La segona trobada d'enguany ha servit per exposar la planificació immediata prevista als hospitals de referència
Aquesta setmana s'ha fet una nova trobada de la Plataforma per la Sanitat Pública del Garraf, amb l'objectiu d'explicar la planificació immediata de la sanitat pública al territori.
La doctora Olga Farré, gerent del CSAPG (Consorci Sanitari Alt Penedès – Garraf), ha explicat les diferents inversions i obres previstes als hospitals de Sant Antoni i Sant Camil.
Farré recorda que el CSAPG disposa de prop de 2 mil treballadors, i que la voluntat és mantenir la mateixa cartera de serveis que hi ha en l'actualitat. Des de l'any 2020 s'està treballant en una posada al dia de l'equip. El desembre de 2022 es va aprovar un pla d'inversions plurianual 2023-2027, a executar en dues fases, per un total de 42 milions d'euros. La gerent del Consorci reconeix que no es podrà executar tal com estava previst, la qual cosa obligarà a replantejar la durada, i a afegir-hi una tercera fase que no estava prevista.
A l'hospital de Sant Antoni Abat es renovaran les màquines de diàlisi, i aquest mes de juny començarà la reforma integral del bloc quirúrgic. Per poder canviar totes les instal·lacions, amb un cost d'un milió i mig d'euros, caldrà tancar els quiròfans durant 6 mesos.
A l'Hospital de Sant Camil s'han fet dos nous quiròfans, amb un contracte d'arrendament de l'equipament, que permetrà mantenir-los actualitzats els propers 8 anys. El projecte d'ampliació i reforma integral de l'hospital, amb un cost de més de 28 milions d'euros, suposarà passar de 25 mil a 40 mil metres quadrats. L'edifici de les consultes externes actuals s'enderrocarà i es farà més gran. La planta baixa i 3 plantes més concentraran totes les consultes, que ara es troben disperses.
A la planta superior hi haurà el centre de dia i l'hospital de dia. El projecte executiu per dissenyar els espais inclou el servei d'obstetrícia i les plantes d'hospitalització, que augmentaran fins a 36 llits per planta, ampliant les habitacions i oferint espais per atendre les famílies.
Olga Farré recorda la planificació de continuar millorant els centres del Garraf i de començar a treballar en un pla director per a l'hospital de Sant Antoni Abat, amb una reforma de les urgències i d'altres espais.
Per la seva banda, Irene Abad, gerent de la regió sanitària Penedès, ha parlat de la planificació de la Generalitat al territori, recordant que la regió sanitària de la Vegueria abasta prop de mig milió d'habitants. Amb l'objectiu d'apropar al territori les polítiques de salut i garantir l'equitat dels serveis de salut, s'ha previst un segon CAP a Sitges, i es té en compte el projecte d'un nou hospital a Vilanova, projectat des de 2010, i que podria ser una realitat a mig termini.
“Volem un hospital verd amb una tendència a poder atendre al domicili. La medicina evoluciona molt, i la comarca del Garraf mostra una tendència de creixement i envelliment de la població”, ha dit Abad, que ha assumit un compromís per elaborar un informe sobre la salut global i la redacció d'un projecte de planificació per a aquest any.
En relació a aquesta segona trobada de la Plataforma, Gisela Vargas, regidora d'Infància i Adolescència, Acció Social i Dependència i Salut Pública de Vilanova i la Geltrú, ha destacat que “avui hem pogut copsar de la mà de les principals gestores quina ha de ser l'evolució immediata dels serveis de salut hospitalaris a la nostra comarca. Una planificació que ha de servir per mantenir la prestació dels serveis actuals amb dignitat i, segurament, per entomar una part dels futurs reptes que com a comarca tindrem en l'àmbit de la sanitat pública. No obstant això, cal continuar treballant per una planificació realista del futur, d'acord amb el creixement de població i l'envelliment previst a la comarca, i això passa, necessàriament, per un nou hospital a Vilanova i la Geltrú”.