut de reduir aquest consum".
Comparant les dades del primer trimestre de 2023 i 2024, la ciutat ha estalviat prop de 40.000 m³ d'aigua, dels quals 6.000 han estat gràcies a la reducció de cabals en usos municipals com el reg i la neteja viària. La resta, vora uns 30.000 metres cúbics, corresponen exclusivament al consum domèstic.
L'Ajuntament, en el Pla d'Emergència per sequera, pel cas d'Emergència Nivell 1, estableix que no se superi el límit de 90 litres per persona i dia en consum domèstic, objectiu que s'ha assolit amb una xifra de 81 litres per habitant i dia. Els responsables municipals demanen a la ciutadania que no abaixi la guàrdia i continuï aplicant mesures d'estalvi.
Després de les pluges de les darreres setmanes, el dia 8 de maig la Generalitat va decretar la sortida de l'estat d'emergència I i l'entrada en estat d'excepcionalitat. L'alcalde creu que "és una bona notícia" però es mostra prudent. "Aquesta situació no s'ha acabat, encara la situació continua sent molt complicada i des d'aquí també llancem un missatge per continuar fent un ús racional de l'aigua".
El canvi de fase en la situació de sequera comporta que algunes limitacions i prohibicions en l'ús de l'aigua es rebaixen. L'Ajuntament de VNG, però continua treballant per reduir el consum, millorar l'eficiència de la xarxa de subministrament i diversificar les fonts d'aprovisionament, davant de les perspectives que la sequera persisteixi al llarg dels pròxims mesos.
Millora de l'eficiència de la xarxa
En l'àmbit de l'eficiència destaquen les obres per millorar la xarxa de subministrament. Aquest 2024 la Companyia d'Aigües ja ha dut a terme 33 actuacions preventives i 60 per avisos, que han comportat un estalvi de 58 m³/ hora en el primer cas, i 79 m³ / hora en el segon. L'any passat, la Companyia va fer 63 actuacions preventives i 260 per avisos. Per aquestes funcions hi ha assignats de manera permanent quatre operaris.
"La voluntat és reduir consums" explica el regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, "la companyia està fent actuacions, anant a la xarxa i detectant aquells llocs on podem tenir pèrdues, on podem tenir alguna fuita i, per tant, allà s'està reforçant i incrementant aquests treballs preventius".
El regidor recorda també que "hem fet inversions a Santa Maria, n'estem fent al Prat, ara a Sant Joan i, a més a més, aquestes actuacions preventives de la companyia d'Aigües que ens permeten també anar reduint aquests consums".
Aquesta mateixa setmana ha començat al barri de Sant Joan, l'obra de canvi de les canonades entre els carrers de Menéndez i Pelayo, Josep Coroleu, Francesc Macià, Pare Garí i Teodor Creus i Coromines. Es tracta de la instal·lació de noves conduccions de polietilè, ja que ara la majoria són de fibrociment i de diàmetres reduïts. El projecte té un cost de 300.000 €.
Diversificar les fonts de subministrament i augmentar les reserves
Davant de l'escenari de sequera persistent que es va començar a dibuixar a finals de l'any, Vilanova i la Geltrú busca també nous recursos hídrics per complementar el cabal procedent de l'ATL (Aigües Ter–Llobregat). En aquest sentit, la Companyia d'Aigües treballa per recuperar antics pous per incorporar-los a la xarxa de subministrament.
Des de fa alguns dies ja s'ha afegit al subministrament l'aigua provinent del pou de Xamanets, que arriba al dipòsit número tres de la ciutat i es barreja en la proporció autoritzada per Sanitat. En poques setmanes també s'incorporarà a la xarxa l'aigua dels pous de Mas Tapet i Mas Ricart, que ja estan en marxa i completament equipats.
Els pous d'aigua es van deixar d'utilitzar als anys noranta, quan Vilanova i la Geltrú va passar a formar part dels municipis que reben aigua de la xarxa d'abastament de la conca Ter/Llobregat, a través de l'ens ATL.
Pel que fa a l'augment de la capacitat de reserva d'aigua també és prevista la construcció d'un nou dipòsit. La nova instal·lació permetrà ampliar la capacitat de reserva actual fins a les 48 hores, duplicant pràcticament els valors actuals. L'Ajuntament ha rebut una subvenció per col·laborar en la construcció d'aquest nou dipòsit regulador que es projectarà amb una capacitat de 15.000 m³ i s'ubicarà al costat del dipòsit 3, a la zona de la Masia del Notari.
Accions de conscienciació
L'Ajuntament de la ciutat, paral·lelament a les diferents actuacions, ha dut a terme una campanya de conscienciació demanant a la ciutadania que racionalitzi la utilització de l'aigua i recordant les restriccions i prohibicions que en cada moment imposa la normativa.
"El primer missatge que volem donar a la ciutadania" diu Gerard Llobet, "és d'agraïment, però el segon és no abaixem la guàrdia, encara que plogui a les conques internes a Catalunya, estem en una situació delicada i, per tant, el que demanem és continuar amb aquesta línia de prevenció i de reduir els consums".